Tujina

'Velikan, ki je odprl pot svobodni Evropi'

Moskva, 31. 08. 2022 06.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Odzivi javnosti ob smrti zadnjega sovjetskega voditelja Mihaila Gorbačova, ki je odločilno vplival na 20. stoletje, govorijo o velikanu, ki je odprl pot svobodni Evropi. Njegov velik zgodovinski pomen je nesporen, o čemer pričajo tudi odzivi na njegovo smrt. "Predstavljajte si, da bi imeli njegov pogum, Gorbačov zdaj pripada zgodovini," je dejal ameriški igralec in nekdanji guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger. Vsi pa ga ne vidijo v tako pozitivni luči, nekdanji britanski veleposlanik v Moskvi Sir Rodric Braithwaite je dejal, da je bil Gorbačov "heroj za nekatere, izdajalec za druge."

Potem ko se je poslovil zadnji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov, se odzivi javnosti na njegovo smrt kar vrstijo. Odzvali so se vsi najvišji predstavniki Evropske Unije, pa tudi ZDA ter Rusije.

Ameriški predsednik Joe Biden ga je označil za "redkega voditelja" in ga pohvalil kot edinstvenega politika, ki je imel "domišljijo, da vidi, da je drugačna prihodnost mogoča" sredi napetosti hladne vojne. "Ko je prišel na oblast, je hladna vojna trajala skoraj 40 let, komunizem pa še dlje, z uničujočimi posledicami," pravi Biden. Gorbačov je bil dovolj pogumen, da je sprejel demokratične reforme in jedrsko razorožitev, dodaja. "To so bila dejanja redkih voditeljev – tistega z domišljijo, da vidi, da je drugačna prihodnost mogoča, in s pogumom, da je tvegal celotno kariero, da bi jo dosegel. Rezultat je bil varnejši svet in večja svoboda za milijone ljudi."

Mihail Gorbačov
Mihail Gorbačov FOTO: AP

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob smrti Gorbačova izrazil najgloblje sožalje, poroča ruski dnevnik Izvestija. Putin je opozoril, da je imel politik velik vpliv na potek svetovne zgodovine, opozoril pa je tudi na njegove humanitarne, dobrodelne in izobraževalne dejavnosti. "Mihail Gorbačov je bil politik in državnik, ki je imel velik vpliv na potek svetovne zgodovine. Našo državo je vodil v obdobju zapletenih, dramatičnih sprememb, obsežnih zunanjepolitičnih, gospodarskih in socialnih izzivov," piše dnevnik Izvestija.

"Gorbačov je bil državnik, ki se bo zapisal v zgodovino", je dejal tiskovni predstavnik Kremlja, Dmitri Peskov. "Toda človek, ki je razbil Sovjetsko zvezo in je imel znane dobre odnose z Ronaldom Reaganom in Margaret Thatcher, je imel napačen pogled glede možnosti prisrčnih odnosov z Zahodom," dodaja.

Mihail Gorbačov in Vladimir Putin
Mihail Gorbačov in Vladimir Putin FOTO: AP

Nekdanji britanski veleposlanik Tom Fletcher je na družbenih omrežjih delil sporočilo, ki ga je Gorbačov napisal njegovemu sinu Charlieju. V sporočilu Gorbačova z dne 6. junija 2008, ki je bilo napisano v ruščini, je bilo zapisano, da "uspeh, ki ga dosežeš, bo na koncu enak tistemu, ki ga vložiš. Moje najboljše želje za življenje, ki prinaša razlike," je zaključil Gorbačov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Mihail Gorbačov je bil enkraten državnik," je na spletu zapisal generalni sekretar ZN Antonio Guterres. "Svet je izgubil visokega globalnega voditelja, predanega multilateralista in neumornega zagovornika miru."

Predsednica Evropske unije Ursula von der Leyen ga je pohvalila kot "zaupanja vrednega in spoštovanega voditelja", ki je odprl pot svobodni Evropi. "Ta zapuščina je tista, ki je ne bomo pozabili," je dodala.

Britanski premier Boris Johnson je dejal, da občuduje pogum in integriteto Gorbačova, in dodal: "V času Putinove agresije v Ukrajini ostaja njegova neutrudna predanost odpiranju sovjetske družbe zgled za vse nas." Johnson je dodal, da ga skrbi, da namerava sedanje vodstvo v Moskvi izničiti dobro, kar je storil Gorbačov in da namerava iz maščevanja poustvariti sovjetski imperij. "In to vidite v Ukrajini. To je tragedija in nekaj, kar mislim, da bi za Gorbačova bilo nepredstavljivo, neupravičeno in neracionalno."

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da je Gorbačovova "zavezanost miru v Evropi spremenila našo skupno zgodovino".

Nemški kancler Olaf Scholz je Gorbačova označil za "pogumnega reformatorja" in dodal, da je "njegova politika omogočila združitev Nemčije in izginotje železne zavese. Po zaslugi Gorbačova je imela Rusija možnost vzpostaviti demokracijo, vendar je umrl v času, ko je demokracija v Rusiji propadla in je predsednik Putin odprl nove razpoke v Evropi."

Irski premier Micheal Martin je svoje sožalje izrazil na družbenih omrežjih in pozdravil Gorbačovovo "zavezanost odprtosti, reformam in gradnji mostov z Zahodom".

Avstrijski kancler Karl Nehammer je dejal, da je 91-letnik "oblikoval zbliževanje med Vzhodom in Zahodom po padcu železne zavese v Evropi".

Nizozemski premier Mark Rutte pa obžaluje izgubo "pogumnega reformatorja z ogromnim vplivom na zgodovino".

Nekdanji ameriški državni sekretar James Baker se je poklonil Mihailu Gorbačovu in dejal, da bo svet pogrešal njegov vpliv na mednarodne zadeve. Baker, ki se je z Gorbačovom leta 1990 pogajal o ponovni združitvi Nemčije, je pozdravil sovjetskega voditelja in dejal, da so njegova prizadevanja zagotovila miren zaključek hladne vojne. "Zgodovina se bo spominjala Mihaila Gorbačova kot velikana, ki je usmerjal svoj veliki narod k demokraciji," je dejal Baker.

Sir Rodric Braithwaite, ki je bil med letoma 1988 in 1992 veleposlanik Združenega kraljestva v Moskvi, je za BBC povedal, da je bil Gorbačov kljub temu, kako ga predstavljajo ruski mediji, pogumen človek, ki je poskušal rešiti svojo državo, a mu ni uspelo. "Trdi možje v Rusiji ga imajo zdaj za nesposobnega, šibkega in morda celo za izdajalca, ki se je prodal Zahodu," pravi Braithwaite. "Bil je spodoben človek, ki je resnično poskušal narediti nekaj izvirnega za svojo državo. On je v dolgi vrsti ruskih reformatorjev, ki so poskušali nekaj narediti glede obremenjujoče dediščine, zaradi katere trpi Rusija in jim ni uspelo."

Arnold Schwarzenegger se je državniku poklonil na družbenih omrežjih in povedal, kako občuduje reformistični pogum Gorbačova kot voditelja ZSSR. "Za vse čase se ga bodo spominjali kot heroja, ki je demontiral komunistični sistem, kljub temu, kaj je to pomenilo za njegovo oblast," je zapisal akcijski zvezdnik.

Henry Kissinger, ameriški državni sekretar pod predsednikom Richardom Nixonom, je za BBC dejal, da bo Gorbačov "v zgodovini ostal v spominu kot človek, ki je začel zgodovinske preobrazbe, ki so bile v korist človeštva in ruskega naroda".

Kljub večinoma dobrim odzivom pa se niso vsi odzvali tako pozitivno. Nekdanji šahovski velemojster ter politični aktivist Gari Kasparov je na družbenih omrežjih zapisal, da je "Gorbačovov poskus ustvariti socializem s človeškim obrazom spodletel in hvala bogu za to." Dodal je še, "da je Gorbačov podpiral Putina desetletje, nato pa so njegove kritike Putinovega uničenja demokracije v Rusiji prišle precej pozno." Za Gorbačova je zapisal, da je zaradi neuspeha postal "naključni junak na Zahodu".

"Slovenci se bomo Mihaila Gorbačova spominjali kot velike zgodovinske osebnosti, ki je razumela klic svojega časa za končanje hladne vojne, demokratični preporod ter evropsko združevanje in sodelovanje, katerega suveren del smo bili tudi mi," je predsednik Borut Pahor zapisal na družbenih omrežjih.

Sožalje je izrazilo tudi ministrstvo za zunanje zadeve, z besedami, da se bomo Gorbačova spominjali po njegovi vlogi pri končanju hladne vojne in združevanju evropskega prostora.

Mihail Gorbačov
Mihail Gorbačov FOTO: AP

Odzval se je tudi ruski televizijski kanal Rossiya 24, ki je v 10 minutnem govoru opozoril na priljubljenost Gorbačova v tujini a naj bi njegova politika znotraj Rusije sprožala čedalje več vprašanj. Gorbačova je televizija predstavila kot človeka, ki podpira rusko invazijo v Ukrajini. "Vedno je veljal za izjemno kontroverzno osebnost sodobne ruske zgodovine," so dejali na kanalu.

Prokremeljski dnevnik Izvestija je Gorbačova označil za "vodjo velike države, ki je ni uspel držati skupaj".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (213)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

First Last
31. 08. 2022 21.37
-2
mungus
31. 08. 2022 20.49
-3
Mirotvorni politik....napram sedanjemu poblaznelemu zabuhlemu putkotu !!!
Ate_ist
31. 08. 2022 20.19
-3
za ruse je umrl pred 30 leti. sedaj je samo truplo začelo gniti
Patriot78
31. 08. 2022 20.01
+0
A če napišem Gorbačovu v spomin Slava Rusiji - sledi izbris??? Je v USSR bilo več demokracije, kot na tem portalu! še enkrat - Slva Rusiji in Ukrajini in Belorusiji in Litvi in Kazahstanu....
nikhrast
31. 08. 2022 20.35
-2
Šumsko voče
31. 08. 2022 18.44
+6
Pa glih anglez je mogo tak komentirat.anglezi eni najvecjih pokvarjenih nacij
nikhrast
31. 08. 2022 20.37
-1
Now, now..., nevoščljivost te ne bo nikamor pripeljala.
HujUkropiji
31. 08. 2022 21.06
+4
Za angleže je blizu čas, ko bodo morali pobrati šila in kopita nazaj na otok.
takje
31. 08. 2022 18.25
+7
Gorbačov je v mojih očeh človek, ki je preveč verjel sočloveku, človek, ki je bil celo naiven. Pomnil ga bom po njegovi Perestrojki, glasnosti, človek, ki je želel in hotel dobro, da bi na koncu ugotovil, da so njegove namere, želje, njegova dobrota, bili žrtev interesa, interesa zahrbtnega zahoda in sebičnih ljudi, ki jim ni mar za sočloveka, ampak zgolj za lastno dobrobit.Če bi on takrat vedel, da bo tako močno izigrana njegova beseda z ZDA, za katero je čvrsto stal, nikoli ne bi razpadle močne evropske države in nacistična Nemčija se nikoli ne bi združila. Če bi vedel…. Počivaj v miru velikan.
titonium
31. 08. 2022 18.19
+3
naiven človek! ki so ga amerikanci trikrat prepeljali žejnega po vodi!
an2000
31. 08. 2022 16.57
+7
Največja napaka Gorbačova leta 1990 je bil USTNI dogovor s takratnim sekretarjem ZDA ( pozabil ime), da se NATO ne bo širil na države nekdanjega Varšavskega pakta... Z ustniki dogovori pa vsi vemo kako je...
an2000
31. 08. 2022 16.57
+0
an2000
31. 08. 2022 17.06
+6
Preveril dejstva: Američan je bil James Baker, ki je obljubil neširjenje NATO v zameno za združitev Nemčije pod zahodnim vplivom... To bi morali dati na papir, pa bi morda dolgoročno preprečili vojno v Ukrajini...
First Last
31. 08. 2022 21.35
-2
Nato se sam po sebi ne širi, države gredo same vanj.
antar
31. 08. 2022 16.57
+2
Gorbačov je bil ...wind of changes...
SlepiSlovenc
31. 08. 2022 16.04
+3
Hvala za izbris komentarja. Sprašujem zakaj je imel znamenje ( rdeč flek) na glavi? Če kdo ve?
nikhrast
31. 08. 2022 20.40
+0
Uporabnik S2020
31. 08. 2022 14.51
+0
rasprodal je sovjetsko zvezo pri vsem energetskem bogastvu so bili ljudje lačni tudi še pod jelcinom vse je raspadalo zato černobil
User2003936
31. 08. 2022 14.14
+6
pred njim je obstajal ponos
Krneki 00
31. 08. 2022 13.42
-3
Vidi se po komentarjih kako jih je naša socialistična yuga oprala glave .... tega tipa častit je tko ko bi dolfija častil.... pleničarji revolucionarji haha
Korintos11
31. 08. 2022 15.07
+5
Vi ste mu na bežigrajskem stadionu zvestobo obljubili!
Krneki 00
31. 08. 2022 13.40
-4
vso zgodovino se je držal tistih ki so bili trenutno močnješi zato je prodal svojo komunistično utopijo ko je ta začela propadat..prej je pa pobijal v imenu nje.... res velik človek ja...butare
prince of persia
31. 08. 2022 13.22
+1
Ameriški & Vatikanski podtaknjenec.
Mukec
31. 08. 2022 13.07
-8
V peklu je en stanovalec več.
Niknames
31. 08. 2022 15.32
+5
DAEMONIUM
31. 08. 2022 12.58
-6
Ce je kaj pri vaem tem zanimivo je potem to da slo komunisticni mainstream mediji ne upajo niti pisniti o ozivljenem nacizmu v Ukrajini ampak raje kar domaco opozicijo razglasijo, enako kot Vucic, za fasiste!
alko82
31. 08. 2022 12.53
+6
Za marsikoga pa tudi velikan ki je postopno uničil najboljšo državo na svetu, uničil socialna življenja mnogih ljudi, odprl pot zahodni greznici...
marre
31. 08. 2022 13.09
-4
Hahaahahah, vprasaj bivse drzave, ki so bli pod tem Ruskim skornjem, ce je bila to res " najboljsa drzava".. Represija, beda, revscina, to so glavne znacilnosti SZ.. Ni cudno, da danes vsi od Baltikov, do Poljske podira vse ostanke tega za njig izjemnk temnega casa...
_endrug
31. 08. 2022 13.37
+1
A si ti normalen? A sploh veš kaj si napisal? Koliko let pa imaš?
Krneki 00
31. 08. 2022 13.39
+2
puspan
31. 08. 2022 14.42
+5
Uff, ti pa si ekspert za zgodovino. Gorbačov je edina svetla točka Rusije v vsej njeni zgodovini. On in njegova žena Raisa sta vplivala up vsem dotlej potlačenim narodom, predvsem pa Rusiji. Žal se je njuna pot končala preden bi se pravljica sploh začela.
ivcekivcek
31. 08. 2022 12.49
+4
Človek ki je Putina postavil na oblast in tudi človek ki ga Putin ni poznal več od prvega dneva ko je stopil na oblast.
Posteni
31. 08. 2022 12.46
+2
Kot "nasim" srbom ki ne prebolijo razpada juge je enako z rusi.. Upam da vecina to spozna . ker te zlajnane zgodbice o "bratih" rusih , ki to nikol niso bli so res dolgocasne.. Stvar je jasna v tem pogledu.. To o sposobni oz nesposobni eu birokraciji je drug problem.. Komu ni za zivet naj ostane zunaj.. O putinu pa skoda zgubljat besede...
marre
31. 08. 2022 13.13
-1
Seveda.. Tezko je Srbom prebolet, da so bli vcasih center moci odlocanja, da so imeli najvec besede v drzavi, vojski itd.. In da so danes mala nepomembna balkanska drzavica z majhno ekonomijo in se manjso vojsko.. Se tezje se je Rusom sprijazniti, da niso vec svetovna velesila, kar se potrjuje tudi v Ukrajini.. Da niso ekonomska sila sml vedeli ze prej, od napada na Ukrajino pa vemo da, niso niti vojaska velesila...
Millady
31. 08. 2022 13.47
+5
Marre, ti pa res nakladaš..pišeš neumnosti, nebuloze...kar je sicer tipično za bota. Skratka, odlično trolaš :)