Tujina

Več kot 360.000 Tesla avtopilotov bo odpoklicanih iz prodaje

Austin, 16. 02. 2023 19.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Tesla je v ZDA s trga odpoklicala kar 362.000 svojih avtomobilov zaradi bojazni, da bi avtopilot lahko povzročil preveč nesreč. Programska oprema bi namreč lahko kršila prometne zakone ter vozilu omogočala, da prekorači omejitve hitrosti.

Državni regulator za avtomobilsko varnost NHTSA, ki izvaja preiskavo o sistemih avtopilota podjetja Tesla, je sporočil, da bo podjetje odpoklicalo 362.000 avtomobilov, saj se bojijo, da bi programska oprema za popolno samovozečo vožnjo lahko zatajila in povzročila nesrečo.

Teslina programska oprema namreč vozilu omogoča, da prekorači omejitve hitrosti ali vozi skozi križišča na nezakonit in nepredvidljiv način, kar znatno poveča tveganje nesreče. 

Odpoklicali so vozila Model S, Model X, Model 3 in Model Y iz let 2016-2023, opremljena s programsko opremo FSD Beta. Zaenkrat se odpoklic nanaša samo na avtomobile v ZDA, ni pa še jasno, ali bodo kmalu z istim postopkom začeli tudi v drugih državah. "Funkcija bi lahko med izvajanjem določenih voznih manevrov kršila prometne zakone," je pojasnil regulator.

"Možne situacije, v katerih bi se lahko pojavila težava, vključujejo vožnjo ali zavijanje skozi nekatera križišča med rumeno lučjo na semaforju in menjavo voznega pasu z nekaterih voznih pasov, namenjenih samo zavijanju, da bi nadaljevali vožnjo naravnost."

Lansko leto je bila Tesla primorana odpoklicati skoraj 54.000 vozil z isto programsko opremo, ker so vozila prepočasi ustavljala. Ampak tako Tesla kot NHTSA opozarjata, da napredne vozne funkcije samovozečih avtomobilov ne omogočajo avtonomne vožnje in da morajo vozniki v vsakem primeru biti zelo pozorni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PATRIOT-SLO
17. 02. 2023 12.49
Samo norci lahko slepo zaupajo elektroniki,..
Factsarereal
16. 02. 2023 20.12
+2
Odpoklic ali softwear update? Preden napišete članek, se prepričajte kaj pomeni to pri Tesli. Zanimivo, da to pišete samo za Teslo ker ko so imeli pri Fordu v lanskem letu kar nekaj dejanskih odpoklocev nazaj na servis pa ni bilo ne duha ne sluha 🤔 interesting, just saying
SDS_je_poden
17. 02. 2023 11.28
+1
Vse znamke imajo VSAKO leto vpoklice vozil. Nekateri so nujni, sploh če je težava na varnostni opremi, zavorah ali požarni varnosti.