Tujina

'Veliko več živčnosti s strani vojske in policije, neštetokrat so nas legitimirali'

Lvov, 02. 03. 2022 22.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
17

Na zahodu Ukrajine, v Lvovu, ukrajinsko Lvivu, vztraja tudi naša ekipa. Tja sta se že na začetku tedna odpravila novinar Jure Tepina in snemalec Alen Delanović. Medtem ko podnevi na prvi pogled še vedno vlada mir, pa se ljudje, ki z najnujnejšo prtljago hitijo po ulicah, pripravljajo na najhujše. Večkrat na dan zaslišijo – po sedmih dneh že vsem znan glas – ki poziva: umaknite se na varno. V mestu je vse bolj napeto, prebivalci večino časa preživijo v kleteh, zakloniščih. Pod zemljo sta se morala že kar nekajkrat umakniti tudi naša sodelavca. Sirene pa so zatulile tudi ravno med oglašanjem v oddajo 24UR ZVEČER.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Med javljanjem v živo zatulile sirene
    02:00
    Iz 24UR ZVEČER: Med javljanjem v živo zatulile sirene
  • Iz 24UR: Stanje v Lvovu
    03:30
    Iz 24UR: Stanje v Lvovu
  • Iz 24UR: Jure Tepina v živo iz Lvova
    06:20
    Iz 24UR: Jure Tepina v živo iz Lvova
  • Iz SVETA: Razmere v Ukrajini
    01:50
    Iz SVETA: Razmere v Ukrajini
  • Bombno zaklonišče v ukrajinskem mestu Lvov
    01:56
    Bombno zaklonišče v ukrajinskem mestu Lvov

"Za razliko od Kijeva Lvov nima podzemne železnice, zato ljudje uporabljajo takšne podzemne bunkerje. Prostora ni veliko, prinesli so nekaj hrane in sveče. Nekateri so pripeljali tudi domače živali. V zaklonišču ostanejo, dokler ne zazvoni telefon, kar pomeni, da se lahko vrnejo na ulice," je razmere pod njimi opisal Tepina.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vzdušje na njih pa postaja vse bolj napeto. "Danes se je kar čutila neka sprememba, veliko več je bilo živčnosti s strani vojske in policije, neštetokrat so nas legitimirali danes, potegnili celo iz prometa, na daleč so nas videli, s puškami nas ustavili, zahtevali dokumente. Ustavila nas je tudi vojaška patrulja med samim alarmom, ko nismo odšli takoj v zaklonišče, so želeli preveriti kdo smo in kaj tam počnemo. Prve sirene so nas v zaklonišče napotile že zelo zgodaj zjutraj, potem dopoldne še nekajkrat in smo kar nekaj časa preživeli v kleteh Lvova. Medtem, ko smo snemali pogovor z ukrajinskim Slovencem, so v zgradbo za našim hrbtom prišli policisti ali vojaki v civilnih oblačilih in iz nje izvlekli človeka, ki so ga vklenili in zelo hitro odpeljali. Kasneje se je razvedelo, da naj bi šlo za domnevnega ruskega diverzanta oziroma saboterja, in prav njih se najbolj bojijo tukaj v Lvovu. Nekaj informacij je, da naj bi ti - imenujejo jih ruski teroristi - skrivali orožje v ruskih pravoslavnih cerkvah. Sicer pa smo dobili tudi namig, da so tudi konvoji z orožjem, ki se z Zahoda peljejo proti samemu Kijevu, lahko tarča ruskih raketnih napadov, zato je tudi nekoliko več nervoze tukaj," je dejal v oglašanju za informativno oddajo 24UR. 

Pozneje se je Tepina, ki je hkrati tudi urednik naše spletne strani, oglasil tudi v oddajo 24UR ZVEČER, prav takrat pa v noč zarezal tudi zvok siren in spet je bilo treba v klet.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lvovska pivovarna se je preusmerila v izdelovanje molotovk, prepovedan pa je tudi alkohol, a teh pravil se sicer ne spoštuje tako: "Videli smo kar nekaj lokalnega prebivalstva, ki tega ne upošteva," je pojasnil.

Opisal je tudi odločnost prebivalstva: "Kaj takšnega pravzaprav še nisem doživel. Odločnost, da se borijo proti Rusom je neverjetna in kar 90 odstotkov Ukrajincev je prepričanih, da bodo to vojno dobili. Zagotovo pa se bodo borili za vsako ulico vsakega ukrajinskega mesta," je dodal Tepina, ki je kot vojni poročevalec pokrival že številne zgodbe - od Afganistana, Iraka, Libanona, Čečenije, Kosova.

Da je vzdušje v Lvovu precej napeto je v pogovoru za našo televizijo opisal tudi Adrian Mihalčišin, slovenski šahovski velemojster ukrajinskih korenin. V mesto prihaja vse več beguncev iz Kijeva - napolnili so hotele in zasebna stanovanja. Veliko je mladih fantov. "80.000 študentov je prišlo iz Zahoda takoj in vključili so se v vojsko," pripoveduje Mihalčišin.

Naš sogovornik sicer dvomi, da se bo fronta pomaknila vse do Lvova, vendar pa morajo biti pripravljeni na najhujše, bojijo se tudi teroristov: "Je ukaz, da morajo imeti vsi polne tanke v avtih in tudi kanistre, in morajo biti pripravljeni na evakuacijo."

 Naša ekipa pa je v Lvovu obiskala tudi razpadajočo sirotišnico, kamor se je priselilo 40 otrok sirot iz Luganske regije. Že drugič so zbežali pred vojno in njihova pot je trajala 48 ur. Primanjkuje jim najosnovnejših stvari, zato POP TV v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Moste-Polje že zbira denar za pomoč otrokom brez staršev, katerih prihodnost je negotova.

pasica vojna v Ukrajini
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pitajkevu
05. 03. 2022 14.24
Joj, a pop je pa kr v ukrajinskih barvah zdej. Kok lepo 💔
Blond James
03. 03. 2022 13.26
+1
Komunisti situacijo vedno obrnejo tako da bo na koncu ravno njihov cilj dosežen saj vse vlade preko OZN un in who sodelujejo v trgovini z drogo organi in otrocim
MMery
03. 03. 2022 11.25
-1
Kaj pa se dogaja v zda in kanadi? Veliki protesti! Zakaj pa o tem mediji ne dahnejo? Kaj pripravlja naša draga eu za jesen? kdo bo v bodoče odločal o nas? who? vse se lepo skrije za tem konfliktom, ki so ga izzvali naši dragi ameriški prijatelji, naši in evropski pajaci pa pri tem sodelujejo!
Darko32
03. 03. 2022 10.47
-1
Tukaj je JURE TEPINA malo udaril mimo. Namreč pravi, da so živčni in nevem kaj še vse. Jaz berem in poslušam na različnih kanalih poročanje iz Ukrajine in drugod. V Ukrajini imajo probleme, ker se RUSI maskirajo z ciljem, da nastavljajo posebne tarče na objekte, kater maskirajo z ciljem, da lahko usmerjajo balistične rakete ciljem. Potem imajo probleme z kibernetičnim vojskovanjem iz strani RUSV in drugod. Namreč v tujih medijih sem prebral kakšni besedni žargon in načine uporabljajo pri kibernetičnih napadih na Ukrajino in glej ga zlomka na tem portalu sem naštel do sedaj 16 takšnih oseb, katere uporabljajo takšen način. Zato moramo razumeti, da je potrebno zagotoviti varnsot tudi novinarjem, da jih nebo kdo vmešal v te rabote.
Clausevitz
03. 03. 2022 10.29
+4
Pošteno bi bilo če bi kako ekipo poslal še v Donbas.
Darko32
03. 03. 2022 10.51
-2
Retero Kolikor spremljam tuje medije vsem medijskim hišam sporočajo, da jim ne morejo zagotoviti varnsoti in preživetja in zato se selijo v zahodni del UKRAJINE. Glede DOMBAS-a pa je več kot očitno, da je ta del vedno hotel vojne in kako bi se tepel. Za delo pa jim ni preveč. Za vse drugo krivijo ZELENSKEGA in Ukrajince. Se pozna, da je tam največ RUSOV.
Bofur
03. 03. 2022 10.05
+4
A tam je od novinarskih ekip samo ekipa Pop TV?... Jaz bi bežal stran. Da ne boste označeni za vohune.
Bofur
03. 03. 2022 09.58
+2
Torej kar enega so izvlekli... Menda diverzanta... A to sigurno. In? Njegova usoda? Verjetno trpinčenje in smrt... Temu se reče demokracija po ukrajinsko. Torej ljudje ne bežijo stran samo od Rusov, ampak tudi kriminalnih ukrajinskih tolp. A tega možakarja bodo prišteli med civilne žrtve ruske agresije?
Darko32
03. 03. 2022 10.54
+0
Bofur Gledam razne prispevke vojnih dopisnikov in drugih, k iiz prvih bojnih črt poročajo. V UKRAJINi imajo probleme z t.i. diverzanti, kateri nastavljajo tarče oziromaoznačujejo tarče z posebnimi napravami, da lahko usmerjajo balistične rakete. Ukrajinci ne morejo vedeti kdo je in se skrivajo za vsem živim RUSI. Zato se ne smemo čuditi, če je toliko preverjanj tega ali onega.
WolfeWoof
03. 03. 2022 09.54
+1
Pravilno. Naj se jim utrga pa naj sami sebe fentajo čim prej.
Banion
03. 03. 2022 09.06
+2
Vojna je povsod enaka, rušenje in mrtvi. Rusi ne bodo rili v mesta po nepotrebnem ker vedo da so v uličnih bojih enaki tu tehnika bolj malo pomaga. Bodo pa rušili in tako mehčali obrambo
Jaronimo
03. 03. 2022 08.40
+5
Ha ha ha ha ha ha........
MiViOniOnitamkijihni
03. 03. 2022 08.38
+9
tepćkina plačan trolćek povej raje da si videl kar so ti dovolili Prestours je dobro organiziral da si videl kar je zelenko s pomočjo cie hotel.
pizzamargerita
03. 03. 2022 08.32
+6
"zivcnosti" !? Ukrajinski branitelji nosijo glavo na prodaj, v mestih je polno ruskih diverzantov, Tepino pa motijo kontrole papirjev, kot da mu preverjajo pct ?! Nezrel in neodgovoren novinar, ki mu je ocitno adtenaliska zabava nagajati braniteljem.
Brandy Amerigo
03. 03. 2022 08.48
+3
Kaj je narobe če novinar poroča kar vidi, sliši in občuti.
JimMarley
03. 03. 2022 09.50
+2
Omsk
03. 03. 2022 08.26
+4
boste vsaj občutli kdo so ukrajinci