15°C

Vandali zažgali umetniško delo na pročelju Palače Cukrarna

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Anja Kralj /
KOMENTARJI
112
Iz Mestne galerije Ljubljana so sporočili, da so ponoči vandali na pročelju Palače Cukrarna uničili oziroma zažgali umetniško delo Katharine Cibulke, ene izmed umetnic, ki se trenutno predstavljajo na razstavi v Mestni galeriji Ljubljana.

Kot so povedali na PU Ljubljana, so jih zjutraj obvestili, da je do sedaj še neznani storilec z ognjem poškodoval umetniško delo, nameščeno na gradbenem odru ob stavbi na Ambroževem trgu v Ljubljani. Policisti zaradi suma kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, pri čemer je nastalo za nekaj tisoč evrov škode, še zbirajo obvestila. O vseh ugotovitvah ogleda in drugih okoliščinah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

Uničeno umetniško delo.
Uničeno umetniško delo.FOTO: Damjan Žibert

'Vandalizem, ki smo mu bili priča, je odraz časa, v katerem živimo' 

Umetniško delo z napisom"Dokler bo upanje, ki ga širimo, močnejše od strahu, s katerim se soočamo, bom feminist_ka," je bilo na pročelje Palače Cukrarna nameščeno v petek, 30. aprila, ob odprtju razstaveKo gesta postane dogodek v Mestni galeriji Ljubljana, so sporočili iz Mestne galerije Ljubljana. 

Delo z naslovom SOLANGE (kar v nemščini pomeni 'dokler'), nameščeno na pročelje Palače Cukrarna, je navdahnilo ključno vprašanje feminizma – iskanje socialne pravičnosti – in opozarja na širok spekter na spol vezanih družbenih neenakosti, izkazuje dvome o obstoječih strukturah moči in zahteva krepitev vloge žensk, so še dodali. 

"Dogodek je tako nas kot umetnico neprijetno presenetil in razžalostil. Bojimo se, da dejanje priča o veliki meri nestrpnosti v naši družbi, pušča grenak priokus novim razvojnim projektom v prestolnici, ter kaže nastrojenost proti umetnosti, ki je družbeno kritična,"opozarjajo v Mestni galeriji Ljubljana. 

 "Vandalizem, ki smo mu bili priča, je odraz časa, v katerem živimo, zato bomo v Mestni galeriji Ljubljana umetnici predlagali, da njeno poškodovano delo ostane na pročelju Palače Cukrarna kot ogledalo vsem nam in nas opominja, kam drvimo kot družba in koliko strahu je še v njej prisotnega,"  izpostavlja Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane.

Delo z naslovom SOLANGE
Delo z naslovom SOLANGEFOTO: Andrej Peunik MGML

Razstava je nastala v sodelovanju z galerijo Künstlerhaus na Dunaju v kontekstu Leta sosedskega dialogaSlovenija – Avstrija 2019/2020, kjer je bilo delo tudi prvič predstavljeno in je še vedno na ogled. Delo SOLANGE je bilo v preteklosti predstavljeno še v številnih drugih državah po svetu , npr. v Maroku in Avstriji. 

Koronavirus pasica nova