Tujina

Več članic EU, tudi Slovenija, v non-paperju: 'Evropo, ki deluje, že imamo'

Bruselj, 09. 05. 2022 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Deset držav članic Evropske unije, med njimi Slovenija, je pripravilo t. i. non-paper, v katerem so kritične do uporabe idej evropskih državljanov v okviru konference o prihodnosti Evrope za interese posameznih institucij. Poudarili so tudi, da namen konference ni bil sprememba pogodb EU. Očitki letijo predvsem na Evropski parlament, čeprav ta v dokumentu ni izrecno omenjen.

Evropska unija
Evropska unija FOTO: Shutterstock

Trinajst držav članic Evropske unije, med njimi Slovenija, je objavilo skupno izjavo, v katerem so poudarile, da namen konference o prihodnosti Evrope nikoli ni bil sprememba pogodb EU. Spremembe pogodb sta medtem podprla predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in francoski predsednik Emmanuel Macron, čigar država predseduje Svetu EU. Podprla sta tudi sklic konvencije za revizijo pogodb, ki ga je predlagal Evropski parlament.

Predsednica komisije je v odzivu na predloge konference o prihodnosti Evrope, ki so jih vodilni predstavniki institucij prejeli danes, povedala, da so državljani sporočili, kam želijo, da gre Evropa. "Zdaj moramo uporabiti najkrajšo pot do tja. Z uporabo vsega, kar lahko storimo v okviru pogodb. In da, tudi s spremembami pogodb, kjer je treba," je poudarila Von der Leynova.

Pozdravila je odločitev Evropskega parlamenta, da je prvič uporabil svoje pristojnosti in predlagal konvencijo za revizijo pogodb. "Delajmo na tem vsi skupaj. Brez tabujev. Brez ideoloških skrajnih meja. Ukrepajmo za tu in zdaj," je izpostavila. Povedala je še, da bo vedno na strani tistih, ki želijo reformirati EU, da bo bolje delovala. Vedno je trdila, da odločanje s soglasjem na nekaterih področjih preprosto nima več smisla, če želi EU hitreje napredovati, je povedala.

Podobno je menil predsednik Francije Macron. Po njegovem mnenju bi bilo treba odločanje s kvalificirano večino na splošno uporabljati za odločanje o javnih politikah. To bi bilo mogoče s spremembami pogodb, ki jih podpira tudi sam. "Reformirati je treba tudi naše pogodbe, to je očitno. Eden od načinov za to je sklic konvencije za revizijo pogodb. To je predlog Evropskega parlamenta in jaz ga podpiram," je dejal. Priznal je, da glede tega obstajajo razlike med državami članicami in da bodo o tem govorili na junijskem vrhu EU v Bruslju.

Potrebo po sklicu konvencije je že pred tem v svojem nagovoru na sklepnem dogodku konference poudarila predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. "Konferenca je pokazala, da obstaja vrzel med tistim, kar ljudje pričakujejo, in tistim, kar lahko Evropa trenutno izpolni. Zato mora biti naslednji korak konvencija. Zato bo Evropski parlament vztrajal pri tem. So nekatera področja, ki preprosto ne morejo čakati," je dejala. Pri tem je naštela obrambo, energijo, podnebne spremembe in migracije.

Trinajst članic unije, med njimi tudi Slovenija, je sicer pripravilo dokument, v katerem poudarjajo, da namen konference ni bil sprememba pogodb EU. "Čeprav ničesar ne izključujemo, ne podpiramo nepremišljenih in preuranjenih poskusov za sprožitev postopka za spremembe pogodb," so poudarili v t.i. non-paperju.

Francoski predsednik je medtem v svojem nagovoru predlagal tudi vzpostavitev "nove evropske organizacije", ki bi delovala vzporedno z EU. "Ta nova evropska organizacija bi evropskim demokratičnim narodom omogočila pridružitev našemu sistemu vrednot, prostoru političnega sodelovanja in varnosti," je pojasnil. Med državami, ki bi se lahko pridružile tej organizaciji, je omenil Ukrajino, pa tudi države Zahodnega Balkana. Poudaril je, da postopek vstopa v EU traja več let, v resnici pa celo več desetletij.

Evropski poslanci so preteklo sredo na plenarnem zasedanju v Strasbourgu sprejeli resolucijo, v kateri so pozvali k spremembi pogodb EU. Resolucija sicer ni zavezujoča, morebitne spremembe evropskih pogodb pa bi moralo soglasno potrditi vseh 27 članic povezave, ki imajo za to predvidene različne postopke. 

Na današnji slovesnosti ob zaključku konference o prihodnosti Evrope pa sta sklic konvencije za revizijo pogodb, za katero se je zavzel Evropski parlament, podprla tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in Emmanuel Macron, predsednik Francije, ki predseduje Svetu EU.

Dovžan: Slovenija se ne izogiba razpravi o spreminjanju pogodb EU

Slovenija se ne izogiba odgovornosti in razpravi glede morebitnega spreminjanja pogodb EU, pa je po današnjem sklepnem dogodku konference o prihodnosti Evrope povedal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Gašper Dovžan.

"Mi smo želeli s pridružitvijo non-paperju zgolj posredovati neko stališče, da je treba gledati vse predloge, ki so na mizi, in da ne smemo skočiti k implementaciji zgolj in samo predlogov pod točko 38. Ampak moramo imeti pred očmi celoten nabor predlogov, ki se nanašajo na najrazličnejša področja in so v prvi vrsti, če štejemo po količini predlogov, usmerjeni v izboljšanje posameznih politik. To pa je tudi stališče, ki ga je Slovenija ves čas zagovarjala," je povedal državni sekretar.

Po besedah Dovžana, ki je v času slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici lanskega leta sopredsedoval izvršnemu odboru konference, so pod predlogom 38 združene določene ideje, ki so jih predstavniki nekaterih institucij postavljali v ospredje.

Sam predlog Slovenije ni zmotil, gre zgolj za to, kakšno težo se daje posameznim predlogom, je dejal. Je pa res, da so pod tem predlogom razdelane nekatere ideje, kot so vzpostavitev transnacionalnih list, podelitev pravice do zakonodajne pobude Evropskemu parlamentu, morda tudi neposredna izvolitev predsednika oziroma predsednice Evropske komisije, je pojasnil državni sekretar.

O teh idejah se velja pogovoriti, je še povedal. Vendar pa je to samo eden od predlogov, ki ne bi smel zasenčiti preostalih 48.

Kot je pojasnil Dovžan, se Slovenija ne izogiba odgovornosti in razpravi o morebitnih spremembah pogodb EU. Vendar pa se je treba zaradi preteklih izkušenj ob spreminjanju pogodb o tem odkrito pogovoriti, je poudaril.

"Pomembno je, da razprava vključuje vse države članice, kajti nobene spremembe temeljnih pogodb ne bo, v kolikor se s tem ne bodo strinjale vse države članice in ponekod tudi volivci, kadar je v posameznih državah treba izvesti referendum," je dejal Dovžan po sklepnem dogodku konference.

Dodal je, da Slovenija ni nikoli zavračala možnosti prehoda s soglasja na kvalificirano večino. "Smo pa vedno opozarjali, da so tudi vmesne poti," je še poudaril.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nelika123
09. 05. 2022 19.01
+2
Kdo je volil Ursula von der Leyen..da tako samozavestno diktira drzavam
rdeča petokraka
09. 05. 2022 18.51
+2
Evropa deluje, prideluje škodo svojim prebivalcem.
Senzor
09. 05. 2022 18.38
+3
Orban je pravi biser nasproti ostalim pokvarjenim evropskim politikom.!!!
Senzor
09. 05. 2022 18.34
+4
V bolnicah in raznih ultrazvočnih specialističnih preiskavah z napotnico, še vedno velja PCT. Torej ta kontrolira covid terorizem se ni ukinil. Še vedno je vse po starem, edino z razliko, da se mask ne uporablja povsod. Čeprav je US po dolgotrajnem molku odločilo, da je uporaba mask protiustavna. Torej se po bolnicah in ZD uporablja maske za poslušnost zdravstvenemu (zanič) sistemu. Vse je protizakonito tudi PCT, ki ga nočejo ukiniti. Morda zato, da bodo jeseni lahko še močneje pritiskali na uboge paciente, ki so žrtve tega plana. Veliko škode so maske naredile v izobraževanju. Otroci so jih najdlje nosili po več ur med poukom. Kriminal potreben sodne obravnave. To je gnila EU in politiki, ki so izdali narod.
Senzor
09. 05. 2022 18.14
+6
Množične demonstracije po volitvah v Franciji, so nam mediji pritlehno zamolčali.!!!
Senzor
09. 05. 2022 18.11
+5
Zakaj se ne informira v medijih, da je po volitvah v Franciji prišlo do množičnih slovitih demonstracij v več mestih. Izzid je bil baje tudi 2 smrtni žrtvi, zaradi nasilja policistov.
komarec
09. 05. 2022 17.54
+6
Pravite da na dan zmage putinjo zgublja vojno v hukrajini? Kdo ima vse sesuto? Kdo ima 6 milijonov beguncev? Kdo je tu nor?
gr?arica
09. 05. 2022 14.05
+8
"Ucunkovite skupne resitve" ....ja v korist naftnih druzb in ameriskega lobija ter v ogromno skodo vseh nas v EU. To so vase resitve, ki bodo pripeljale EU v krizo kot je bila v 30 letih. In o vsem tem odloca skupina ljudi z prihodki po par deset tisoc mesecno. Ostalo kar si mislim pa niti ne smem napisati
Banion
09. 05. 2022 13.45
+8
Ah če ljudje ne trobijo v isti rog kot politiki je že vse barobe, namesto parlamentarne demokracije imamo očitno parlamentarno diktaturo
Ate_ist
09. 05. 2022 15.35
+6
v ameriki so demokrati že tako daleč napredovali, da je vsaka kritika njihovih idej postala sovražna ruska propaganda. totalni kolaps zdravega razuma
mijavci
09. 05. 2022 13.31
+12
Prva naloga je odstranit žensko Vonderlajnovo in to čim prej, našo usodo krojijo ljudje ki jih ni nobeden volil temveč so z razlogom postavljeni na ta mesta. Potrebno je zrušit celotni sistem, in na novo uspostaviti da bodo izvoljeni ljudje prišli na svoje funkcije samo tako lahko upamo na boljše čase. Upam da se čim prej to samo vase zruši. Amerika je že na robu, potem bo šlo pa kot domine.
Ate_ist
09. 05. 2022 15.37
+6
že kot obrambna ministrica nemčije je delovala v očividnih ameriških interesih. penzija na floridi ji je zagotovljena, toliko ji američani zagotovo dolgujejo za vse usluge.
SVOBODAGOVORAhaha
09. 05. 2022 13.09
+22
Res imamo EU, ki deluje a deluje za elito in korporacije, za evropejce pa sigurno ne deluje oz. deluje proti njim/nam!
Bofur
09. 05. 2022 13.04
+12
A Orban in Janša sta še prijatelja ?
Aijn Prenn
09. 05. 2022 13.02
+4
Dr. janeza je potrebno postaviti za dosmrtnega predsednika EU v zahvalo, ker je tako suvereno že dvakrat predsedoval EU. Janez, pol pa dolgo nič, pol pa Kučan. Tko, da boste vedeli kako stvari stojijo. ;-))
zibertmi
09. 05. 2022 13.00
+7
in nekdo ,ki je v odhodu in hiti s kadrovanjem in odprodajo vsega mogočega iz slabe banke ,je bil glavni akter
Kr en tam dol
09. 05. 2022 12.51
+8
Eu zgublja ugled predvsem zaradi pobeljenih komunajzlov kova orban janscha
AntiMarksist
09. 05. 2022 13.30
+4
Torej.. za EU probleme je kriv.. Orban?? Nisem vedel, da hoce Orban uvesti woke propagando vsepovsod in da je totalno neodgovoren komerkoli..
Rezervni Kristus
09. 05. 2022 12.47
+9
"Evropo,ki deluje,že imamo"...Pa hvala za tono peska v enem samem stavku in to že v naslovu...Vsebine pa se sploh ne splača brati..."Za lažja potovanja","Za podaljšanje potrdil", "Za lažji dostop","Za manj zmede in komplikacij","Za zdravje","Za svobodo"& BLA,BLA,BLA...
Kr en tam dol
09. 05. 2022 12.46
+5
Arestant obožuje balkanske posle lepljenke pa to
slohren
09. 05. 2022 12.42
+8
Če bomo poslušali Ameriko ne bomo daleč prišli,..
ivan res grozni
09. 05. 2022 13.03
-4
August Landmesser
09. 05. 2022 12.42
+5
je bivši komunist lažnivi janša že potrdil ta non paper s svoje tvitoprižnice ?
fljfo
09. 05. 2022 12.48
+3
August Landmesser
09. 05. 2022 12.41
-2
Konferenca o prihodnosti Evrope je bila sicer ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici lanskega leta.....PRVA prioriteta janše ob predsedovanju Slovenije svetu EU širitev EU na zahodni Balkan...da , tudi na Kosovo in Albanijo...čestitke .....janša se je v poslovilnem govoru / predsedovanja Slovenije/ zelo pohvalil kako odlično je tlakoval zgoraj omenjeno pot ....