Tujina

Zadnje slovo od Georgea Floyda: 'Njegov zločin je bil ta, da je bil rojen črn'

New York, 09. 06. 2020 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab, STA, U.V.
Komentarji
53

V Houstonu so se na spominski slovesnosti in pogrebu poslovili od 46-letnega Georgea Floyda, katerega smrt je sprožila množične proteste proti policijskemu nasilju. V ZDA se obeta reforma policije, v ospredje pa zdaj stopajo tudi policijski sindikati – v podporo policistom. Trump je medtem znova razburil s svojimi tviti - v enem izmed njih je 75-letnika, ki sta ga policista med protesti porinila na tla, označil za provokatorja Antife.

Žalujoči so se zbrali v cerkvi v Houstonu, kjer so se še zadnjič poslovili od Georgea Floyda. S tem so se zaključile šestdnevne pogrebne slovesnosti. Sam pogreb je potekal v družinskem krogu, so se pa številni žalujoči zbrali pred cerkvijo in se poklonili 46-letniku, katerega smrt je sprožila množične proteste in zahteve po korenitih spremembah v ZDA. Floyd bo pokopal na pokopališču v predmestju Pearland, poleg svoje matere, poroča AP

Spominske slovesnosti zanj so pripravili tudi v Minneapolisu in Severni Karolini, kjer je bil rojen. Ob njegovi krsti se je že v zadnjih dneh zbralo ogromno ljudi, ki so se poklonili zadnji žrtvi policijskega nasilja v ZDA. 

"George Floyd ni bil ničev. Zato smo tu. Njegov zločin je bil ta, da je bil rojen črn. George Floyd si zasluži dostojanstvo in spoštovanje," je med drugim in drugimi dejal demokratski kongresnik iz Houstona Al Green.

Župan Houstona Sylvester Turner je na slovesnosti napovedal podpis izvršnega ukaza za prepoved policijskega davljenja. "V tem mestu moraš najprej opozoriti, preden streljaš. V tem mestu moraš posredovati," je dejal župan.

 

Varščina za policista postavljena pri 1,1 milijona evrov

Derek Chauvin, policist, ki je obtožen, da je med aretacijo ubil Floyda, se je preko telefonske konference prvič "pojavil" pred sodiščem, kjer so zanj določili varščino – 1,1 milijona evrov. Tožilstvo je ob tem dejalo, da je varščina tako visoka zaradi "teže obtožb" zoper policista, ki ga obtožujejo umora druge stopnje in uboja. Še tri druge policiste obtožujejo pomoči in podpiranja umora. 

Floydova smrt je sprožila val protestov po ZDA in po svetu, svet pa je obkrožil posnetek, na katerem Chauvin, ki je službo policista opravljal kar 19 let, skoraj devet minut kleči na Floydovem vratu. Chauvin in njegovi trije kolegi so bili medtem že odpuščeni, poroča CNN. Chauvin se sicer na obravnavi za varščino o svoji krivdi ali nedolžnosti ni izrekel, pravzaprav je vseh 15 minut molčal.

Med pogoji varščine je sicer tudi prepoved, da kontaktira družino svoje žrtve, predati mora vse orožje, do sojenja pa ne sme delati kot policist ali varnostnik. Njegov odvetnik višini varščine in pogojem ni ugovarjal. 

Floydova smrt sprožila pozive k policijski reformi 

S Floydovimi sorodniki se je medtem na zasebnem sprejemu srečal kandidat za ameriškega predsednika Joe Biden. "Prisluhnil je njihovi bolečini. Njegovo sočutje je družini pomenilo zelo veliko," je po srečanju dejal predstavnik družine Benjamin Crump, ki je tudi objavil fotografijo srečanja. 

Medtem ko je Floydova smrt sprožila pozive k reformi policije in prehodu od "policijske države" k državi, ki s pomočjo programov skrbi za vključenost, ne za zatiranje temnopolte skupnosti, je sicer postala tudi izjemno spolitizirana tema, ki jo številni skušajo prikazati zgolj skozi prizmo rasizma, s čimer se debata vse bolj odmika od dejanskih izzivov k političnim obračunavanjem – tudi v luči predsedniških volitev, ki so v ZDA skoraj tik pred vrati. 

Demokrati so že predstavili svoj predlog policijske reforme, v New Yorku se obeta sprememba načina financiranja policije, Minneapolis je že prepovedal uporabo nekaterih prijemov za obvladovanje osumljencev, razpustili naj bi tudi policijski urad in ga postavili na novo – v skladu z drugačnimi vrednotami. 

Protesti proti rasizmu so se zadnje dni odvijali v mestih, kot so Washington, New York, Chicago, Los Angeles in San Francisco.

Trump 75-letnika označil za provokatorja Antife 

Medtem ko je zadnje dni ameriško medijsko poročanje izrazito nenaklonjeno policiji, še bolj kot očitki o splošnem pretiranem nasilju policije so v ospredju očitki o rasizmu, pa se vsi s to oceno ne strinjajo. Med njimi so tudi številni policisti, ki pravijo, da svoje delo opravljajo v dobro skupnosti, in njihovi sindikati. 

Množica policistov se je zbrala v Philadelphii, na ta način so med drugim izrazili podporo inšpektorju Josephu Bologni, ki mu očitajo nasilje nad protestniki, med drugim se je pojavil posnetek, na katerem po glavi udari študenta, ki je zato končal v bolnišnici. 

V zadnjih dneh je ameriško javnost razburil tudi posnetek dveh policistov, ki sta 75-letnika porinila na tla. Ta se je pri tem poškodoval in začel krvaveti, policisti pa mu niso nudili pomoči, temveč so zgolj šli mimo njega. Policista, ki sta protestnika porinila sta zatem izgubila službo, čemur je sledila odpoved celotne enote za hitro posredovanje. 

Na dogodek se je danes odzval tudi predsednik Trump, ki je 75-letnika označil za provokatorja Antife. Prav tako trdi, da je Martin Gugino "padel močneje, kot je bil potisnjen", ter s tem namignil, da je šlo pri vsem skupaj na prevaro. Gugino je sicer še vedno v bolnišnici. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sindikati izrekajo podporo policistom

Da se v ZDA obeta "velik obračun s policijo", sicer najbolj glasno napovedujejo v Minneapolisu. Njihov župan Jacob Frey je za ABC dejal, da "se bodo lotili policijskih sindikatov" in razpustili lokalno policijo.  

Policijski sindikati se zato čutijo napadene, gre pa za organizacijo, ki ima precejšnjo moč, zato številni aktivisti, analitiki in politiki trdijo, da bo to onemogočilo korenito reformiranje policije. "Postali so veliko premočni, tudi politično. So recimo veliki donatorji v tekmah za mesta okrožnih tožilcev, senatorjev ... In potem se čudimo, da se stvari ne da premakniti," pravi nekdanji policijski komisar Charles Ramsey

Vseeno se bodo tudi sindikati tokrat morali sprijazniti, da se je okolje okoli njih spremenilo, menijo analitiki. Zadnje ankete namreč kažejo, da se je končala brezpogojna podpora policiji in da več kot polovica Američanov (57 odstotkov) zdaj meni, da policisti temnopolte obravnavajo drugače. 

V sindikatih sicer pravijo, da so se pripravljeni pogovarjati z vsemi, ki "želijo razpravo, ki bo temeljila na dejstvih". Kar pa najbrž ne bo enostavno doseči, saj se je pojem "razprava" v ZDA v zadnjih letih spremenila predvsem v kričanje "enih" in "drugih" na Twitterju, ta kultura nedialoga pa se je zasidrala predvsem na univerzah, ki so uvedle celo "varne sobe" za študente, ki se čutijo "napadene" v debatah z drugače mislečimi. Demokratskemu polu naklonjene študentske organizacije so tudi nemalokrat dosegle, da so morale republikanski strani naklonjene organizacije odpovedati svoje dogodke ali jih izvesti ob protestih in prisotnosti policije. 

Smrt Georgea Floyda naj bi vodila do reforme policije.
Smrt Georgea Floyda naj bi vodila do reforme policije. FOTO: AP

"Sindikati imajo preveč moči"

Volje za reforme policije je tokrat v ZDA precej, se bo pa zagotovo najbolj zapletlo pri komunikaciji, ki je v ZDA zapletena na prav vseh nivojih, na katerih so strankarske meje povsem nezmožni preseči. "Spremeniti moramo kulturo, ki vlada v naši policiji," pravi Ronal Serpas, nekdanji šef policije v New Orleansu, ki je tudi bdel nad reformiranjem tamkajšnje policije, ki se je znašla pod valom očitkov o korupciji. Kot poroča CNN, je prepričan, da imajo policijski sindikati prevelik vpliv na to, kakšna pravila veljajo za policiste. 

Kot je dejal, se je marsikje zgodilo to, da imajo načelniki postaj le malo oblasti, vse niti pa imajo v rokah sindikati, ki celo pišejo pravila, kako se preiskuje incidente, v katere se zapletejo policisti – celo do te mere, da določajo, kdaj in kako se lahko zaslišuje policiste, kako hitro mora biti zaključena preiskava ... Sindikati naj bi tudi znotraj policije storili premalo v boju proti rasizmu in naj bi podpirali slabšo obravnavo temnopoltih policistov. 

Številne je lani tudi razburila izjava šefa policijskega sindikata iz St. Louisa, ki je dejal, da bi morali temnopolto tožilko "odstraniti tudi s silo", ker je izrazila nezaupanje v delo tamkajšnje policije. Spori so pogosti tudi v New Yorku, kjer policija županu očita, da s svojimi "liberalnimi politikami ustvarja nevarno ozračje za policiste"

"Lokalne oblasti pogosto ne skrbijo za interese policistov, ampak jih zlorabljajo za svoje politične cilje," pa pravi sindikalist Brian Luciano. Kot meni, različne interesne skupine v primeru incidentov, v katere so vpleteni policisti, hitro vidijo svojo priložnost, policisti pa postanejo žrtveno jagnje in žrtve prehitrega obsojanja, zato je pomembno, da jih branijo vsaj sindikati. Edward Mullins pa je prepričan, da so na udaru tudi zato, ker so mnogi v lovu na politične položaje stopili na stran, ki je proti policiji, ker to trenutno prinaša glasove. "Če si resnično tako želijo sprememb, zakaj so čakali do nasilnih protestov, da se zgodijo?" se sprašuje. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Obi-van-Kenobi
14. 06. 2020 09.51
Ne,njegov zločin je bil ta,da je bil kriminalec!
CestniKolesar370Wattov
11. 06. 2020 11.31
+0
Zločin ponarejanja denarja, zločin ropanja, zločin posesti orožja, zločin držanja pištole na trebuhu nosečnice... Ne vem no, naštejem kar nekaj več zločinov.
Čriček mali
10. 06. 2020 19.07
-1
Kaj naj rečem? ŽALOST! DA JE UMREL NA TAK NAČIN KI JE IMEL LE PONARAJENE BANKOVCE KAJ PA PEDOFILI KAJ PA KRIMINALCI KAJ PA MORILCI KAM JE ŠEL SVET ALI NAS ČAKA TO TUDI V SLOVENIJI? POLICAJI ZAHTEVAJO VEČJO PLAČO ZA NAS POSKRBIJO KOD SVIJE! KAJ PA DOKTORJI ISTO NAJNIŽJE PLAČE DAT DA SE ZAVEDAJO NAS V SLOVENIJI SNISMO ZAŠČITENI KAJ PA POLITIKA? LAŽEJO LRADEJO OD TEGA NUBENE KAZNI! OBUP SRAM ME JE SLOVENIJE IN DA SEM SLOVENKA!!!
BERO
10. 06. 2020 19.31
-4
NEVEM zakaj obsojamo rasizem v Ameriki, če ga imamo doma in v Evropi v porastu. Rasisri smo proti južnjakom, Romom, ŽIDOM in MIGRANTOM.
jg57
11. 06. 2020 11.47
+1
Preseli se v Venezuelo in sramota bo manjša.
Vridraivardo
10. 06. 2020 18.40
+1
Rasizem je hudičeva stvar ,ki vedno pusti posledice oboje stransko.Zlo ,ki se ne mora tolerirati.
CestniKolesar370Wattov
10. 06. 2020 09.40
+8
Prav tako je potekal pogreb Davida Dorna, upokojenega temnopoltega policista, ki je prijatelju pred drhaljo pomagal varovati trgovino. Ustreljen in umrl na cesti, o tem se pač ne piše. Na Floydovem pogrebu na stotine ljudi in o korona virusu ne duha ne sluha, pri Davidu Dornu pa zaradi korona virusa manj ljudi. Samo v Chicagu 20+ mrtvih temnopoltih v enem vikendu, nobene novice.
Charlie Nooris
10. 06. 2020 08.43
+12
Več kot 400 policistov je bilo v nemirih po vsej ZDA poškodovanih - 2 mrtva. Oakland, Kalifornija - 29. maj - Zvezni policist David Patrick Underwood je bil ustreljen in umorjen iz zasede, ko je zapeljal pred zvezno stavbo Ronalda V. Dellumsa, kjer sta skupaj s še enim častnikom zagotavljala varnost. Tudi drugi častnik je bil ranjen in je v kritičnem stanju. St. Louis, MO - 2. junij - Upokojeni šef policije David Dorn – ubit v trgovini, ki jo je čuval prijatelju. Na spletu je skoraj dva dni krožil video umora, ki so ga snemali storilci. Zraven spada tudi 5 minutno zasmehovanje in zdiranje nad truplom – s strani enega od zaposlenih v tej trgovini. Več kot 30 smrti, za katere se sumi, da so povezane s protesti in izgredniki ali mimoidočimi. Zelo pregleden spisek lahko najdete na The Cullman Tribune.
Charlie Nooris
10. 06. 2020 08.42
+11
Še Nelsonu Mandeli niso izkazali takšnih časti, kot temu večkrat obsojenemu kriminalcu. Temu primerno je bilo zgražanje večine komentarjev, nad tem zrežiranim šovom, med prenosom na YT.
Skdesni
10. 06. 2020 08.00
+4
Si predstavljate s kakšnimi častmi bodo pokopali našega lopovskega policaja v tej lopovski Sloveniji ko niti pod njegovo lopovščino ne moreš komentirat da nebi lopove užalil. Boste policaje še spuščal v hišo, jaz zanesljivo ne več sem lopovu v lastnem stanovanju preprečil krajo je policaj meni napisal kazen 250 € naslednjič bom lopova potolkel in vrgel v Savo.
CestniKolesar370Wattov
09. 06. 2020 21.59
+15
Ubogi kriminalec, ubogi tip, ki je nosečnici na trebuhu držal pištolo, ubogi drogeraš.
Hellsrael
09. 06. 2020 21.56
+4
Bolan severni kontinent. Neverjetno
Skdesni
09. 06. 2020 21.41
+24
Torej na tem svetu moraš biti velik kriminalec da te pokopljejo z vsemi častmi, sprašujem se če sem na pravem planetu.
Pretekt
09. 06. 2020 21.13
+29
Manjka samo še to da mu nardijo mavzolej, pa da ga balzamirajo kot Lenina.
dannyer
09. 06. 2020 13.21
+9
Policisti so malo trši v zda ne pa tok sistemskega rasizma ni še posebej ne v demokratskig državah vodi jo governer,demokratski župan,kongrsnik senator,okrožje in območje.??????????????? in veliko teh problemov je prav tam. veliko posnetkov pride ko se osebe upirajo aretaciji in so malo suljive. zanimivo je, da ljudje podpirajo policijo 10% pa jih ne pa poslušamo 10%?????????????? nobenega množičnega ub tp ni. vč jih umre belcev v 2019 je bil osamo 10 primerov ko niso bili obroženi od tega 8 pravilin in 2 ne pravilna pristopa. ne da semi to da mediji cititajo akteviste ne pa dejstva.
dannyer
09. 06. 2020 19.30
+0
kaj pa menite na drmokratske zakone lahko kradejo do 915 usd in je mali prekršek. kako boš vodil biznis.
Maks Novak
09. 06. 2020 13.17
+22
Kam gre ta svet? klečati v spomin obsojenemu roparju in kriminalcu prve vrste,pa saj to je rasizem samo proti belcem je svet kjer lahko črni počno vse kar hočejo.
Kristof19
09. 06. 2020 12.12
+3
Chris Rock je na jutube dal izobraževalni video kako ne postati žrtev policijskega nasilja, priporočam ogled
DeDa46
09. 06. 2020 11.54
+8
Težave ne rešujejo na pravem koncu. Obe strani samo čakata da se drek poleže, ker rešitev ne obstaja. Karkoli bodo naredili rešitev ne bo, bo pa (začasna) umiritev zadev, do naslednjega primera...
Carmenlula
09. 06. 2020 11.23
+36
Pri nas Fajonizem diskriminira Slovence in jih tretira za drugo in tretje razredne državljane.
BesnoJezen
09. 06. 2020 11.20
+31
V Sloveniji moram rečti NE ideologiji Fajonizem drugače nas tudi tole čaka.
?ebula
09. 06. 2020 10.50
+5
Da nam ne bo Trump Hojsa speljal za šefa policije.
CestniKolesar370Wattov
09. 06. 2020 10.30
+42
BLM, Antifa... Vse to so skrajni levičarji. Eni zahtevajo $350k za vsakega temnopoltega, kot reparacije za suženjstvo 200 let nazaj, eni zahtevajo razpustitev policije, češ, da bodo skupnosti same skrbele zase (verjetno tako kot v Brazilskih favelah, ali pa v Chicagu, kjer je samo v nedeljo umrlo 20+ temnopoltih, ki se streljajo med sabo), eni hočejo takšne in drugačne posebne privilegije (uporabo 100+ osebnih zaimkov, ker spolov je baje toliko, kot je barv v mavrici). Skrajno levičarstvo je prišlo v mainstream. K temu je pripomogla komunistična vzgoja v šolstvu, mehkužnost "normalne" levice, ki se jim pusti ter pomehkuženost zvezdnikov, ki si s svojo radikalnostjo nabirajo oboževalce in ostanejo "in". Ko ti stranko okupira 20% radikalcev, si v riti. Radikalci vedno dajejo vtis, kot da jih je 5x več, kot jih pa dejansko je. Relativno normalen levičar se ne more poistovetiti s tistimi, ki zagovarjajo ropanje, prav tako noben normalen človek ne more iz danes na jutri sprejet argumenta, da bi namesto ona, on in ono morali imeti še 500 različnih zaimkov. Nihče normalen niti ni zmožen poslušati argumentov, zakaj je nekdo postal spol, katerega so izumili 3 dni nazaj. Nastane razdor v stranki, evforija za volitve pade in stranka dobi 10% manj glasov, kot bi drugače jih. Preprosto kot pasulj. Ne rabijo demokrati voliti za Trumpa, jasno je, da ne bojo. Prav tako republikanci ne bojo volili za Bidena. Dovolj je samo, da se demokratov manj prikaže na volitvah. In se jih bo. 2016-2024.