Tujina

Varnostni svet soglasno podprl mirovni sporazum med Talibani in ZDA

New York, 10. 03. 2020 22.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
M.V. / STA
Komentarji
4

Varnostni svet ZN je soglasno potrdil resolucijo v podporo mirovnemu sporazumu med ZDA in afganistanskimi talibani, ki so jo predlagale ZDA in predvideva postopen umik ameriških sil iz Afganistana, ki se je že začel. Sporazum je bil podpisan 29. februarja v Dohi.

Resolucija ZN poziva afganistansko vlado, naj nadaljuje mirovni proces s pogajanji znotraj države, ki morajo vključevati politične voditelje in voditelje civilne družbe, tudi ženske.

Varnostni svet je podprl dogovor med ZDA in Talibani. ZDA bodo iz države začele umikati svoje vojake.
Varnostni svet je podprl dogovor med ZDA in Talibani. ZDA bodo iz države začele umikati svoje vojake. FOTO: AP

Resolucija je bila potrjena soglasno, čeprav mirovni sporazum med ZDA in talibani vsebuje dva tajna dodatka, katerih vsebina ni znana, zadevata pa boj proti terorizmu.

Afganistan ima težave tudi brez talibanov, saj je v ponedeljek prisegel novi predsednik Ašraf Gani, isto pa je storil tudi njegov tekmec Abdulah Abdulah, saj si oba lastita zmago na lanskih predsedniških volitvah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
11. 03. 2020 07.48
+0
Požvižgajo se države, ki širijo sovraštvo in agresijo, na Varnostni svet. Tako ali drugače jih 'veliki' ne bodo upoštevali in širili dalje imperializem, ki vključuje tudi brez številčne žrtve. #sramota 21.stoletja
Lumpx
11. 03. 2020 11.07
+3
imperializem ... ha hah hahaha se vedno zivite levaki v casu izpred 1000 al pa vsaj 50 let. Se v Juzni afriki imajo sedaj na oblasti svoje ... da drzava tako propada da imajo redukcije elektrike pa so se vedno in bodo vedno bolj krivi ... ja kdo pa drugi belci pa ceprav so imeli takrat ko so prisli na oblast lektrike prevec in boljse omrezje kot mi v Jugoslaviji in verjetn se danes.
Ka pa mislis
11. 03. 2020 07.10
+0
in zgubili so se eno vojno...
Lumpx
11. 03. 2020 11.26
+3
A res. Ha ha ko so pa talibani klali po Afganistanu ste se pa drli da morjo posredovat USA.