Tujina

Vadbišče ob Moskvi, kjer se Rusi učijo rokovanja z iranskimi droni

Kolomna , 06. 01. 2023 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sto kilometrov od Moskve v mestu Kolomna naj bi se nahajal poseben poligon za urjenje ruskih vojakov za upravljanje z iranskimi droni 'kamikazami', s katerimi Rusija že od oktobra izvaja napade na sosednjo Ukrajino. Veliko bližje domnevnemu vadbišču pa je državni center za brezpilotno letalstvo, katerega inštruktorji so se v preteklosti udeležili tekmovanja v upravljanju z brezpilotnimi letali v Iranu.

Iranski droni so postali pomemben del ruskih napadov na Ukrajino
Iranski droni so postali pomemben del ruskih napadov na Ukrajino FOTO: Profimedia

Ruski državni center za brezpilotno letalstvo, pod nadzorom katerega naj bi se ruski vojaki učili tudi operiranja z iranskimi droni 'kamikazami' oziroma droni Shahed-136, je edina ruska državna institucija, pod okriljem katere se lahko Rusi izobražujejo in urijo letenja z brezpilotnimi letali. 

Ti so v času invazije na sosednjo Ukrajino postali pomembni v ruski strategiji napada. Od oktobra jih namreč ruska vojska pogosto uporablja za napade na ukrajinsko civilno in energetsko infrastrukturo. 

Iranski droni so postali pomemben del ruskih napadov na Ukrajino
Iranski droni so postali pomemben del ruskih napadov na Ukrajino FOTO: Profimedia

Preiskovalni novinarji projekta Donbas.Realii, ki deluje v sklopu Radia Free Europe pa so v bližini omenjenega državnega centra, ki deluje v sklopu ruskega ministrstva za obrambo, s pomočjo primerjave slik in Google zemljevidov odkrili tudi rusko urišče, kjer naj bi se vojaki učili predvsem operiranja z omenjenimi iranskimi droni.

V ločenem raziskovalnem poročilu pa ukrajinski preiskovalni novinarji medijev OurMoney.Lviv in Investigation.Info izpostavljajo, da naj bi Rusija svoje sedanje operatorje iranskih dronov najprej poslala na urjenje v Iran, kjer naj bi vadba potekala pod pretvezo raznih tekmovanj. Avgusta naj bi se enega izmed njih udeležili tudi štirje inštruktorji domnevnega vadbenega centra. Takoj po koncu 'tekmovanja' v Iranu pa naj bi se pričeli napadi z iranskimi droni na Ukrajino. 

V bližini lokacije v preteklosti potekale mednarodne vaje z droni

Kljub temu pa naj bi samo testiranje brezpilotnikov potekalo na drugih lokacijah, so na mediju ugotovili s pomočjo starejših slik ruskega obrambnega ministrstva. V bližini centra se namreč nahaja večje vadbišče. Da se na območju ruski vojaki urijo v upravljanju iranskih dronov nakazujejo tudi pretekle mednarodne vojaške vaje v poletih z dronom, ki so se na območju odvijale v letih 2019 in 2021.  

Na spodnji fotografiji ruski vojaki, ki se specializirajo v letih z droni, stojijo pred večjo stavbo. S pomočjo Google zemljevidov pa so raziskovalci razbrali, da se na drugi strani stavbe nahaja večje vadbišče, ki je nekoč pripadalo višji artilerijski šoli na Kolmenskem. Ker je tekmovanje v operiranju dronov tam potekalo nekaj let nazaj predvidevajo, da gre za vadbišče v poletih z brezpilotniki. 

Druge fotografije z istega tekmovanja prikazujejo tudi širše območje poligona. 

Fotografije s tekmovanja razkrivajo tudi širšo okolico stavbe. Ker so se štirje inštruktorji prej omenjenega državnega centra udeležili tudi 'tekmovanja' v iranu, preiskovalci sklepajo, da se na območju izvaja urjenje v uporabi iranskih dronov.
Fotografije s tekmovanja razkrivajo tudi širšo okolico stavbe. Ker so se štirje inštruktorji prej omenjenega državnega centra udeležili tudi 'tekmovanja' v iranu, preiskovalci sklepajo, da se na območju izvaja urjenje v uporabi iranskih dronov. FOTO: Rusko ministrstvo za obrambo

Ker so se inštruktorji državnega centra urili v Iranu, raziskovalni novinarji pri Radiu Svoboda, ki so sodelovali v projektu, domnevajo, da se na vadbišču poučujejo tudi operiranja z iranskimi kamikzami. 

Sodelovanje med Rusijo in Iranom se je v času vojne poglobilo. Sprva sta tako Rusija kot Iran sodelovanje zanikala, novembra pa je iranski zunanji minister Hossein Amirabdollakhian sodelovanje potrdil, a ob tem dejal, da je Iran svoje drone v Rusijo dostavil že mesece pred njenim napadom Ukrajine. 

Kaj so 'iranske kosilnice'?

Gre za majhne drone z močjo 50 konjev, ki letijo relativno počasi. Ker med letenjem proizvajajo glasen hrup, jim Ukrajinci pravijo kar "mopedi" ali pa "kosilnice".  Imenujemo jih tudi kamikaze. Uradno gre za drone Shahed-136, ki so eden najnovejših izdelkov HESE. Uradno so jih začeli v iranski vojski uporabljati leta 2021, prvič so jih na videu pokazali decembra 2021. 

Rusi naj bi Shahed-136 preimenovali v Geran-2 in zatrdili, da so brezpilotna letala razvili sami. Prvi Shahed-136 oziroma Geran-2 so v regiji Harkov sestrelili 12. septembra. Od sredine septembra pa je bilo vzdolž celotne frontne črte zabeleženih več napadov z omenjenimi droni. Predvsem so se napadi zgodili na jugu, predvidoma zato, ker izstrelitvene sisteme teh brezpilotnih letal hranijo na Krimu. Droni naj bi imeli sicer doseg med 1000 in celo 2500 kilometri, kar pomeni, da bi lahko z njimi ciljali tarče po vsej Ukrajini. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou