Tujina

Varaždinski župan: Če bi bili v rastlinjakih ljudje, bi lahko imeli smrtne žrtve

Zagreb, 26. 05. 2022 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.S., N.L.
Komentarji
10

Ne le Slovenijo, tudi sever Hrvaške so v sredo popoldne prizadela močna neurja s točo in povzročila ogromno škodo tako na objektih kot kmetijskih zemljiščih in uničila skoraj polovico hrvaške proizvodnje cvetja. Na srečo v rastlinjakih ni bilo nikogar, sicer bi bile lahko tudi smrtne žrtve, je povedal župan Varaždina.

Neurje je prizadelo območje ob meji s Slovenijo v Krapinsko-zagorski županiji, več občin in mest v Varaždinski županiji in del Međimurske županije, najbolj pa sta bili prizadeti območji Veliki Bukovac v Varaždinski županiji in Hum na Sotli v Krapinsko-zagorski županiji. V občini Veliki Bukovac je padala toča v velikosti teniške žogice, poročajo hrvaški mediji in dodajajo, da v občini vzgojijo 40 odstotkov hrvaškega cvetja, po neurju pa ni ostal nepoškodovan niti en rastlinjak. Tudi prebivalci imajo popolnoma uničene hiše. S streh so padale opeke, v stanovanja pa je voda vdrla tudi skozi električno napeljavo, je za 24sata burno vremensko dogajanje opisal tamkajšnji občan . 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Varaždinski župan Anđelko Stričak je za hrvaški N1 povedal, da od sinoči preverjajo situacijo in škodo, ki je nastala. "Že zdaj lahko rečemo, da je škoda v cvetličarstvu 50-odstotna, da je polovica hrvaške cvetličarske proizvodnje uničena. Rastlinjaki so uničeni, na pridelkih je velika škoda," je povedal in dodal: "Na srečo takrat v rastlinjakih ni bilo nikogar. Če bi bil kdo v njih, bi danes govorili o poškodovanih, morda celo mrtvih. V pogovoru s stanovalci, ki so tudi že precej stari, so vsi povedali, da česa takega še niso doživeli. Sam sem preživel domovinsko vojno, videl sem marsikaj, a to, kar sem videl v rastlinjakih, je videti grozno."

Po njegovih besedah bo občinska komisija takoj, ko bo dobila prvo oceno škode, razglasila naravno katastrofo za območje Velikega in Malega Bukovca. "Če bo škoda ugotovljena v sosednjih občinah, bomo tudi tam razglasili naravno nesrečo," je še povedal. V Veliki Bukovac je prišla tudi kmetijska ministrica Marija Vučković

Gasilci na delu po neurju
Gasilci na delu po neurju FOTO: Facebook mesto Sisak

V Krapinsko-zagorski županiji je bilo najhuje na območju Huma na Sotli. Velika škoda je nastala na strehah, strešnih oknih, poškodovanih je ogromno avtomobilov, medtem ko je škoda na kmetijskih nasadih, ki jih je toča prizadela ob Sotli blizu Slovenije, popolna.

Neurje je zvečer prizadelo tudi Sisaško-moslavaško županijo. Na družbenih omrežjih se je pojavil tudi posnetek trombe pri Sisku, ki je nosila vse pred seboj. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Okrajni centri 112 so prejeli prijave poškodovanih streh, poškodovanih plošč in strešnikov na gospodarskih poslopjih ter prijave podrtih dreves na cestah in poškodovanih osebnih vozil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cene Novak
26. 05. 2022 18.03
Samo da se je sesipalo še kje drugje kot pri nas!
Vakcinar
26. 05. 2022 16.49
Tole je noro. Bolj ko bo vroče, bolj bo pokalo. Na koncu ne bo več pomembno, kdo je kriv za pregrevanje človek ali narava, samo da bomo odnesli cele glave. Jasno je, da ni več vprašanje kdaj, vendar kdo bo čez nekaj dni imel vse potolčeno.
PomisliNaSonce
26. 05. 2022 11.17
-1
A v Karlovac je kdo kj povprašal...kako kej
Cene Urban?i?
26. 05. 2022 10.56
-3
Da bi pa imeli protitočne mreže nad rastlinjaki pa ne gre? Pa za zavarovalnice tudi še niso slišali?
mackon08
26. 05. 2022 11.05
+3
Tako je pa ko je neurje valjda ne boš letal naokrog nezaščiten na prostem.
Žac
26. 05. 2022 11.06
+2
Ti ze ves a so imeli ali ne zavarovano. Nakladas nekaj na pamet. Tudi v Sloveniji nisem videl nekaj prevec protitocnih mrez nad rastlinjaki.
slim386
26. 05. 2022 09.08
+3
Bomo priskočili na pomoč? Lahko bi glede na to da so oni tudi nam ob požaru...
Diabloss
26. 05. 2022 10.28
-4
Vsekakor moramo pomagat. Oni nam tudi pomagajo ko hočejo vstopiti v shengen
Žac
26. 05. 2022 10.37
+5
Ce ze nimate kaj pametnega napisati sta lahko tiho. Zal,tudi Slovenijo potoklo. Upam da je minimalna skoda.
Burtonnn
26. 05. 2022 12.18
+2
Ne moreš verjeti kakšni zablojenci! Ni mi jasno, zakaj to admin ne reši po kratkem postopku. Čaka, da tričetrt slovencev prebere neumnosti, potem se slučajno odloči za brisanje.Brisanje s premislekom!