Tujina

Množice žalujočih na ulicah Beograda: poklonili so se tudi herojski učiteljici

Beograd, 04. 05. 2023 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.L., M.P., N.L.
Komentarji
0

Pred osnovno šolo, kjer je 13-letnik v strelskem pohodu kruto končal devet življenj, je ves dan potekal žalosten sprevod. Od učencev in priljubljenega varnostnika so se poslovili sošolci, prijatelji, sosedje in številni, ki jih sicer niso poznali, a jih je tragedija globoko pretresla. V zraku je bil vonj po dimu, saj so na ulici pred šolo številni prižgali sveče in prinesli cvetje. Oče ene od žrtev, sicer priznan odbojkarski trener, pa je obiskal šolo in na vrata nalepil osmrtnico svoje hčerke.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Junaka tragedije
    03:34
    Iz 24UR ZVEČER: Junaka tragedije
  • Iz 24UR ZVEČER: Novi napadi
    03:46
    Iz 24UR ZVEČER: Novi napadi
  • Iz 24UR ZVEČER: Dan po streljanju v Beogradu
    06:11
    Iz 24UR ZVEČER: Dan po streljanju v Beogradu
  • Iz 24UR: Zakaj se je zgodil strelski napad?
    04:03
    Iz 24UR: Zakaj se je zgodil strelski napad?
  • Iz 24UR: Srce parajoče zgodbe
    04:04
    Iz 24UR: Srce parajoče zgodbe
  • Iz 24UR: V živo iz Beograda
    00:53
    Iz 24UR: V živo iz Beograda
  • Iz 24UR: Poročanje iz Beograda
    03:18
    Iz 24UR: Poročanje iz Beograda
  • Množica mladih v tišini na beograjskih ulicah
    00:12
    Množica mladih v tišini na beograjskih ulicah
  • Gneča pred šolo v Beogradu, kjer žalujoči polagajo cvetje in prižigajo sveče
    01:37
    Gneča pred šolo v Beogradu, kjer žalujoči polagajo cvetje in prižigajo sveče
  • baletni copatki, ki pričajo o ubitih sanjah
    00:51
    baletni copatki, ki pričajo o ubitih sanjah

Ena od žrtev napada je tudi hči priznanega srbskega odbojkarskega trenerja Dragana Kobiljskega, ki je v spremstvu objokane žene, ki ga je ves čas držala za roko, popoldne prišel pred šolo. Skrušena starša sta prinesla rože, Kobiljski pa je na vrata šole nalepil osmrtnico svoje pokojne hčerke.

Kobiljski je med letoma 2010 in 2012 deloval tudi v slovenskem klubu ACH Volley, trenutno pa dela v romunskem klubu Zalau. Takoj, ko je odjeknila novica o tragediji, pa se je odpravil v Beograd.

Dragan Kobiljski je na šolska vrata nalepil hčerkino osmrtnico.
Dragan Kobiljski je na šolska vrata nalepil hčerkino osmrtnico. FOTO: telegraf.rs

Že od včeraj popoldne se pred šolo zbira množica ljudi. Na ograji pred šolo, kjer je 13-letnik včeraj ubil osem učencev in varnostnika, so zataknjene rumene vrtnice, na njih pa plišasti medvedki – po eden za vsakega ubitega otroka. Nedaleč stran je nekdo obesil baletne copatke, last deklice, ki nikoli več ne bo plesala. Naokoli gorijo sveče, vosek teče po tleh.

Množica žalujočih v Beogradu, kjer polagajo cvetje in prižigajo sveče.
Množica žalujočih v Beogradu, kjer polagajo cvetje in prižigajo sveče. FOTO: AP

V Beogradu je tudi naša novinarka Sandra Boršič s snemalcem Andražem Domnikom, ki je govorila z učiteljico umrle baletke. Povedala je, da je zaradi grozljive tragedije še vedno v šoku. "Lahko bi bila prava baletka. To je prava tragedija" je o deklici, katere sanje so se končale veliko prehitro, povedala njena učiteljica. Pred šolo je prišla umrlim v strelskem napadu prišla položit rože.

Na kraju je sicer toliko sveč, da se je cvetje, ki je položeno v bližini, že večkrat vnelo. V zraku je vonj po dimu, rože so že večkrat pogasili, med prisotnimi pa vlada nekakšen kaos.

Učenci še vedno v šoku

Številni so prinesli na roko napisana sporočila, poslovilna pisma, plakate z opozorili: "Pogovarjajte se z otroki." 

 "Ko bomo prestopili prag šole, bo tam vedno stal on - vse nas je imel rad in mi njega, za nas je skrbel, ob njem smo se počutili varne in srečne, opozarjal nas je pred učitelji, nam pomagal pri mladostniških napakah. Bil je legenda, ki bo ostala v naših srcih," so učenci na družbenih omrežjih ganljivo zapisali o varnostniku Draganu, ki ga je 13-letnik prvega umoril. Pred šolo so se mu poklonili tudi z risbico.

Ena od mam je v solzah povedala, da je njo in otroka strah iti nazaj v šolo, ne predstavlja si dne, ko se bodo znova usedli za šolske klopi.  

Morilec je zrl v oči tudi hčerki Milana Miloševića, a k sreči ni bila na seznamu. "Zdaj je v šoku, ko je izvedela, kdo vse je bil umorjen. Šestega maja bi morala praznovati rojstni dan, dogovarjali smo se, kje bomo priredili zabavo. Vsi ti otroci bi morali priti, brez izjeme," o tragičnih zgodbah družin pripoveduje Milošević. 

Že od ranega jutra se pred krajem nepojmljive tragedije vijejo kolone žalujočih, ki želijo izkazati spoštovanje preminulim. Prišli so tudi otroci omenjene šole. 

Poklonili so se tudi ranjeni učiteljici zgodovine, ki je z golimi rokami lotila orožja 13-letnika in s tem drugim učencem dala dragocene sekunde, da se skrijejo pod mize. Napadalec jo je ranil v trebuh in roko, njeno zdravstveno stanje je sedaj stabilno. Oba s hišnikom sta postala junaka, ki sta skušala otroke obvarovati pred strel. 

Po zadnjih informacijah se je prišlo pred šolo umrlim poklonit tudi do 10.000 ljudi. Med njimi so učitelji, učenci, svojci, pa tudi tisti, ki pokojnih niso poznali. Prišli so tudi učenci z osnovne šole, na kateri je sedmošolec moril, prav tako pa tudi z vseh drugih beograjskih in okoliških šol. Med množico je čutiti jezo nad sistemom in vsemi, ki so zatajili. Srbsko ministrstvo za izobraževanje je sporočilo, da bodo v osnovni šoli odprli žalno knjigo.

Popoldne je v Cerkvi svetega Save v Beogradu potekala molitev za žrtve napada, ki se je je udeležilo več sto ljudi.

Učenci okoliških šol pa so povedali, da je med mladostniki resnično čutiti, da se medvrstniško nasilje povečuje. 

Srbsko veleposlaništvo v Ljubljani po napadu v šoli odprlo žalno knjigo

Srbsko veleposlaništvo v Ljubljani je po smrtonosnem strelskem napadu na osnovni šoli v Beogradu, ki je v sredo pretresel Srbijo, odprlo žalno knjigo. Vpis v žalno knjigo bo možen ta petek in soboto ter v ponedeljek, so sporočili z veleposlaništva.

Vpis v žalno knjigo na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani bo možen v prostorih veleposlaništva ta petek med 10. in 15. uro, v soboto med 10. in 14. uro ter v ponedeljek med 10. in 12. uro. 

V petek se v Srbiji začenja tridnevno žalovanje. Javne ustanove bodo zastave spustile na pol droga. Mediji bodo morali svoje programe nekoliko spremeniti - namesto humorističnih, zabavnih oddaj bodo na sporedu take, ki bodo prilagojene dnevu žalosti.  

Prepovedano bo denimo tudi predvajanje narodno-zabavne glasbe. Vse bo ovito v črno, za kršitelje pa so predvidene tudi globe. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja