Tujina

Varnostni svet ZN o ruskem in brazilskem predlogu resolucije

New York, 16. 10. 2023 17.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
1

Varnostni svet ZN bo ponovno razpravljal o krizi na Bližnjem vzhodu. Po navedbah diplomatov bodo tokrat govorili o ruskem in brazilskem predlogu resolucije. Prvi poziva k prekinitvi ognja in dostavi humanitarne pomoči v Gazo, a ne omenja palestinskega gibanja Hamas, drugi pa se razlikuje v tem, da dejanja Hamasa označuje za terorizem.

Bombardiranje Gaze
Bombardiranje Gaze FOTO: Profimedia

Razprava v Varnostnem svetu Združenih narodov (VS ZN) se bo pričela ob polnoči po srednjeevropskem času. Za sprejetje resolucije je potrebnih najmanj devet glasov v 15-članskem organu, pri čemer nobena od petih stalnih stalnih članic – ZDA, Velika Britanija, Kitajska, Francija in Rusija – ne bi smela vložiti veta.

ZDA sicer vztrajajo, da bi VS ZN moral napade Hamasa označiti za terorizem. Diplomati pa opozarjajo, da so pogovori o krizi na Bližnjem vzhodu težki, saj izraelsko-palestinski spor vedno razdvaja VS ZN.

Na območju Gaze je zaradi vojne, ki je izbruhnila po napadu Hamasa na Izrael, razseljenih že približno milijon ljudi. Število mrtvih med Palestinci je do nedelje naraslo na 2750. Ranjenih je okoli 9700 ljudi. Na izraelski strani poročajo o več kot 1400 mrtvih.

Izraelska vojska pripravlja kopensko ofenzivo proti Hamasu v Gazi. Na meji z Gazo je v pripravljenosti več sto tisoč rezervistov. Agencija ZN za palestinske begunce (UNRWA) medtem opozarja, da Gazi grozi katastrofa brez primere, če izraelske oblasti ne bodo obnovile oskrbe z vodo in drugimi življenjsko pomembnimi dobrinami.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
16. 10. 2023 18.29
+4
Hitri so za reševanje problemov. Kaj nam če takšen varnostni svet? Žrtve so že.