Tujina

Vatikan: Papeževe izjave o istospolnih zvezah vzete iz konteksta

Ljubljana, 02. 11. 2020 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Izjave papeža Frančiška o istospolnih partnerskih zvezah, objavljene v dokumentarnem filmu Francesco, so vzete iz konteksta, Cerkev ne bo spremenila svoje doktrine glede tega vprašanja, je Vatikan zapisal v pismu, poslanem apostolskim nuncijem po svetu.

Papež Frančišek je v dokumentarnem filmu Francesco, ki so ga 21. oktobra premierno prikazali na filmskem festivalu v Rimu, podprl pravico homoseksualcev, da sklenejo partnersko zvezo, ter dejal, da imajo homoseksualci "pravico biti v družini". Sveti sedež papeževih izjav, objavljenih v dokumentarnem filmu, ni javno komentiral. Vendar pa je vatikansko državno tajništvo prejšnji teden poslalo pismo apostolskim nuncijem, ti pa so ga posredovali škofom.

Vir v Vatikanu je danes potrdil obstoj pisma, apostolski nuncij v Mehiki pa ga je objavil na svojem Facebookovem profilu. Pismo navaja, da sta dve izjavi papeža, ki sta odgovor na dve različni vprašanji, montirani v eno in vzeti iz konteksta.

Papež Frančišek
Papež Frančišek FOTO: AP

Režiser dokumentarca Evgenij Afinejevski je novinarjem povedal, da je s papežem naredil intervju, a so novinarji posnetke pozneje našli v intervjuju za mehiško Televiso leta 2019. Po premieri dokumentarca je Afinejevski zavrnil razpravo o montaži.

Dvourni dokumentarec sicer opisuje sedem let Frančiškovega pontifikata in njegova apostolska potovanja. Med najbolj ganljivimi prizori v filmu je papežev telefonski klic homoseksualnemu paru s tremi majhnimi otroki. Moška sta Frančišku v pismu razkrila, da ju je sram pripeljati otroke v cerkev, papež pa ju je pozval, naj z družino še naprej hodita v cerkev, ne glede na to, kaj pravijo drugi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

real....
02. 11. 2020 18.17
+1
...cerkev je zadolzena...uciti in ziveti...pristen Jezusov nauk...
Ost1234
02. 11. 2020 19.57
+1
Generacija56
02. 11. 2020 17.03
+2
Različni dokumentarci krožijo.... Na History 1 je bil dokumentarec o tem papežu, ker je po 900 let stari napovedi nekega meniha, ki je naštev se bodoče papeže, napovedal, da je ta 112. po vrsti,zadnji papež... Imenovan je tudi anti-papež, ker deluje v nasprotju s svojimi predhodniki. No, konec pa je še bolj zanimiv, ker obstaja še en tajni dokument v Vatikanskih arhivih iz Fatime, na Porugalskem. Oba se pokrivata.... Obetajo se nam zelo razburljivi časi....
Ost1234
02. 11. 2020 20.01
+1
To je tretja Fatimska skrivnost (baje posredovana od same matere) pravi enako. Rim ( Vatikan - RKC ) bo uničen. Tako sama mati božja .. Ni hudič da ne bo držalo!