Tujina

'Večina afganistanskih moških je zadovoljna z vrnitvijo talibanov'

Kabul, 12. 09. 2021 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Natalija Švab, T.H., STA
Komentarji
278

Na dan, ko so v ZDA obeležili 20. obletnico napadov 11. septembra, so Talibani na skromni slovesnosti nad afganistansko predsedniško palačo dvignili svojo ikonično belo zastavo, okrašeno s koranskim verzom. Za številne Afganistance je bil to še en opomnik, da se država vrača v preteklost, ki pa je nekateri pravzaprav niso nikoli zares zapustili. Je pa novi talibanski minister za visoko šolstvo dejal, da bo afganistanskim ženskam dovoljeno obiskovanje univerze, če bodo študirale ločeno od moških.

Marzia Hamidi je sanjala o športni karieri.
Marzia Hamidi je sanjala o športni karieri. FOTO: AP

11. septembra 2001 so v Kabulu talibani vladali z brezkompromisno težko roko. Televizija je bila prepovedana, glasba je bila prepovedana, so se pa novice o napadih na ZDA vseeno slišale iz zastarelih in škripajočih radijskih sprejemnikov. Elektrika v mestu je bila takrat prej izjema kot pravilo, v Kabulu je takrat živelo komaj milijon ljudi.

Potem pa so šle ZDA v vojno proti terorju, sledil je 20 let dolg neuspešen projekt gradnje države, ki se je končal tako, da so se na oblast vrnili talibani.

Nekaj stvari se je v 20 letih spremenilo. Tokrat do zob oboroženi ne dirkajo po mestnih ulicah, ampak se morajo prebijati skozi prometne zamaške v več kot petmilijonskem mestu. 

"V demokratičnih obdobjih Ašrafa Ganija in Hamida Karzaja so bile razmere glede svobode izražanja dobre. Zdaj pa so v času talibanov razmere spet drugačne in težke, saj pravijo, da so nekateri deli svobode izražanja v nasprotju z islamsko zakonodajo. Želeli bi, da talibani sprejmejo, da je svoboda izražanja pravica vsakogar, ki živi kjerkoli na svetu," je za AP dejal trgovec Ahmad Naveed

Nekatere stvari pa se torej niso spremenile. Še posebej se niso zgodile tiste spremembe, ki jih je težje doseči kot tehnološki ali infrastrukturni napredek. Družbeni premik ostaja vprašljiv. Tako so državo talibani hitro začeli vračati "h koreninam", ki jih cenijo sami – zatrli so ženske, vzeli so jim šport, jih ločili od preostale družbe in nasilno zatrli poskuse protestov. 

Vrnitev talibanov na oblast je minila brez težav, brez večjega odpora, in Marzia Hamidi, tekmovalka taekwondoja, ki so se ji z vrnitvijo talibanov podrle sanje o športnem uspehu in naslovu državne prvakinje, meni, da se je to lahko zgodilo tudi zato, ker so mnogi sprejemali spremembe s figo v žepu. Sanjam se sicer še ni povsem odpovedala, zato je bila tudi na enem od nedavnih protestov, kjer so nato talibani napadli "agente Zahoda". 

A pred realnostjo si ne zatiska oči: "Žal mi je, da moram povedati, da je večina moških v Afganistanu zadovoljna s prihodom talibanov. Ti moški, ki so zadovoljni s prihodom talibanov, so tisti, ki so proti svobodi in uspehu žensk v naši družbi. Na ulicah ti moški kričijo na nas in pravijo, da so tukaj talibani, da se torej ženske ne smemo prosto gibati. Ti moški so tudi proti vključevanju žensk v vlado in sistem."

Na njihovo podporo torej ženske ne morejo računati: "Če bi bile te omejitve naložene moškim, bi pa prišli na ulice in protestirali."

Na več kot kakšno pisno izjavo podpore pa afganistanske ženske najbrž ne morejo računati niti v primeru mednarodne skupnosti, ki vse bolj kaže pripravljenost na pogajanja s talibani in celo pripravljenost, da Afganistanu finančno pomaga. Kot pojasnjujejo, zato, ker Afganistancev ne želijo pahniti v še hujšo stisko, nekaj kritikov pa meni, da bo s to pomočjo predvsem ameriška vlada kupovala nekaj časa, da iz Afganistana odpelje še nekaj ujetih ljudi, z "rehabilitacijo talibanov" pa naj bi se tudi nekoliko zakril sicer jasen fiasko dveh desetletij dolgega posredovanja in predvsem kaotičnega umika.  

Afganistanke bodo lahko študirale, a ločeno od moških in v nikabu

Med prvo vladavino talibanov v Afganistanu, ki se je končala po mednarodnem posredovanju leta 2001, so bile dekleta in ženske povsem izključene iz izobraževanja. Zdaj pa bo Afganistankam dovoljeno obiskovanje univerze, če bodo študirale ločeno od moških, je danes po navedbah tujih tiskovnih agencij dejal novi visokošolski minister Abdul Baki Hakani.  

Za ženske na univerzah bodo veljala stroga pravila oblačenja.
Za ženske na univerzah bodo veljala stroga pravila oblačenja. FOTO: AP

Kampusi univerz bodo ločeni glede na spol. Če to ne bo mogoče, bodo morale univerze določiti različen časovni razpored za ženske in moške ali zagotoviti delitev med študenti in študentkami v učilnicah. Študentke bodo poučevale ženske, če pa to ne bo mogoče, jih bodo lahko poučevali tudi moški, dokler bodo razredi v skladu s šeriatskimi pravili.

Talibani so napovedali tudi nova pravila za oblačenje na univerzah. Ženske bodo morale nositi obleko abaja in nikab, ki pokrivata celotno telo in večino obraza.

Policija se je vrnila na delo

Afganistanska policija na letališču v Kabulu se je medtem prvič, odkar so talibani prevzeli oblast v državi, vrnila na delo. Skupaj s talibanskimi varnostnimi uslužbenci znova upravljajo kontrolne točke na letališču.

Ko so talibani prejšnji mesec vstopili v Kabul in prevzeli oblast v državi, so policisti v strahu zapustili svoja delovna mesta. Talibani zagotavljajo, da so razglasili splošno amnestijo vsem, ki so delali za nekdanjo vlado, vključno z vojsko in policijo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (278)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1538643
20. 09. 2021 08.07
To je tisto, vsi so isti, zdaj še bolj oboroženi in nevarni.
Natalija2719
17. 09. 2021 09.09
+2
Kar ne sprejme evropske kulture poslat nazaj od koder je prišlo. Kakšen halal in džamije...
šavrin
12. 09. 2021 18.23
+5
Ja pa zakaj potem bežijo v ZDA in Evropo, mi pa ubogi revčki , kar pridite in nadaljujte s svojim obnašanjem na naših tleh. Kako so evropski politiki kratkovidni in nesposobni.
Ate_ist
12. 09. 2021 18.09
+1
natalija švab rubrika šala dneva je v desni pasici! "sledil je 20 let dolg neuspešen projekt gradnje države" kaj so američani in zahodnja koalicija zgradili v afganistanu? edini uspešni projekt je bil heroin, da tu so/smo prekosili sami sebe.
Berenika
12. 09. 2021 17.53
+2
Tragedija kopriv je, ker tudi naši mačisti, kakor tudi mizoginisti nezavedno idealizirajo Talibane, ki si žensko s kompleksom superiornosti podredijo, naredijo navidezno nemočne in odvisne, dejansko so pa same koprive še kako odvisne od tega kompleksa superiornosti. Drugače rečeno, pri desničarjih iz kompleksa superiornosti odstraniš superiornost in ostane samo - kompleks. Vodja kompleksnežev je pa kdo drug kakor pacient.
Berenika
12. 09. 2021 17.43
+4
Koprive, članek je bil objavljen danes, malo pred zenitom sonca, pa tako malo protiislimističnih komentarjev? Slabo vam kaže.
kiropraktik
12. 09. 2021 17.34
-3
Talibani niso telebani! Ko se ločijo jim ne odnese pol hiše, otroke.....
Jimi1
13. 09. 2021 09.35
-1
Pozabil si našteti še avto,dostojanstvo,svobodo,zdrave živce...
deratizacija
12. 09. 2021 16.58
+9
Kaj pa islamizacija Slovenije?! Vse več žensk s hidžabi na glavi (ekstremni islamisti) in s tropom otrok na slovenskih ulicah.
muci007
12. 09. 2021 17.10
-2
orthodox rs
12. 09. 2021 17.17
+4
Nazdnje v Zari v centru LJ.na blagajni, zavita popolnoma, sosed mi maha s Srpsko zastavo, ko zmaga Đoković, drugi na spiglu 6 obesenih Ljiljanov in polmesecev, sej smo demokraticna drzava, zato nas kmalu ne bo, SLOVENIJA-SLOVENCEM!
sannja5
13. 09. 2021 13.12
+2
ko grem zadnja leta v Ljubljano, to ni več stara Ljubljana. Preplavljena s tujci, drogeraši, klošarji, rusi, samo slovenske besede ne slišiš več
cifur
12. 09. 2021 16.54
+8
ne vem kaj sploh rinejo v afganistan prvo rusi potem zda z natom ce ze stoletja zivijo kot neandretalci jim ni potrebno usiljevati nekaj novega 20 let izgubljenih na 100 miljard in rezultat tega 0 razen nov begunski val ki bo zopet prizadel evropo povsem nepotrebno.
EEgon
12. 09. 2021 16.48
+2
končno so našli svoj mir. Za par nezadovoljnežev je nepotrebno biti vojne v imenu religije, demokracije ali žensk.
Bolfenk2
12. 09. 2021 15.57
+4
Tudi afganistanskim ženskam očitno ustreza, da so dobile talibane prave dedce. Sicer bi ženske bežale v Evropo, bežijo pa le afganistanski lenuhi in nesposobneži.
silly
12. 09. 2021 15.45
+10
oprani verski fanatiki; mogoče bo naslednja generacija naredila preskok,,..samo bo težka, če vse operejo do 6. leta,.......princip vseh ver,...vključno z rkc
brezcasni
12. 09. 2021 15.54
+4
a japotem imate pri vas doma ženske zaprte v garažo al kako......kje so pa tebe oprali
akmt
12. 09. 2021 15.39
+9
Afganistanci ne marajo lastnih zensk. NIHCE se ni porocil iz ljubezni, niti eden. Starsi so mu dan pred poroko nasli zeno, videl jo je po poroki, ko je snela burko. Bi bili vi srecni v taksnem primeru...??? Bi bil zakon srecen? Ni sans. Zato pa Afganistanci in Pakistanci, Indijci zelo pecajo Zahodnjakinje preko druzbenih omrezij, saj si lahko izberejo zensko, ki jim bo privlacna. Tam moski ne znajo seksat, ne znajo uzivati v seksu. To je neznani svet za njih. Spolni odnos za razplod. Zenska niti pod razno ne uziva. Potrpi par minut, nato gre spat k otrokom v drug prostor. Moski tam spijo sami. Vec zen imajo samo ta bogati, saj je to luksuz-prezivljati se eno zeno in otroke z njo. Vsak moski ima ene 5 otrok najmanj. Ker to zapoveduje vera. Imeti otrok kolikor jih da bog. VSI prebegli moski si v Evropi takoj poiscejo zenske. Za seks. Veliko je posilstev, ker jim hormoni eksplodirajo, saj v Evropi vidijo samo odkrite zenske. Bod ne daj, da koga pogledas v oci, za njih to pomeni, da jih osvajas, se jim zmesa v trenutku, Predvsem Belorusinje privlacijo, se skoraj stepejo za njih, ker so jim temni moski vsec, vecina Belorusinj je pa locena, ker so se moski zapili z vodko. Tudi ostale Evropejke niso imune na osvajanje temnolasih in temnookih mladcev brez pivskih trebuhov in predvsem brez plesastih glav. Evropejec je nizje rasti, bolj cokat, praviloma plesast, s trebuhom. Po novem z bedancevsko brado, potatujan kot mamilas. Ti fanje si za za zacetek prihoda v EU obrijejo brade. Lasje jim NIKOLI ne osivijo, so izredno mocni in zdravi, kaj sele, da bi postali plesasti. Barva las je pa izredno lepa crna, ki malo vlece na zelo temno modro. Osvojili bodo veliko locenk, verjemite. In mladih punc, ki so ZA, zaradi vsesplosne globalizacije...
patogen
12. 09. 2021 17.05
+1
SDober je za kakšen dan, potem pokaže zobe. narava in geni naredijo svoje. še vse, kar jh poznam slovenk in so si vzele eksotike, so privekale domov. Z otroki seveda. Naj te spomnim na zgodbo o Lepi Vidi....
DAEMONIUM
12. 09. 2021 15.27
+19
Pa normalno da si je prebivalstvo zelelo vrnitve talibabov in seriata zato pa afganistanski migrantje po svojih enklavah po EU uvajajo seriatsko pravo ker ga pogresajo saj so z njim navajeni ziveti le da zahod to ne razume ker pac gleda z drugimi ocmi na te pravice ki so sedaj kao krsene pac drugi ljudje drugi obicaji. Najslabse pri tem pa je to da zahod medlo reagira na pojave seriata po Evropi ker tu pa bo moral ostro odreagirati in tako odsloviti iz EU vse, ki se ne prilagodijo evropskemu nacinu zivljenja ne pa da se enkrat ponavlja napako in se proti seriatu bori z evropskimi naceli clovekovi pravic kar je cisto zgreseno in predvsem strel v koleno samemu sebi!
akmt
12. 09. 2021 15.19
+7
Nehajte ze objavljati o tem Afganistanu. Se bodo plemena ze sama zmenila in SAMA resila problem. Sem absolutno proti Talibanom. Zame so krvniki, da vecjih ni. Ampak jim je uspelo nekaj, kar ni se nobenemu narodu-IZGON Rusije in sedaj ZDA?!?! In to brez vojne. Samo zagrozili so jim, celo pomagali, da se cimprej speljejo ven iz drzave..... Opankarji na mopedih.
Streznitev
12. 09. 2021 15.24
-2
Načelo tujega nočemo svojega ne damo, naj velja tudi v tem primeru, pa bosta volk sit in koza cela.
akmt
12. 09. 2021 15.40
+6
Ja itak. Naj si sami uredijo lajf v domovini. Zivel Slovenija, Slovenijo Slovencem, Evropo Evropejcem
karamba34
12. 09. 2021 15.19
+1
Uboge afganistanske ženske...moramo jim pomagati. Vsem mladim afganistanskim ženskam je treba ponuditi azil.
akmt
12. 09. 2021 15.41
+2
Skoraj nobena ne bo prisla, jih moski ne bodo pustili-ocetje npr. Tam je moski BOG
Petur
12. 09. 2021 15.59
+3
ce pobegne,tezko,jo bo lastni oce,brat ,iskal in na smrt obsodil!
akmt
12. 09. 2021 16.04
+1
TOCNO TO. Po njihivo je to nacin "ucenja kreposti"
akmt
12. 09. 2021 16.08
+2
Pobegnejo le sportnice, ker imajo moznost priti na tekmovanja cez mejo. Ena nasa uciteljca smucanja je resila par deklic, svojih ucenk.Te deklice so sedaj v Španiji. Ni jim lahko. Saj so sedaj svobodne. Ampak so morale cez noc zapustiti lastno druzino. Predvsem na mame so hcerkw zelo navezane. Ocetje tretirajo vse zenske enako, so manj vredne od zivali
Ici
12. 09. 2021 15.19
+7
A mi v Sloveniji in v EU nimamo svojih težav, da se moramo ukvarjati z Afganistanom?
Reycis
12. 09. 2021 15.18
-1
'Večina afganistanskih moških je zadovoljna z vrnitvijo talibanov'. Hvalabogu. Samo poglejte kakšen kaos ženske delajo pri nas. Če so res "enakovredne" (niso) si bodo to "enakost" že znale izbojevati.
Potouceni kramoh
12. 09. 2021 15.16
+0
Jst bom.pa pocas spustu na pol droga zastavo belo plavo rdeco z nekim grbom ki v bistvu to ni.
lojze3
12. 09. 2021 15.08
-1
Ja smo opazili