Tujina

V ZN pretreseni nad številom žrtev v Gazi med osvoboditvijo izraelskih talcev

Gaza, 11. 06. 2024 14.05 | Posodobljeno pred 4 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Združeni narodi so izrazili pretresenost nad številom civilnih žrtev med nedavno osvoboditvijo štirih izraelskih talcev, ki jih je Hamas zajel med napadom na Izrael 7. oktobra. Ob tem so ocenili, da bi lahko dejanja tako Izraela kot palestinskega islamističnega gibanja, ki v Gazi še vedno zadržuje več kot 100 talcev, pomenila vojne zločine. Po poročanju BBC-ja je Hamas izrazil pripravljenost za sklenitev dogovora za prekinitev ognja.

BBC navaja visokega predstavnika Hamasa, da je skupina predložila odgovor na predlog za prekinitev ognja. Predlagani načrt, ki ga je v ponedeljek zvečer potrdil Varnostni svet ZN, predvideva šesttedensko prekinitev ognja, ki bi sčasoma postala trajna.

Katar in Egipt, ki sta skupaj z ZDA posredovala pri pogajanjih med Izraelom in Hamasom, sta potrdila, da je palestinska skupina predložila svoj odgovor.

Številne žrtve in talci

"Globoko smo pretreseni nad posledicami, ki jih je imela operacija izraelskih sil za izpustitev štirih talcev v Nuseiratu konec tedna," je v Ženevi povedal tiskovni predstavnik urada ZN za človekove pravice (OHCHR) Jeremy Laurence, potem ko je izraelska vojska v soboto sporočila, da je v operaciji v begunskem taborišču Nuseirat rešila štiri talce.

Pri tem je bilo po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi ubitih najmanj 274 ljudi, več kot 690 pa ranjenih. "Način izvedbe napada na tako gosto naseljenem območju resno postavlja pod vprašaj, ali so izraelske sile spoštovale načela razlikovanja, sorazmernosti in previdnosti, kot jih določa vojno pravo," je dejal Laurence.

Uničenje v begunskem taborišču Nuseirat
Uničenje v begunskem taborišču Nuseirat FOTO: AP

Po njegovih besedah so sicer ZN zaskrbljeni tudi nad dejstvom, da palestinske oborožene skupine v enklavi še vedno zadržujejo precejšnje število talcev, večinoma civilistov, zajetih med napadom Hamasa 7. oktobra. Ta je po podatkih izraelske strani zahteval nekaj manj kot 1200 življenj, od skupno 251 zajetih talcev pa jih v ujetništvu ostaja še 116.

Po oceni ZN bi dejanja tako Izraela kot Hamasa lahko pomenila vojne zločine. Kot je poudaril Laurence, bi bila namreč resna kršitev mednarodnega prava lahko že to, da gibanje talce zadržuje na gosto poseljenih območjih in civilnih lokacijah ter jih tako uporablja kot živi ščit, poročajo tuje tiskovne agencije.

V izraelski ofenzivi v Gazi, ki se je 7. oktobra začela v odziv na Hamasov napad, je bilo po zadnjih podatkih zdravstvenega ministrstva v enklavi ubitih najmanj 37.164 ljudi. Več kot 84.800 je ranjenih. Na izraelski strani je medtem med ofenzivo življenje izgubilo 298 vojakov.

Od tega so bili štirje ubiti med ponedeljkovimi spopadi na jugu Gaze, je danes sporočila izraelska vojska, pri čemer okoliščin njihove smrti ni podala. Domnevno naj bi dva umrla v eksploziji podtaknjene bombe v Rafi. Še sedem naj bi jih bilo v eksploziji ranjenih.

Izraelske sile od začetka ofenzive v Gazi okrepljeno izvajajo operacije tudi na zasedenem Zahodnem bregu, v katerih je bilo odtlej ubitih že več kot 500 Palestincev. V ponedeljkovi operaciji blizu Ramale je vojska po lastnih navedbah ubila štiri borce Hamasa oz. njegovega oboroženega krila, brigad al Kasam.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni