Tujina

Število smrtnih žrtev ruskih napadov na Ukrajino naraslo na 30

Kijev, 29. 12. 2023 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.V., K.K.
Komentarji
168

Število smrtnih žrtev obsežnih ruskih napadov iz zraka na Ukrajino se je povzpelo na 30, še več kot 160 ljudi pa je bilo ranjenih, je sporočil ukrajinski notranji minister Igor Klimenko. Velika Britanija je v odzivu na napade napovedala dobavo dodatnih 200 raket zračne obrambe Ukrajini.

"Doslej je bilo zaradi jutranjega množičnega napada Rusije na ukrajinsko ozemlje ubitih 30 ljudi, več kot 160 pa ranjenih," je na Telegramu zapisal Klimenko. Po navedbah vrhovnega poveljnika ukrajinske vojske Valerija Zalužnega je Rusija izvedla največji napad iz zraka na Ukrajino od začetka vojne pred skoraj dvema letoma.

Ruske sile so namreč iz več smeri izstrelile 122 raket in 36 t. i. kamikaze dronov, ukrajinska zračna obramba pa je 70 odstotkov izstrelkov prestregla. Tarča napadov so med drugim bile regije Harkov, Lvov, Dnipro, Odesa, Zaporožje in prestolnica Kijev.

Župan ukrajinske prestolnice Vitalij Kličko je sporočil, da je v Kijevu davi odjeknilo več eksplozij. Rakete naj bi zadele enega od skladišč ter stanovanjsko stolpnico. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mesto Harkov je bilo tarča zračnih napadov v dveh valovih, ki pa po dosedanjih podatkih niso zahtevali žrtev, so sporočile tamkajšnje oblasti. Tarča naj bi bilo tudi harkovsko letališče, poleg skladišč in infrastrukture. "V mestu je bilo slišati najmanj šest eksplozij," je na Telegramu sporočil župan Harkova Igor Terehov.

Župan Lvova Andrij Sadovji pa je sporočil, da je bilo mesto, ki leži le 70 kilometrov od poljske meje, tarča dveh napadov z brezpilotnimi letali. O eksplozijah poročajo iz Javoriva, kjer je bila v preteklosti že napadena vojašnica. 

V Dnipropetrovsku so rakete zadele nakupovalno središče. Po prvih poročilih je umrlo več ljudi. Tudi tam je več eksplozij odjeknilo na letališču.

O eksplozijah poročajo tudi iz Hmelnitskega, Hersona, Konotopa in Zaporožja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je povedal tiskovni predstavnik ukrajinskih letalskih sil Jurij Ignat, je ruska vojska tokrat uporabila praktično celoten nabor vodenega orožja z izjemo vodenih raket kalibr. Uporabili naj bi tudi hipersonične rakete kinžal, napad pa se je začel v zgodnjih jutranjih urah z brezpilotniki šahid-136. Pri napadu je sodelovalo strateško letalstvo in ladje črnomorske flote, poročajo ruski in ukrajinski kanali na Telegramu. "Še nikoli nismo videli toliko tarč na zaslonu," je dejal Ignat. 

Visoki komisar ZN: Šokiran sem nad še enim obsežnim nizom usklajenih raketnih napadov 

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je obsodil napade in Moskvo pozval, naj z njimi nemudoma preneha. "Šokiran sem nad še enim obsežnim nizom usklajenih raketnih napadov in napadov z droni, ki jih je Rusija ponoči izvedla po vsej Ukrajini," je dejal.

Opozoril je, da so napadi zadeli civilno infrastrukturo, vključno s stanovanjskimi stavbami, porodnišnico, šolami, vrtci, parki, postajo podzemne železnice in nakupovalnim središčem, pa tudi energetsko infrastrukturo. V več regijah je bila prekinjena oskrba z električno energijo, reševalne ekipe pa še vedno iščejo ljudi, ujete pod ruševinami, je dodal.

Britanski obrambni minister Grant Shapps je medtem v odzivu na ruske napade napovedal, da bo Velika Britanija Ukrajini dobavila dodatnih 200 raket zračne obrambe. Z dobavo bodo obnovili zaloge raket za britanske sisteme zračne obrambe, ki jih je London že podaril Kijevu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napade je obsodil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je na omrežju X napad označil za strahopetnega in ob tem ponovil, da bo EU stala z Ukrajino, kolikor dolgo bo potrebno.

Rusija napada neposredno ni komentirala. V današnjem dnevnem poročilu je ruska vojska sporočila le, da je med 23. in 29. decembrom izvedla 50 napadov in en veliki udar, pri čemer naj bi zadela vse tarče. Kot so še pojasnili iz oboroženih sil, so ciljali vojaške tarče.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3