Tujina

Več deset tisoč ljudi v Beogradu na šestem protestu 'Srbija proti nasilju'

Beograd, 09. 06. 2023 20.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Beogradu je potekal šesti protest "Srbija proti nasilju". Kot je bilo napovedano, so se protestniki tako kot doslej zbrali pred skupščino Srbije, nato pa prehodili skoraj tri kilometre in obšli vlado. Kot pravijo organizatorji, pogoji ostajajo enaki, na protestu pa se je zbralo več deset tisoč ljudi.

Na protest so prišli tudi študenti, pred stavbo skupščine pa skandirajo "Pojdite ven".  Gostje okoliških kavarn so konvoj pozdravili z aplavzom. Uvodni govor je ponovno imel igralec Hadži Nenad Maričić.

"Ni časa za predolge govore in čakanje. Predolgo smo čakali. Predolgo smo molčali, po dveh tragedijah smo potrpežljivo čakali na izpolnitev naših zahtev. Nikoli ne smemo pozabiti, kaj nas je združilo, velika tragedija, ki je končala otroške sanje," je dejal. "Ali kdo misli, da bomo prihodnost naših otrok prodali za 10.000 dinarjev?" je dodal in namigoval na denarno pomoč materam, ki jo je napovedal predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poslanec Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević je ocenil, da je prihod na ta shod postal stvar civilne kulture in javne morale. "Trdno smo odločeni, da se izpolnijo vse zahteve, ki so bile postavljene, in se o njih nimamo namena z nikomer pogajati," je dejal Milivojević.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zahteve protestnikov so razrešitev članov regulatornega organa za elektronske medije, takojšnja ukinitev resničnostnih programov in oddaj, ki spodbujajo nemoralnost in nasilje na televizijah z nacionalnimi frekvencami, prepoved tiskanih medijev, katerih vsebine spodbujajo nasilje, agresijo in kršijo novinarski kodeks.

Zahtevajo tudi odstavitev vodstva RTS ter zahtevajo odvzem nacionalne frekvence TV Pink in TV Happy zaradi, kot trdijo, kršenja zakonodaje in spodbujanja nasilja, agresije in nemoralnosti. Med zahtevami sta tudi razrešitev ministra za notranje zadeve Bratislava Gašića in vodje varnostno-informacijske agencije Aleksandra Vulina.

Spomnimo, prvi protest "Srbija proti nasilju" je bil 8. maja, 12. maja pa so državljani na drugem protestu za dve uri blokirali most Gazela. Tretji protest je bil 19. maja, ko so zaprli Gazelo in Brankov most. Četrti je bil 27. maja, po pohodu pa so udeleženci sklenili obroč okoli stavbe RTS. Na petem protestu minulo soboto so udeleženci po sprehodu sklenili obroč okoli stavbe predsedstva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zlo?o
25. 12. 2023 08.25
srbija proti nasilju izvaja nasilje alo kakšen slogan
Mekenzi
30. 06. 2023 20.43
+1
Ce nebi imel mafijo, odzadaj Vučic nebi proživijo.
Belabreza
10. 06. 2023 09.36
+0
To je proti ruparjevim zblojenim upokojencem malo. On jih uspe spraviti na trg pred parlamentom celih 50.000, če se držimo hojsovega štetja
bohinj je zakon
09. 06. 2023 21.53
-1
Lažejo. To ni protest "proti nasilju". Hočejo zrušiti sedanjo oblast. In brez volitev zasesti položaje. Zgube.
jutri_pa_res
09. 06. 2023 21.43
+7
Ko je enkrat v državi takšen nemir, pa ni važno, kaj ga je sprovociralo, je treba na predčasne volitve. Tudi, če ga je uspela sprovocirati opozicija.
mistik
10. 06. 2023 09.43
Ni efekta in koristi. Škoda izgubljenih ur in blamaže. Sploh ne vejo kaj bi radi. Tudi, če bodo volitve bo ista banda na oblasti ostala.