Tujina

Velika Britanija Huaweiju dala zeleno luč, a v omejenem obsegu

London, 28. 01. 2020 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.V. / STA
Komentarji
5

Velika Britanija je kitajskemu telekomunikacijskemu podjetju Huawei podelila omejeno pravico pri vzpostavljanju omrežja 5G, vendar v omejenem obsegu. Kot je pojasnila vlada, bodo "visoko tvegani ponudniki" izključeni iz gradnje "občutljive" jedrne infrastrukture.

"Želimo povezljivost na svetovni ravni takoj, ko bo mogoče, vendar ne na račun nacionalne varnosti," je dejala ministrica za kulturo Nicky Morgan, ki je pristojna tudi za digitalizacijo. "Visoko tvegani ponudniki nikoli niso in nikoli ne bodo dobili dostopa do naših najbolj občutljivih omrežij," je dodala.

Huaweija v vladi sicer niso izrecno omenili, a je po navedbah AFP jasno, da z izrazom "visoko tvegani ponudniki" merijo nanj. Že pred časom so nakazali, da do jedrskih elektrarn in vojaških baz ne bo imel dostopa.

Huawei je kljub podeljeni omejeni pravici novico že pozdravil. "Dobili smo zagotovilo britanske vlade, da lahko nadaljujemo delo s strankami za zagon omrežja 5G skladno s časovnico," je dejal podpredsednik kitajske družbe Victor Žang. "Ta odločitev se bo odrazila v bolj naprednejši, varnejši in stroškovno učinkovitejši telekomunikacijski infrastrukturi, ki bo ustrezala tudi izzivom v prihodnje. S tem je Veliki Britaniji omogočen dostop do vodilne tehnologije na svetu in ji zagotavlja konkurenčnost na trgu," je prepričan.

Huawei v očeh nekaterih vlad na zahodu predstavlja "visoko tveganega ponudnika".
Huawei v očeh nekaterih vlad na zahodu predstavlja "visoko tveganega ponudnika". FOTO: Shutterstock

Kakšno bo stališče Bruslja?

 

V sredo bo medtem uradno znano, kakšno končno stališče je o Huaweiju zavzel Bruselj. Evropska komisija bo namreč objavila priporočila državam članicam glede vzpostavljanja omrežij 5G. Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je že danes povedal, da ne bodo vnaprej zavrnili nobenega ponudnika, bodo pa pravila stroga.

Iz bruseljskih krogov je sicer že od začetka slišati, da komisija ne želi nikomur vnaprej onemogočiti sodelovanja, bodo pa za vse veljala stroga varnostna pravila. Pričakovati je, da bo Huawei izpostavljen posebej strogemu nadzoru.

Huawei in kitajska telekomunikacijska tehnologija nasploh sta se znašla pod plazom kritik administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ker naj bi po Trumpovih navedbah kitajski vladi omogočala prikrit dostop do podatkov uporabnikov omrežij 5G po svetu. Pri Huaweiju obtožbe ves čas odločno zanikajo.

Kljub temu so kritikam sledili tudi konkretni ukrepi, med drugim v obliki prepovedi sodelovanja s Huaweijem za ameriška telekomunikacijska podjetja. Trump je svoje grožnje naslovil tudi na tuje države, ki bodo po njegovih besedah v primeru sodelovanja s Huaweijem pri gradnji omrežij med drugim prikrajšane za sodelovanje z ZDA na obveščevalno-varnostnem področju. Tudi Slovenijo je Washington minuli teden pozval k premišljeni izbiri ponudnikov tehnologije 5G.

Kljub pritiskom ZDA nekatere države dopuščajo možnost sodelovanja s Huaweijem. Kot poudarjajo, bi bilo nepravično in diskriminatorno, če bi določenemu ponudniku vnaprej prepovedali sodelovati. Velika Britanija je med drugim poudarila, da Huaweijevo tehnologijo v svojih sistemih uporablja že 15 let.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
28. 01. 2020 19.00
+2
Ni ZDA tehnoligija slabša od Kitajske.... Saj še niso tako propadli... Problem je le v tem, da prodajajo z njo SVOJ NADZOR. Če jih ne sprejmejo, potencijalnim kupcem odrekajo dostop do podatkov, ki jih s tem nadzorom zbirajo. Države, ki se za Huawei odločajo, se lomijo, ali bodo odvisne od ameriškega posredovanja podatkov, ali pa bodo vohunili sami. Na tradicionalne načine. Kitajska tehnologija je namreč BREZ vohunskih komponent. Američani so jim ponujali, da jim odprejo trg, če Ktajci dovolijo namestiti vohunski software..
xyxyxyxyxyxyxy
28. 01. 2020 18.48
-2
Jasno, ZDA hoče prodajati svojo 5G tehnologijo, ki pa je slabša od Kitajske. EU pa servilneži do ZDA bodo počepnili.
Frane Šajn
28. 01. 2020 18.41
-2
Ne se ozirat nanje "gentlemany!" so že izven jurisdikcije EU!
markyxxx
28. 01. 2020 18.22
+3
Za normalnega uporabnika je 4G omrežje dovolj. OK, nimam nič proti če pokrijejo s 5G omrežjem Ljubljano. Ostale dele države pa ni potrebno smetiti še s temi stolpi.
Apostol1
28. 01. 2020 17.05
+3
Če bi tale 5G pogruntali pri Apple in ne pri Huawei potem bi se že zdavnaj vsepovsod gradilo , ne glede ali je nevarno ali pa ni nevarno za zdravje , oziroma Američani bi zagotavljali , da je v tem slučaju 5G popolnoma nenevaren , sam osebno ne vem ali je ali ni , bo pa pokazal čas in zaenkrat ni slišati kaj posebno alarmantnega zaradi 4G ali pa wifija po stanovanjih.