Tujina

V živalskem vrtu poginila najstarejša črna nosoroginja

Berlin, 22. 10. 2020 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
3

Kilaguni je v berlinski živalski vrt prišla pred 45 leti, zadnja leta pa se je soočala s številnimi starostnimi težavami. Ker skoraj ni mogla več sama vstati, so se v živalskem vrtu odločili, da ji prihranijo trpljenje in se od nje poslovijo na human način.

Po dolgem in izpopolnjenem življenju je v sredo v berlinskem živalskem vrtu v starosti 46 let poginil najstarejši črni nosorog na svetu, je na svoji spletni strani objavila ustanova, ki se je tako poslovila od "stare dame".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kilaguni, katere zaščitni znak je bil izrazit rog, je v nemški živalski vrt prvič prišla 19. oktobra 1975, pred skoraj natanko 45 leti. Za seboj je pustila hčerki, črno nosoroginjo Maburi, 18, in indijsko nosoroginjo Betty, 25, pa tudi vnuka Maisho in Karla, stara dve leti. Kilaguni je sicer skupaj skotila pet mladičev, kar je prispevalo k ohranjanju ogroženih vrst, so sporočili iz živalskega vrta. 

V zadnjih letih je imela Kilaguni zaradi starosti vedno več težav, na koncu skoraj ni mogla vstati več sama, zato se je živalski vrt po temeljitem posvetu odločil, da jo bodo v sredo uspavali. "Odgovorna reja živali vključuje tudi obvarovanje živali pred nepotrebnim trpljenjem, ne glede na to, kako težke so takšne odločitve," je v izjavi dejal direktor živalskega vrta Andreas Knieriem. "S svojimi 46 leti je že dosegla precejšnjo starost. Bila je najstarejši črni nosorog na svetu." 

Črna nosoroginja Kilaguni
Črna nosoroginja Kilaguni FOTO: Živalski vrt Berlin

V naravi črni nosorogi redko živijo več kot 30 let, so povedali v živalskem vrtu in dodali, da je vrsta zaradi nezakonitega lova zdaj močno ogrožena. Rog je zaželena trofeja, ki se prodaja kot domnevno čudežno zdravilo. Od leta 2008 so v Jugovzhodni in Vzhodni Afriki zabeležili izredno visoko raven krivolova. Ogrožena pa sta tudi beli nosorog in afriški slon. V zadnjih desetih letih so lovci namreč ubili več kot 7000 nosorogov.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
22. 10. 2020 15.47
. se pravi : ni poginil nosorog ampak nosoroginja. in ni poginila , ampak so ji pomagali , da je UMRLA.
Generacija56
22. 10. 2020 10.47
+0
Poginil je nosorog. Top novica! V Boliviji pa so izšli rezultati volitev, ki temu portalu niso všeč. Ker je že v prvem krogu zmagala ista stranka, ki je bila na oblasti pred intervencijo ameriških plačancev...
Millady
22. 10. 2020 17.03
+1
Res, drži, ampak glej..nosoroginja je bila le najstarešja med svojimi..