Tujina

Vdrli v zapor v Nigeriji, pobegnilo več kot 200 zapornikov

Kogi, 13. 09. 2021 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaenkrat še neznani napadalci so razstrelili zaporniško ograjo, ubili pripadnike varovanja in osvobodili okoli 266 zapornikov. "Napadalcev je bilo veliko in napadli so z vseh strani. Zaporniški varnostniki in pazniki sploh niso imeli možnosti, da se ubranijo," so pojasnili policisti. To je drugi večji pobeg zapornikov v Nigeriji letos.

Do zob oboroženi napadalci so v nedeljo zvečer vdrli v zapor v zvezni državi Kogi, razstrelili ograjo in izpustili 266 zapornikov – skoraj vse, ki so bili v zaporu, so v ponedeljek sporočili nigerijski uradniki. V napadu sta bila ubita vojak in policist, dva stražarja pa sta izginila, je sporočilo notranje ministrstvo. 

Francis Enobore, tiskovni predstavnik nigerijske službe za zapore je dejal, da so zapor napadli neznani napadalci, ki so vdrli v poslopje in streljali na stražarje. Enobore je dejal, da je bilo v času napada v priporu najmanj 294 zapornikov, pri čemer je dejal, da jih je bilo 224 v priporu in so čakali na sojenje, 70 pa jih je bilo že obsojenih. 28 zapornikov ni pobegnilo.

Podoben napad na zapor se je zgodil pred petimi na jugovzhodu Nigerije.
Podoben napad na zapor se je zgodil pred petimi na jugovzhodu Nigerije. FOTO: AP

Dodal je, da so aktivirali vse svoje enote, da bi našli pobegle zapornike. Vodja regionalne policije je za CNN potrdil, da je bil med napadom ubit en policist. 

"Napadalcev je bilo veliko in napadli so z vseh strani. Zaporniški varnostniki in pazniki sploh niso imeli možnosti, da se ubranijo," je pojasnila Ede Ayuba Ekpeji, pomočnica generalnega direktorja policije te regije. "Tri pobegle zapornike nam je kasneje uspelo prijeti."

Nigerija se zadnja leta spopada z varnostnimi težavami, vključno z oboroženimi ropi kriminalnih skupin, islamskim upornikom na severovzhodu in vrsto množičnih ugrabitev šolarjev na severozahodu. Nov napad na zapore v Nigeriji pa se je zgodil le pet mesecev po tem, ko so oboroženi moški vdrli v zapor na jugovzhodu države. Takrat je pobegnilo skoraj 2000 zapornikov. 

Nigerijski predsednik Muhammadu Buhari je dogodek označil za "teroristično dejanje", tokratnega napada še ni komentiral. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
13. 09. 2021 20.10
Eh zaporniki (-izjeme so ubijalci človeškega telesa) naj bi svojo kazen plačevali z fizičnim delom dneve,mesece, leta in desetletja, če je to potrebno in živeli doma-takšno bi bilo bolj razumno dostojanstvo od človeka-do človeka in bi bilo manj prisile-saj z represijo se težko kaj ureja v pozitivno stran. Kaznjenec mora uvideti svojih zmot in napak na bolj človeškem ravnanju, saj nobeden človek ko se je rodil NI bil kriminalec - njegovo življenje ali beda ga je privedla do takšnih zablod ali kako se bi takšnim zelo nerazumnim ljudem djalo - vsekakor povsod velja načelo z lepo besedo se lepo mesto najde !
Justice4all
13. 09. 2021 19.59
+1
Zaporniki so že na poti v EU
esq1
13. 09. 2021 19.47
+1
zagotovo so rešili princezo, ki mi dolguje denar.
niktalop
13. 09. 2021 19.00
+2
Nigerija bo za nagrado dobila veliko pošiljko humanitarne pomoči v kateri bo zagotovo tudi cepivo za covid. Bolj kot je razsuta država boljše jim gre.