Tujina

ZDA verjamejo, da je Rusija pripravljena na napad na Ukrajino

London, 18. 01. 2022 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ob strahu pred rusko invazijo in nadaljnjem stopnjevanju napetosti v Ukrajini je Velika Britanija v to državo začela pošiljati lahko protitankovsko orožje, da bi izboljšali obrambne zmogljivosti, je dejal britanski obrambni minister Ben Wallace. Wallace je povedal tudi, da bo manjše število pripadnikov britanske vojske tam krajši čas usposabljalo ukrajinsko vojsko za uporabo tega orožja. V Moskvi so kritični do pošiljanja orožja Ukrajini. ZDA verjamejo, da je Rusija pripravljena na napad na Ukrajino.

"Ukrajina ima vso pravico braniti svoje meje. To ni strateško orožje in ne predstavlja grožnje Rusiji, namenjeno je samoobrambi," je poudaril Wallace. Dodal je, da je sveženj mednarodnih sankcij že pripravljen, v kolikor bi se Rusija odločila za kakršno koli destabilizacijsko delovanje v Ukrajini.

"Še vedno upam, da bo diplomacija zmagala. Predsednik Putin se mora odločiti, ali bo izbral diplomacijo in dialog ali konflikt in posledice," je dejal. 

Velika Britanija v Ukrajino pošilja protitankovsko orožje.
Velika Britanija v Ukrajino pošilja protitankovsko orožje. FOTO: AP

Ukrajinski veleposlanik v Veliki Britaniji Vadim Pristaiko je pozdravil dobavo orožja, izrazil pa je tudi skrb, ker Ukrajina ni članica zveze NATO. "Želeli smo biti v NATO (...), toda soočeni smo z največjo vojsko v Evropi in ostajamo sami," je povedal v ponedeljek zvečer.

Rusija je medtem obtožila države zveze NATO, da Ukrajino oskrbujejo z orožjem in da ZDA v regiji spodbujajo napetosti. Glavna zahteva Rusije je ustaviti širitev zveze NATO na vzhod, kot je nedavno dejal tudi namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov.

V Moskvi so bili danes kritični do pošiljanja orožja Ukrajini. "To je izredno nevarno in ne prispeva k zmanjšanju napetosti," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Vse to povečuje skrbi Rusije, da bi v Ukrajino lahko prišlo orožje različnih dobaviteljev, pri čemer pogosto ne gre za defenzivno, ampak ofenzivno orožje, se je na izjave britanskega obrambnega ministra odzval Peskov.

Medtem sicer tudi druge države zveze NATO pripravljajo različne oblike vojaške pomoči Ukrajini. Po poročanju kanadske mreže Global News in tujih tiskovnih agencij naj bi Kanada v državo napotila majhen kontingent specialnih sil, v ZDA pa je skupina senatorjev Ukrajini obljubila solidarnost in orožje, vključno s protitankovskimi raketami javelin, raketami stinger in čolni.

Lavrov opozoril, da Moskva čaka na odgovor Zahoda glede varnostnih zahtev

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes v Moskvi dejal, da Rusija pred nadaljevanjem pogovorov o ukrajinski krizi čaka na odgovor glede svojih zahtev po varnostnih jamstvih, ki jih je nedavno predložila ZDA in Natu. Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock se je zavzela za čim prejšnjo obnovitev pogovorov o ukrajinskem konfliktu.

"Sedaj čakamo na odgovore na naše predloge, kot so nam obljubili, da bi nadaljevali pogovore," je dejal Lavrov na skupni novinarski konferenci z Baerbockovo. "Upajmo, da se bodo pogovori nadaljevali," je še dejal.

"Pripravljeni smo na resen dialog o obojestranskih dogovorih in korakih, ki bodo vsem v Evropi prinesli več varnosti," je glede ruskih zahtev po varnostnih jamstvih dejala Baerbockova, ki je bila danes na obisku v Moskvi pri Lavrovu. To je bilo njuno prvo osebno srečanje, v središču pogovorov pa so bili napeti odnosi z Rusijo tako na evropski kot na dvostranski ravni.

Pri tem se je nemška zunanja ministrica zavzela za čim prejšnjo obnovitev mirovnih pogovorov o rešitvi konflikta na vzhodu Ukrajine. To je pomembno za varnost v Evropi, je poudarila.

Moskva je prejšnji mesec od ZDA in Nata v zameno za zmanjšanje napetosti na meji z Ukrajino zahtevala varnostne zaveze, da se zavezništvo ne bo širilo na vzhod in da ne bo prišlo do nameščanja ofenzivnega orožja blizu ruske meje.

Te varnostne zahteve Rusije so bile tudi v središču pogovorov med predstavniki Rusije ter ZDA, Nata in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) minuli teden, ki so potekali v senci naraščajočih napetosti zaradi morebitne ruske vojaške grožnje Ukrajini. Lavrov je po pogovorih Zahodu očital pomanjkanje odzivnosti in opozoril, da Moskvi zmanjkuje potrpljenja.

Ukrajina in Rusija sicer druga drugi očitata kršitve dogovora iz Minska, mirovnega načrta za rešitev ukrajinskega konflikta. Baerbockova je priznala, da obstajajo različni pogledi na dogovor, vendar si bo, kot je dejala, prizadevala, da bi čim prej znova prišlo do srečanja v tem formatu.

Baerbockova se je v ponedeljek mudila v Kijevu, kjer je obljubila svojo podporo Ukrajini. Dejala je, da bo Nemčija storila vse, kar je v njeni moči, da bi zagotovila varnost Ukrajine.

ZDA verjamejo, da je Rusija pripravljena na napad na Ukrajino

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je pred petkovim srečanjem državnega sekretarja Antonyja Blinkena z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom v Ženevi danes dejala, da je Rusija že pripravljena, da lahko vsak trenutek napade Ukrajino. Psakijeva je še dejala, da je položaj najbolj resen doslej in skrajno nevaren.

Prav na pogovorih v Ženevi bo Blinken skušal z Lavrovom ugotoviti, ali obstaja diplomatski izhod oziroma neko skupno stališče glede rešitve ukrajinske krize, je  še dejala Psakijeva.

Tiskovna predstavnica Bele hiše je tudi zagotovila, da bodo v primeru invazije Rusije, ki je že zavzela Krim in podpira proruske separatiste na vzhodu Ukrajine, sledile resne gospodarske posledice. "Na mizi so vse opcije," je dejala.

Za napetosti je obtožila ruskega predsednika Vladimirja Putina, čeprav Kremelj zanika, da bi pripravljal napad na Ukrajino. "Upamo, da se bo odločil za diplomatsko pot. Obstaja tudi druga pot in od Rusije je odvisno, za katero pot se bo odločila. Če se ne odloči za diplomatsko pot, bodo posledice zelo resne," je dejala.

ZDA skupaj z evropskimi zaveznicami ne nameravajo odgovoriti na morebiten napad na Ukrajino z vojaško silo, vendar naj bi bile gospodarske sankcije najostrejše doslej. Ena od posledic bi lahko bila zaustavitev projekta plinovoda Severni tok 2 iz Rusije do Nemčije, ki je dokončan, vendar plinovod še ne deluje. Blinken danes potuje v Ukrajino, nato še v Nemčijo in Švico.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (333)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
25. 01. 2022 18.27
+1
Ali Ameriški obveščevalci niso zaznali veliko nevarnost napada JUŽNIH držav ZDA, Teksas, Alabama, Virginija, Kalifornija ....... na SEVER ZDA, države Washington, New York ......, vsi pokazatelji kažejo na to, če bi Trumpu uspel načrtovani napad na Kapitol, in če bi Vojska izvršila Trumpov ukaz za zaplembo glasovalnih avtomatov, bi bila ta stvar že rešena, Trump for ever, ali pa hoče enostavno predsednik Biden z vojno v Ukrajini, in označevanjem Rusov kot zgodovinskih sovražnikov, preusmeriti pozornost iz notranjih problemov v ZDA na zunanjega sovražnika, to je stara finta.
maldrugacen
19. 01. 2022 20.42
+2
Dokler je bil v ZDA šef Trump ni bilo tako napetih odnosov z Rusijo! Se motim?
FutureWorld
19. 01. 2022 20.06
-1
Zda verjanejo kar zelijo verjeti, kadar zeliji verjeti. Upam da si ne spomnejo spet kake neumnosti😏
Našvasan_zob
19. 01. 2022 18.12
Lets go Brandon!_
Našvasan_zob
19. 01. 2022 18.11
+0
Verjamemo, da ameriški režim podtika novo vojno
Adolph
19. 01. 2022 11.23
+5
Predvsem pa verjamejo, da bojo od tega hujskanja na Rusijo,profitirali in prodajalisvoj fraktirani zemeljski plin po ceni ki jo bojo sami dolocevali . . . . . .
Adolph
19. 01. 2022 11.20
+3
Amerikanci verjamejo vse mogoce,tudi da je zemlja ploscata . . . . . . .
drejca1
19. 01. 2022 11.09
-1
Mislim, da je vse skupaj blizu....Rusija je začela umikati svoje diplomate iz Ukrajine. Če poči, kaj to pomeni za nas ?
Pl123
19. 01. 2022 12.08
+3
Sankcije USA proti Rusiji so ustavitev dobave plina v EU. Men to deluje bolj kot sankcije proti EU...
pitajkevu
19. 01. 2022 13.50
borjac
25. 01. 2022 18.29
+1
Kukulkan
19. 01. 2022 10.14
+2
Da se danes dogaja pri nas kot 91. leta današnje mevže bi ble na severni meji skupaj z Afganistanci in Sirijci. Lažje je bit bojevnik na portalu ki se dogaja neki daleč stran kk treba in kk ne
frufelj
19. 01. 2022 10.08
+7
biće rata ... slovenci pa tako kot v 2. sv vojni v sklopu nemških sil na vzhodno fronto, samo, da se je takrat reklo Wermacht danes pa NATO, še celo tista tupa zvezda je podobna. Potem bo pa jok ko bodo krste nazaj letele v naših pilatusih, ena po ena
borjac
25. 01. 2022 18.35
+1
Slovenski vojaki v borbo v Galiciji, hura, hura, ....... kaj pa če bi šli v Galicijo samo tisti, ki to odobravajo ??? na primer SDS-ovci, borci iz NSi z Toninom na čelu, Jelinčičeva četa SNS-a, pa stari prdci iz Desus-a, Počivavšek bo skrbel za preskrbo Prleški sendviči in ostala oprema, manjšinca pa kot po navadi v bunker kjer bo ta glavni Janša, On je bil vse njegove bitke iz bunkerja.
Kukulkan
19. 01. 2022 10.08
+1
Če mate jajčka lepo v Ukraino, kot so naredili naši Hrvati in Srbi, eni na eni strani-drugi na dugi. Ne pa daleč stran na varnem pamet prodavat kk bi kdo moral
Želko Kacin
19. 01. 2022 10.02
+0
rusija gre do dnjepra in dnestra
Želko Kacin
19. 01. 2022 10.02
-2
vaša fovšija pa kar naenkrat izgine😚😚😚😚😚
Prihaja
19. 01. 2022 10.00
-1
V končni fazi nastane mir takrat ko se lokalno prebivalstvo zase odloči kako želijo živeti. Mi pa privzdigne obrv ko preberem da zda vrjamejo da je Rusija pripravljena na napad na Ukrajino. Kako lahko veš za drugega? Veš lahko edino zase. Osebno vidim štiri možnosti. Od tega dve lahko izločim. Ostaneta pa možnosti da Rusija napade Ukrajino in da zahod zlažira napad (in je Rusija pripravljena). Stoletje v katerem živimo je zaenkrat stoletje nekaznovanih lažnih napadov. Ni se pa to zdaj začelo. Še kdo ve iz osnovne šole kako se je začela druga svetovna vojna?
andro69
19. 01. 2022 10.00
+4
Tokrat sem na ruski strani....zahod namerno provocira in se širi proti vzhodu...
Kukulkan
19. 01. 2022 10.03
-2
Če Ukraina sama hoče na zahod zakaj bi vprašala Rusijo da dovoli?
Rains
26. 01. 2022 17.08
+1
Rusija okupira Ukrajinski Krim in ga aneksira. Nekaj let kasneje Rusija zopet kopiči vojsko na mejah z Ukrajino in se pripravlja na novo invazijo in krajo novega kosa Ukrajinskega ozemlja ter se tako še za en korak razširit proti zahodu. Ampak ti in tebi podobni zablojenci iz vsega tega vidite da se zahod širi proti rusiji. Hahaha ne moreš verjet.
gulmor
19. 01. 2022 09.58
-3
Putin žaluje za Sovjetsko zvezo. A kar je, je...
emilzapata
19. 01. 2022 09.57
+3
vsi Ukrajinci, s katerimi sem se pogovarjal, so menili, da je za njihove težave kriv prav ruski imperij, in se tolažili, da je v zgodovini še vsak imperij prej ali slej razpadel, tako bo tudi ruski. Res me čudi, da od kijevskega državnega udara 2014 se nista začela tam zaradi ameriškega patronata cediti mleko in med.
marina1004
19. 01. 2022 09.57
+1
uf spet se bo plin podrazil
Kukulkan
19. 01. 2022 09.53
+0
Rusofili mal se vmirite, Ukraina dobro ve zakaj noče pod Moskvo in Putinom. Ne bit daleč stran pametn
murinar
19. 01. 2022 09.51
+2
ZDA --ubičile Bližnji vzhod sedaj bi še Evropo !
Kukulkan
19. 01. 2022 09.44
-4
Zdavnaj je to Rusija naredila na Krimu, danes se ne upa ker ma Ukraina velik zaveznic in Rusija se lahko poslovi od Ukraine v zahvalo same Rusije
Quaresma7
19. 01. 2022 09.47
+2