Tujina

Omemba pravice do splava v izjavi G7 kamen spotike med Macronom in Melonijevo

Bari, 14. 06. 2024 06.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Voditelji skupine sedmih najbolj razvitih gospodarstev sveta (G7) so v južni Italiji na drugi dan med drugim razpravljali o vojni v Gazi, migracijah in napetostih v indijsko-pacifiški regiji. Na pogovorih o umetni inteligenci se je voditeljem prvič pridružil tudi papež Frančišek. Odmevala pa je tudi četrtkova burna razprava glede omembe pravice do splava v sklepni izjavi. Skupina G7 je v sklepni izjavi vrha v Italiji potrdila zavezanost podpori Ukrajini in pozvala k sprejetju premirja v Gazi. Na področju trgovine so voditelji bili kritični do Kitajske, ki so ji zagrozili z ukrepanjem proti nepoštenim praksam. Po burni razpravi o omembi pravice do splava pa ta v končno verzijo izjave ni bila vključena.

Macron je v četrtek dejal, da obžaluje, a spoštuje, da pravice do splave ne bodo izrecno omenili v zaključni izjavi. "Znano vam je stališče Francije, ki je pravico do umetne prekinitve nosečnosti vključila v svojo ustavo. V vaši državi nimate enakega razumevanja," je bil kritičen.

Gostiteljica, premierka Giorgia Meloni pa je v četrtek zavrnila očitke Macrona, češ da ni nobenega razloga za razburjenje glede stvari, o kateri so se dogovorili že pred časom. "Menim, da je v teh težkih časih zelo narobe, če se za kampanjo uporablja tako dragocen forum, kot je G7," je Meloni očitala francoskemu predsedniku, ki je v nedeljo razpisal predčasne parlamentarne volitve. 

"Polemika o prisotnosti ali odsotnosti besede splav v sklepih je popolna pretveza," je dodala Meloni. Ob tem je pojasnila, da bodo v sklepih izjave spomnili tudi na sklepe izjave iz Hirošime, v katerih so lani potrdili zavezo glede zagotavljanja varne in zakonite umetne prekinitve nosečnosti. Izjavo bodo voditelji predvidoma potrdili drevi.

Zdi se, da je napetost pozneje v četrtek popustila, ko je Macron na večerji poljubil roko premierke.

Med Macronom in Melonijevo se je glede mnenj o omembi splava v skupni izjavi zaiskrilo.
Med Macronom in Melonijevo se je glede mnenj o omembi splava v skupni izjavi zaiskrilo. FOTO: AP

V Italiji je sicer umetna prekinitev nosečnosti dovoljena v prvih 90 dneh, je pa dostop do splava otežen, saj imajo številni zdravniki ugovor vesti. V nekaterih regijah celo do 90 odstotkov zdravnikov zavrača možnost opravljanja splava.

Posebnemu zasedanju na temo vojne v Gazi in razmer na Bližnjem vzhodu, ki bo potekalo danes popoldne, se bodo poleg turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana pridružili še gostje iz regije, med njimi predsednik Združenih arabskih emiratov Mohamed bin Zajed al Nahjan.

Prvi dan zasedanja v letovišču Borgo Egnazia v Apuliji je bila v ospredju vojna v Ukrajini. Voditeljem G7 se je zato v četrtek pridružil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Na vrhu so po navedbah diplomatskih virov dosegli politični dogovor o zagotovitvi 50 milijard ameriških dolarjev za Ukrajino z uporabo zamrznjenega ruskega premoženja. Rusija je dogovor že označila za korak, ki Zahodu ne bo prinesel nič dobrega.

Italijanska premierka Giorgia Meloni na tridnevnem vrhu gosti predsednika ZDA Joeja Bidna, francoskega predsednika Emmanuela Macrona, nemškega kanclerja Olafa Scholza, britanskega premierja Rishija Sunaka, kanadskega premierja Justina Trudeauja in japonskega premierja Fumia Kishido. Na zasedanju v imenu EU sodelujeta tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

O čem so se strinjali?

V izjavi, objavljeni na spletni strani Evropskega sveta, so se voditelji G7 zavezali k nadaljnji podpori Ukrajini v obliki posojila v višini 50 milijard ameriških dolarjev z uporabo zamrznjenega ruskega premoženja. Kot so zapisali, s tem pošiljajo jasno sporočilo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ki je februarja 2022 napadel Ukrajino.

Enotni so si v podpori načrtu za prekinitev ognja v Gazi in zahtevi po izpustitvi vseh talcev, ki so jih palestinski borci zajeli med napadom na Izrael 7. oktobra lani. Hkrati so pozvali k okrepitvi dobav humanitarne pomoči v razdejano enklavo.

G7 ne želi škodovati Kitajski ali ovirati njenega gospodarskega razvoja, sporoča skupina, a kot dodaja v izjavi, bo "še naprej sprejemala ukrepe za zaščito podjetij pred nepoštenimi praksami".

Voditelji so se strinjali še o sprostitvi 20 milijard dolarjev v sodelovanju z mednarodnimi finančnimi institucijami, da bi ta sredstva lahko namenili spolni enakosti in krepitvi vloge žensk.

Voditelji so sicer izpostavili še sodelovanje z afriškimi državami in potrebo po trajnostnem razvoju, tudi s pomočjo večjih posojil Svetovne banke. Nadalje so poudarili nujnost prehranske varnosti po svetu in soočanje s posledicami podnebnih sprememb.

Na področju neregularnih migracij so navedli željo po naslavljanju teh težav v izvornih državah. Izpostavili so potrebo po oblikovanju varnih poti za migrante in boju proti tihotapcem.

Glede umetne inteligence pa so voditelji sporočili, da bodo zagnali načrt v podporo implementaciji mednarodnega kodeksa ravnanja za organizacije, ki razvijajo napredne sisteme na tem področju.

Papež na vrhu G7 svaril pred nevarnostmi umetne inteligence v vojnah

Papež Frančišek je kot prvi poglavar rimskokatoliške cerkve sodeloval na srečanju skupine G7. V zgodovinskem nastopu v južnoitalijanski deželi Apuliji je sodeloval na pogovoru o umetni inteligenci in v luči trajajočih oboroženih konfliktov pozval k prepovedi avtonomnega orožja, saj da stroj ne sme odločiti, da bo človeku vzel življenje.

Papež Frančišek in Giorgia Meloni
Papež Frančišek in Giorgia Meloni FOTO: AP

V govoru na vrhu G7 je izpostavil tako pozitivne možnosti kot potencialne nevarnosti umetne inteligence. "Naloga nas vseh je, da jo dobro uporabimo," je dejal papež, ki verjame, da mora politika ustvariti pogoje za uporabo te tehnologije v dobro človeštva. "Ko so naši predniki brusili kremenove kamne za izdelavo nožev, so jih uporabljali tako za rezanje kož za oblačila kot za medsebojno ubijanje," je spomnil papež in opozoril, da umetna inteligenca lahko omogoči strojem sprejemanje avtonomnih in smrtonosnih odločitev.

"Glede na tragedijo oboroženih konfliktov je nujno, da znova razmislimo o razvoju in uporabi naprav, kot je t. i. 'smrtonosno avtonomno orožje', in da navsezadnje prepovemo njihovo uporabo," je dejal 87-letni papež. "Noben stroj se ne bi smel odločiti, da bo človeku vzel življenje," je dodal.

Frančišek je prvi papež v skoraj polstoletni zgodovini G7, ki se je udeležil srečanja skupine sedmih najbolj razvitih gospodarstev sveta.

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NeXadileC
15. 06. 2024 15.16
Beseda demokracija izhaja iz dveh grških besed, "kratia" in "demos". "Kratia" pomeni oblast, vladanje, a "demos" pomeni "narod". Sestavlleno bi se pisalo "kracijademo" in pomeni vladanje narodom, vendar je zaradi lažje izgovorjave vrstni red besed obrnjen, tako da se piše kot "demokracija", kar sugerira, da naj bi narod imel oblast, vendar temu ni tako. Tega ni. 🙂😉
NeXadileC
15. 06. 2024 15.20
P.S. Vrstni red je obrnjen tudi zaradi pozitivnega učinka na vladanje narodom, saj ustvari iluzijo in poskrbi za socijalni mir, ter nemoteno vladanje.
NeXadileC
15. 06. 2024 15.07
S.P.E.C.T.R.A. njih ima v pesti...
NeXadileC
15. 06. 2024 15.06
Izgubljene ovčke na otoku ignorance in presenečenj...
Devilz Pff
14. 06. 2024 20.43
+1
Najbolj razvita gospodarstva sveta... najbolj zadolžena pa tudi.
VoxP
14. 06. 2024 19.59
demokracija ......
VoxP
14. 06. 2024 19.59
hahahaha nekoga tam na 24 boli dejstvo da nekdo ima argumente in dejstva ne pa puhlice .....hahahahahaha kako lepo je videti da komentarji bodejo ... ne samo v oči .... tudi kam drugam .... pa je govora o demokratičnih državah hahahahahaha
VoxP
14. 06. 2024 19.26
in kaj imajo moški na g7 s splavom? Ali je kateri izmed njih osebno imel ta dvom ali narediti splav ali ne? Ali kateri izmed moških ve kaj pomeni zanositi in nositi celotno odgovornost do tistega ''bitja''? Kaj pomeni ženski neka moška morala o življenju ko pa zaplodi ''bitje'' in pusti na cedilu žensko in tisto živo ''bitje''? Kje in kaj je smisel pridiganja moških moral o življenju ko pa so otroci tista živa bitja ki so bila rojena izvenzakonsko in tako naprej nepriznana moralno neoporečnih moških končala v raznih sirotišnicah na milost in nemilost moški morali medtem ko so jih spolno zlorabljali? Splav je ženska stvar zato ker gre za ŽENSKO TELO mora o tem odločati edino in samo ženska!!!!!
Perivnik
14. 06. 2024 17.13
+0
Ves čas berem tako v komentarjih kot v prispevkih o skrajno desnih vladah, o skrajnih desničarjih, ... Zakaj se ne govori o skrajnih levičarjih? Mimogrede, je človek, ki je proti splavu, za družino, proti evtanaziji, ... kar vse skupaj pomeni, da se zavzema za naravno življenje, skrajni desničar? Je naravno življenje skrajno desničarsko????
Zivo
14. 06. 2024 17.33
+1
skrajni desničar je tisti beli osebek, ki meni, da je on najboljši, ki podpira nacizem, ki zaničuje vse, ki ne mislijo tako kot on, ki z batinami preganje tiste malo bolj tempolte, ku šunta h nasilju, ki pretepa svojo ženo in druge itd. ni tisti , ki se zavzema za naravno življenje. Po tvoje je pa tisti, ki se zavzema za evtanazijo in da ženska prosto izbira, kaj s svojim telesom, zate je tak skrajni levičar , a ne?
Janez_53
14. 06. 2024 19.16
+1
Vsekakor z naravnim življenjem nima nič skupnega vera. Te izmišljene zgodbice so bile namenjene le temu, da so vladarji z njihovo pomočjo obvladovali rajo. Vere oziroma vladarji so v imenu raznih bogov počeli velike svinjarije - ropali, mučili in ubijali so nedolžne ljudi, cerkveni "dostojanstveniki" so pa izvajali grozljive zločine nad nedolžnimi otroki (pedofilija, poboji dojenčkov, o čemer je bilo veliko napisanega). Potem posiljevanje redovnic itd. itd. Grozljivo je to, da se te stvari še danes dogajajo (predvsem v RKC). In temu takšni kot je Perivnik in podobni rečejo "naravno življenje"!!!
marker1
14. 06. 2024 17.03
-1
A smo že spet pri splavu. Kaj pa moralna odgovornost partnerjev pri tem dejanju?
Bombardirc1
14. 06. 2024 14.54
+1
Problem s skrajno desnimi vladami in strankami je v tem, da takoj začnejo forsirati cerkev in zmanjševati krvavo pridobljene pravice žensk. Poljska je lep primer...
Perivnik
14. 06. 2024 17.07
+0
Bombardirc1 - Če je človek proti splavu, proti "uničenju" nerojenega človeka, je zato potem skrajni desničar? Je to "greh"?
Rožice so zacvetele
14. 06. 2024 13.40
+10
Ali smo res l.2024 ali morda 1924. O čem naj bi razpravljali, o SPLAVu....morda tistem na vodi? Skrajno primitivno, pa to je v RAZVITEM svetu že zdavnaj uzakonjeno....ali ni ta zbor cvet razvitih?
JK123
14. 06. 2024 14.10
-6
Ja saj pri nas je že iz časov Jugoslavije zadeva zakonita, še vedno pa to ne spremeni moralne dileme ali posledic, ki jih ljudje, ki splavijo, nosijo zaradi tega. Če se ne smemo rekreativno zadevati z marihuano, zakaj je potem dovoljeno rekreativno ubijanje zarodkov? Saj je možno poskrbeti za zaščito na veliko načinov, npr. z vzdržnostjo med plodnimi dnevi, metoda pazi, kondomi, urgentno tabletko in tako naprej.
M_teoretik
14. 06. 2024 15.12
-2
Sianne
14. 06. 2024 15.46
+3
Čuj, kdo povzroči 100% neželenih nosečnosti?
marker1
14. 06. 2024 17.00
Ja pa kupiš karto do Ljubljane in v Šiški sestopiš. To je tudi kontracepcija.
Perivnik
14. 06. 2024 17.10
+1
M_teoretik - tudi 99 % tabletka in kondom bo zadosti. Dejstvo pa je, da vsak, ki seksa, ve, da se spušča v določeno "nevarnost", tako kot, če se odloči leteti z avionom. Za svoja dejanja pač moramo prevzeti odgovornost in sprejeti določen rizik.
Komunisti_povsod so
14. 06. 2024 13.03
-3
Tretja fotografija je poezija, srca in duše G7 so enotne: "Kje je Golob ??"
Maki3322
14. 06. 2024 14.07
+5
IvanJaJo
14. 06. 2024 12.37
+7
Kletne cvetke na kupu.. Molimo 🤲🙏🤤🤣💆‍♀️💆‍♂️😂
SlobodaNE
14. 06. 2024 12.36
-3
Kje pa je Janša pa Golob dve čiste nule
Blue Dream
14. 06. 2024 12.41
+2
Kollerik
14. 06. 2024 13.11
-1
Blue Dream
14. 06. 2024 13.16
+3
hlapčki prejmejo samo direktive in usmeritve po tem ko se pomembne glave zmenijo
SlobodaNE
14. 06. 2024 12.32
+6
Ta Francoz je res ped…
wsharky
14. 06. 2024 12.17
+11
Melonija bo pobožala bidena in on bo naredil tako kot bo melonijeva rekla, ta francoz pojma nima, ni melonijeva junker
JApajaDAja
14. 06. 2024 12.40
+7
žalostno in sramotno za usa ....neorientiranost," izgubljenost" in ne zaznavanje trenutka bidna...to je sramotenja njega kot človeka,njegovega dostojanstva,je tarča posmeha...
Zmaga Ukrajini ...
14. 06. 2024 12.10
-6
Melonijeva je fašistka, zato je vse jasno. "Njeni" Bratje Italije so namreč znani fašisti.
Xdata1
14. 06. 2024 12.09
+19
Bistveno je samo to, da so se dogovorili, da bo ruski denar porabljen za orožje, NE ZA OBNOVO UKRAJINE. Samo, da se denar obrača v ameriški orožarski industriji...🤢
Blue Dream
14. 06. 2024 12.14
+15
JK123
14. 06. 2024 14.12
+1
Jaz ne hlapčujem in ne sodelujem. Nisem volil ne za Goloba in ne za Janšo. Ne strinjam se z demokracijo in ne sprejemam odgovornosti.
Blue Dream
14. 06. 2024 14.22
+2
JK123 se strinjam. Tudi jaz se distanciram od mnogih sprejetih odločitev in dejan politike
Blue Dream
14. 06. 2024 12.07
+10
Z enim glasom na volitvah jih pooblastimo za vse neumnosti ki jihpotem naumijo. ne vem če. s tem demokratičnim sistemom je nekaj narobe
Lorelai
14. 06. 2024 12.07
+13
A ta revež nima drugih cunj kot te v katerih je že od leta 2022 ? 🙈🙈