Tujina

Velika panda v francoskem živalskem vrtu skotila dvojčici

Pariz, 02. 08. 2021 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
4

Velika panda, ki jo je francoskemu živalskemu vrtu posodila Kitajska, je v ponedeljek skotila dve samički. "Sta zelo živahni, rožnati in okrogli," je v sporočilu za javnost sporočil živalski vrt. Dvojčici sta se v živalskem vrtu Beauval, ki je južno od Pariza, skotili okoli 13. ure, tehtali pa sta 149 in 129 gramov.

V francoskem živalskem vrtu sta se skotili dve pandi
V francoskem živalskem vrtu sta se skotili dve pandi FOTO: AP

Njuna mati Huan Huan in oče Yuan Zi v francoskem živalskem vrtu sicer nista stalna prebivalca. V Beauvalu bosta preživela le 10 let, za to obdobje ju je namreč Kitajska kot znak dobrih odnosov med državama posodila Franciji. Dvojčici sta sicer drugi in tretji mladič, prvi – Yuan Meng – se je skotil leta 2017. 

"Huan Huan zelo dobro skrbi zanju. Dala ju je v usta, da bi ju očistila. Slišati je nežno cviljenje," so sporočili iz živalskega vrta. Spol mladičev so določili kitajski strokovnjaki, ki skrbijo zanju, vendar bo treba informacijo še dokončno potrditi, saj se zunanji spolni organi pojavijo šele, ko so mladiči stari nekaj mesecev. 

Mladiček velike pande v Franciji

Huan Huan in Yuan Zi sta se sicer parila kar osemkrat, je marca sporočil živalski vrt. Veterinarji pa so nato izvedli še umetno oploditev, da bi bile možnosti, da bi zanosila, čim večje. Velike pande imajo težave pri razmnoževanju, nosečnosti je zelo težko slediti. Mladički bodo poimenovani šele po 100 dnevih. Pandi bosta nekaj let preživeli v Franciji, nato pa ju bodo vrnili na Kitajsko, so sporočili iz živalskega vrta. 

Tudi drugje po Evropi imajo velike pande, med drugim v Avstriji, Veliki Britaniji, Belgiji, Nemčiji, na Nizozemskem, v Španiji in na Finskem. Na Kitajskem v naravi živi približno 1800 pand, po vsem svetu pa jih je približno 500. Kitajska je sicer že desetletja znana po tem, da državam v dar podarja prav zanje značilno pando. V zadnjih letih pa so pande v živalske vrte posojali pod komercialnimi pogoji.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lunaa12
02. 08. 2021 21.25
+2
Hani Vajk
02. 08. 2021 19.55
+2
Pande ponavadi skotijo 2 mladička in enega od njih kmalu zavržejo.
rocknmetal
03. 08. 2021 08.55
Res je. V živalskih vrtovih in podobnih inštitucijah zato pri mami pandi pustijo po enega mladička, obadva pa nato izmenjujejo nekajkrat na dan
Lianka
02. 08. 2021 19.41
+2
Iii kakooo lepooooo.. 🙏❤️🥰❤️🙏