Tujina

Velika Britanija v Ukrajino pošilja 64-tonske velikane

London/Kijev, 14. 01. 2023 15.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
0

V Ukrajino bodo v najkrajšem možnem času prispeli britanski težki tanki Challenger 2, je sporočil premier Rishi Sunak. Ob tem je obljubil dodatno pomoč v topništvu. Z Downing Streeta so sporočili, da Velika Britanija kaže "jasno ambicijo za krepitev podpore Ukrajini". Neuradno naj bi Ukrajina prejela približno 12 tankov, ki jih krvavo potrebuje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v telefonskem pogovoru z Rishijem Sunakom zahvalil Veliki Britaniji za pomoč. "Britanska odločitev o dostavi tankov nas bo ne samo okrepila na bojišču, ampak tudi poslala pravi signal ostalim partnerjem." Dodal je, da je bila britanska podpora doslej vedno močna, sedaj pa da je postala "neprebojna". Sunak pa je izpostavil, da bodo glavni bojni tanki britanske vojske Challenger 2 pomagali Ukrajini zaustaviti in premagati Rusijo. 

Gre sicer za razmeroma majhno dobavo britanskih tankov, ki ima v osnovi simboličen pomen. Bi pa lahko spodbudila ostale zahodne zaveznike, predvsem Američane, da v Ukrajino pošljejo svoje tanke. ZDA so sicer Ukrajini že obljubile 50 oklepnih vozil pehote M2 Bradley. Podobno kot Rusija je tudi Ukrajina doslej v vojni izgubila veliko oklepnikov in tankov sovjetske izdelave, zdaj pa si prizadeva izgube nadomestiti predvsem s pomočjo ZDA, Nemčije in Velike Britanije. Ukrajina bo verjetno v kratkem od Poljske prejela še nemške tanke Leopard 2. Dobavo morajo sicer odobriti v Berlinu, kjer pa trenutno doživljajo pretrese na obrambnem ministrstvu, saj naj bi ministrica pripravljala svoj odstop. 

Britanski tanki Challenger 2, ki so v uporabo stopili leta 1998, so bili udeleženi v drugi zalivski vojni – Invaziji Iraka leta 2003. Glavna oborožitev je 120-milimetrski top ter dva 7,62-milimetrska mitraljeza. Tank lahko doseže hitrost 60 kilometrov na uro, upravlja pa ga štiričlanska posadka.