Tujina

EU sprejela prvi sveženj sankcij proti Rusiji

Kijev/Moskva, 23. 02. 2022 06.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

EU je uradno sprejela prvi sveženj sankcij proti Rusiji zaradi priznanja neodvisnosti separatistov v Lugansku in Donecku na vzhodu Ukrajine ter napotitve vojaških sil na to območje. Vključuje sankcije proti osebam ter podjetjem in bankam ter omejitev trgovine z omenjenima območjema in dostopa ruskih oblasti do evropskih finančnih trgov. Kijev bo medtem obiskalo več visokih politikov iz članic EU. Poleg EU sta sankcije proti RusijI že sprejela tudi ZDA in Združeno kraljestvo, prav tako pa tudi Kanada, Japonska, Nova Zelandija in Avstralija. Slednja je uradu za imigracije naročila, naj prednostno obravnavajo prošnje Ukrajincev za vizume. Rusija pa je napovedala, da se bo na najnovejše sankcije ZDA ostro odzvala.

EU ob sprejetju svežnja izpostavlja, da je ta odziv na "rusko priznanje ukrajinskih območij Donecka in Luganska, ki niso pod nadzorom vlade, ter napotitve vojaških sil v to regijo". Ta odločitev je nezakonita in nesprejemljiva, krši mednarodno pravo, ozemeljsko celovitost in suverenost Ukrajine ter ruske mednarodne zaveze ter zaostruje krizo, je ob sprejetju sankcij poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

Gre za tri vrste ukrepov: sankcije v obliki zamrznitve premoženja in prepovedi potovanja za posameznike ter podjetja in banke, vpletene v priznanje, omejitev gospodarskih odnosov s separatističnimi območji Luganska in Donecka ter omejitev dostopa ruskih oblasti in centralne banke do evropskih finančnih trgov. 

EU sprejela prvi sveženj sankcij proti Rusiji
EU sprejela prvi sveženj sankcij proti Rusiji FOTO: AP

Na seznam kaznovanih z zamrznitvijo premoženja in prepoved potovanja v unijo so dodatno uvrstili vseh 351 članov ruske dume, ki so sredi meseca glasovali za odločitev predsednika Vladimirja Putina, da prizna neodvisnost samooklicanih ljudskih republik Doneck in Lugansk. Na seznamu ni Putina. Prav tako je na kazenski seznam unija uvrstila 27 posameznikov in pravnih oseb, na primer podjetij in bank, ki so sodelovali pri spodkopavanju ali ogrožanju ozemeljske celovitosti, suverenosti in neodvisnosti Ukrajine. Med njimi so člani vlade, ki so vpleteni v nezakonite odločitve, banke in poslovneži oziroma oligarhi, ki finančno ali materialno podpirajo ruske operacije na območju Luganska in Donecka ali imajo koristi od njih, visoki vojaški predstavniki, ki so sodelovali v invaziji ali pri destabilizaciji, ter odgovorni za dezinformacijsko vojno proti Ukrajini, so sporočili v tiskovni službi Sveta EU.

Podrobnosti naj bi bile v kratkem objavljene v Uradnem listu EU. Drugi sklop ukrepov omejuje trgovino med območjema Donecka in Luganska, ki nista pod nadzorom ukrajinske vlade, ter EU. Podoben ukrep je unija sprejela za Krim, potem ko ga je Rusija leta 2014 nezakonito priključila. Namen je zagotoviti, da odgovorni jasno čutijo gospodarske posledice nezakonitih in agresivnih dejanj, poudarjajo v uniji. Ukrepi vključujejo prepoved uvoza blaga s teh območij, omejitve trgovine in naložb v nekaterih gospodarskih sektorjih, prepoved turističnih storitev ter prepoved izvoza nekaterega blaga in tehnologij.

Tretji sklop ukrepov pa uvaja sektorsko prepoved financiranja ruske vlade in centralne banke s preprečitvijo njunega dostopa do evropskih kapitalskih in finančnih trgov. EU ob tem napoveduje, da je v primeru dodatnega zaostrovanja pripravljena stopnjevati sankcije, torej hitro sprejeti še več obsežnih političnih in gospodarskih ukrepov. Ob upoštevanju današnjih odločitev evropski kazenski seznam, vzpostavljen zaradi ruskega kršenja ozemeljske celovitosti Ukrajine, vključuje 555 posameznikov in 52 pravnih oseb. Po sprejetju tega prvega svežnja sankcij bo v četrtek v Bruslju krizno zasedanje voditeljev članic EU, ki bodo preučili razmere in odločili o nadaljnjem ukrepanju.

Sankcije drugih držav

Sankcije je medtem napovedala tudi Avstralija, premier Scott Morrison pa je v sredo predstavil nove ukrepe kot odgovor na agresijo Rusije proti Ukrajini. Kot je dejal, bo Avstralija uvedla prepoved potovanj in zoper osem članov Varnostnega sveta Ruske federacije uvedla finančne sankcije, poroča CNN. Ob tem so napovedali tudi obsežne gospodarske sankcije proti proruskim regijam Lugansk in Doneck, ki se bodo nanašale na področje prometa, energetike, telekomunikacije, zalog nafte, plina in mineralov. Kot je še dejal premier, pa bodo sankcionirali tudi več ruskih bank.

"Invazija na Ukrajino se je dejansko že začela," je ob tem dejal Morrison. "Rusija je v največji pripravljenosti, da dokonča obsežno invazijo na Ukrajino. To se bo verjetno zgodilo v naslednjih 24 urah," je še opozoril. Ob tem je še dodal, da se avstralska vlada še ni odločila poseči po enem najstrožjih ukrepov diplomacije – izgonu ruskega veleposlanika v državi. Sta pa tako Avstralija kot Nova Zelandija veleposlanika pozvali, naj izrazita nasprotovanje dejanjem ruskega predsednika, poroča BBC.

Avstralskemu uradu za imigracije je vlada medtem naročila, da prednostno obravnavajo prošnje Ukrajincev za vizume. Trenutno je teh prošenj 430, med drugim za družinske in študentske vizume. V Avstraliji sicer živi okoli 38.000 ljudi ukrajinskega izvora, okoli 1400 Avstralcev pa je po besedah Morrisona trenutno v Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Volodymyr Zelenskyy in estonski predsednik Alar Karis med pogovori v Kijevu
Ukrajinski predsednik Volodymyr Zelenskyy in estonski predsednik Alar Karis med pogovori v Kijevu FOTO: AP

Podobno se sankcijam pridružuje tudi Japonska. Tamkajšnji premier Fumio Kishida je dejal, da bo država prekinila izdajanje vizumov in zamrznila premoženje ljudi, ki so sodelovali pri priznavanju neodvisnosti regij Doneck in Lugansk. Dodal je, da bo Japonska prepovedala tudi uvažanje in izvažanje iz dotičnih regij ter prepovedala izdajanje in obtok ruskih obveznic na Japonskem.

Kanadski premier Justin Trudeau je v sredo dejanja Rusije obsodil kot "dodatno invazijo na suvereno državo" Ukrajino ter napovedal vrsto gospodarskih sankcij. Kanadskim državljanom bodo prepovedali nakup ruskih obveznic in finančno sodelovanje s separatističnima regijama, preprečili bodo tudi finančno sodelovanje z ruskimi državnimi bankami. Sankcije bodo uvedli tudi proti ruskim poslancem, ki so podprli priznanje Donecka in Luganska, je povedal.

Kanadska obrambna ministrica Anita Anand je sporočila, da so Ukrajini poslali drugo pošiljko orožja in odredili napotitev dodatnih 460 kanadskih vojakov v sile Nata v Latviji. Več članic Nata je sicer v minulih tednih Ukrajini poslalo več letal z orožjem in vojaško opremo.

Ob številnih napovedanih sankcijah pa je ruski odposlanec v ZDA Anatolij Antonov dejal, da bodo le te škodovale tako svetovnim finančnim in energetskim trgom kot tudi ameriškim državljanom. "Nobenega dvoma ni, da bodo sankcije, uvedene proti nam, prizadele svetovne finančne in energetske trge," je dejal. "Združene države pri tem ne bodo izostale, posledice naraščajočih cen pa bodo čutili tudi navadni državljani," je opozoril in dodal, da se je Rusija že naučila delati pod omejitvami, ki da so jih ZDA že v preteklosti naložile državi ter da so se pod njimi uspeli tudi razvijati.

Ameriški predsednik Joe Biden je sicer obljubil, da njegova administracija uporablja vse razpoložljive vire, da omeji učinek naraščanja cen plina v ZDA.

ZDA še niso sprejele najhujših sankcij, ki jih imajo na zalogi za Rusijo

Sankcije proti Rusiji zaradi priznanja ukrajinskih separatističnih pokrajin in začetka invazije na Ukrajino, ki jih je v torek napovedal ameriški predsednik, še niso tiste najhujše, ki jih imajo ZDA z evropskimi zavezniki na zalogi in se bodo stopnjevale v skladu s stopnjevanjem ruskih ukrepov proti Ukrajini. Neimenovani visoki predstavnik ameriške vlade je v torek novinarjem povedal, da so zaustavili projekt plinovoda Severni tok 2 pri čemer ne gre le za denar ampak tudi za večjo energetsko neodvisnost Evrope od Rusije.

Iz ameriškega in evropskega finančnega sistema so povsem blokirali peto največje rusko finančno podjetje VEB (Vnešekonombank), ki je vir financiranja za Kremelj, ter banko Promsvijazbank, ki financira rusko vojsko. Predstavnik vlade je zagotovil, da so pripravljeni na enak ukrep tudi za druge ruske banke, med njimi banki Sberbank in VTB.

Joe Biden
Joe Biden FOTO: AP

Rusko centralno banko in suverene sklade so odrezali od financiranja v ZDA ter Evropi in Kremelj tam več ne more trgovati s svojim dolgom oziroma zbirati denarja.

Uvedli so še sankcije proti direktorju ruske varnostne službe FSB Aleksandru Bortnikovu in njegovemu sinu Davidu ter namestniku šefa Putinovega kabineta Sergeju Kirijenku in njegovemu sinu Vladimirju ter direktorju Promsvijazbanka Petru Fradkovu. "Ti ljudje so imeli neposredne koristi od povezav s Kremljem in je prav, da delijo tudi bolečino," je dejal predstavnik vlade ZDA. Ukrep velja tudi kot opozorilo drugim oligarhom in družinskim članom, da jih čaka podobna usoda.

Izključitev Rusije iz mednarodnega bančnega plačilnega sistema SWIFT ni bila v prvem svežnju, ampak je še vedno na mizi. Ta ukrep bi bil zelo boleč, saj bi Rusijo praktično odrezali od mednarodnih dobičkov pri prodaji nafte in plina, kar je 40 odstotkov prihodkov države. O tem ukrepu so ZDA razmišljale že leta 2014, ko je Rusija zasedla Krim, vendar je Rusija zagrozila, da bi to vzela kot napoved vojne. ZDA so doslej iz omenjenega sistema uspele izključiti Iran.

Na mizi ostajajo tudi izvozne kontrole oziroma prepoved uvoza in izvoza. Predstavnik vlade je povedal, da je to ključni element možnih odgovorov Rusiji s sankcijami. Gre za ključne tehnologije, ki jih Rusija potrebuje za svoje industrije in jih lahko dobi le od ZDA. Povedal je tudi, da Rusija izpada iz finančnih sistemov Zahoda ne more nadomestiti nikjer drugje, saj se tam nahaja večina globalnega denarja.

Bela hiša poudarja, da 80 odstotkov dnevnih globalnih transakcij Rusije v tuji valuti poteka v dolarjih in polovica ruske zunanje trgovine se opravlja v dolarjih. Američani so sicer v odgovor na rusko početje v torek premestili nekaj enot v Evropi. Baltske države so dobile 800 vojakov in 40 letal, kmalu pa se bo v tako imenovano vzhodno krilo zveze NATO premaknilo še nekaj lovcev F35 in helikopterjev apache.

"Nobenega dvoma ne bi smelo biti - sankcije bodo deležne ostrega odziva, ne nujno simetričnega, vendar dobro preračunanega in bolečega za ameriško stran," pa je po sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Dodali so, da je Washington uvedel nove sankcije proti Rusiji, ker želi "spremeniti rusko usmeritev". "Rusija je dokazala, da je ne glede na vse posledice sankcij sposobna zmanjšati škodo na najmanjšo možno raven. Še več, pritisk v obliki sankcij ne bo vplival na našo pripravljenost, da odločno branimo svoje interese," je še zapisano v izjavi ruskega zunanjega ministrstva.

Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass so v Moskvi še dejali, da je paket sankcij, ki ga je sedaj razglasila ameriška administracija, že 101. po vrsti in del "neskončnih poskusov Washingtona", da spremeni politiko Rusije. "Kljub očitno jalovim večletnim prizadevanjem, da bi ovirali naš gospodarski razvoj, se ZDA znova lotevajo omejevalnih orodij, ki so neučinkovita in kontraproduktivna tudi z vidika interesov ZDA," so še ocenili v Moskvi.

"Washington, ki je pod vplivom enopolnih svetovnih stereotipov, ima napačna prepričanja, da imajo ZDA še vedno pravico in da lahko vsem vsiljujejo svoja pravila svetovnega reda. V zunanji politiki pa ne poseduje drugega sredstva kot izsiljevanje, ustrahovanje in grožnje. To ne deluje v odnosu do svetovnih sil, torej Rusije in drugih ključnih mednarodnih akterjev," so še zapisali na zunanjem ministrstvu.

Zatrdili so tudi, da je Rusija "odprta za diplomacijo, ki temelji na načelih medsebojnega spoštovanja, enakosti in upoštevanja interesov drug drugega".

Medtem bodo v Ukrajini na obisku predsednika Litve in Poljske, Gitanas Nauseda in Andrzej Duda, in zunanji ministri vseh treh baltskih držav, Estonije, Latvije in Litve. Trojica zunanjih ministrov bo v Ukrajini na obisku do petka. V prestolnici Kijev je med drugim načrtovano tudi srečanje litovskega in poljskega predsednika z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim. Predsednika obeh držav, sicer članic EU in NATO, želita z obiskom izraziti solidarnost in podporo Ukrajini, so napovedali v Vilniusu. Estonski predsednik Alar Karis je bil v Kijevu že v torek. Po pogovorih z Zelenskim je Ukrajini obljubil enotno in celovito podporo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (754)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

x001
25. 02. 2022 21.32
To je prilika za trgovanje preko Srbije.
Zdenko Krajnc
25. 02. 2022 15.18
Tudi moj kuža se je odločil za sankcije in noče klobase iz obložene mize. Sva se pol zmenila, da jo bo pogojno vzel, če mu jo dam po kosih.
Walter Pravicek
24. 02. 2022 20.00
+2
Janša obsoja,Pahor tudi,Tonin se boji kibernetskih hekerjev,vsi družno za Ukrajino,katero je "izdobavitev darov Amerike totalno uspavala".VSI imenovani menijo,da smo menotni proti Rusom?,Slovenci pa nič več za te imenovane in še mnoge polek!
puspan
24. 02. 2022 19.08
-3
Lepo, da svet vidi, koliko Rusofilov ima Slovenija, ki je sicer tudi fašistična tvorba, odkar je Janez Janša predsednik vlade.
srebrnibreg
24. 02. 2022 19.26
+3
Amerofili te ne motijo kateri so slavili z lažjo izveden napad na Irak ter Libijo in zverinski umori Huseina in Gadafija?
Ho Chi Joža
24. 02. 2022 19.07
+1
TITO je imel prašnike ,da se je Stalinu zoperstavil res pa je ,da so bili drugi časi
puspan
24. 02. 2022 19.06
-2
Upajmo, da bo ta vojni zločinec končal v Haagu, kot vožd Milošević, če mu že prej ne bo odletela glava.
Zdenko Krajnc
25. 02. 2022 15.20
Zdenko Krajnc
24. 02. 2022 17.49
+0
Se pravi sankcije bodo :) pa veliko čvekanja bo. Pa kaj še bo? No kje ste pa videli, da se lačen kužek pod mizo gre sankcij proti nekomu pri obloženi mizi, ki mu pod smrček moli kos pečenke. Vsekakor bodo sankcije vzdržale do jeseni, pol pa bo plina zmanjkalo in na zimo se bodo premraženi kužki odločili, da se več sankcij v takšnem obsegu ne gredo. Za ležanje ob toplem kaminu bodo malo svoje bebavosti požrli in vzeli tudi kakšen kos salame, če se bo ponudila prilika. Posebno še bo klobasa prijala, če oglodani hamburgerji strička Sama ne bodo zadostovali.
Walter Pravicek
24. 02. 2022 20.03
+1
En politik"tapameten"je že izjavil:BUMERANG SO TE SANKCIJE EU,AMERIKE IN DRUGIH,KI JIH BIDEN imenuje ALLIENS=ZAVEZNIKI!
srebrnibreg
24. 02. 2022 17.34
+3
Ameri in njihovi evropski lakaji so se zmotili. Rusija in Putin niso Irak ter Libija in ne Gadafi ter Husein, da bi ga tako z lahkoto tverinsko umorili kot ta dva.
tornadotex
24. 02. 2022 17.03
+1
24 ur si silovito prizadeva, da ni komentarjev pod Ukraina ....Torej podpirajo Ruse....
Zoja2019
24. 02. 2022 16.15
-1
Nato je pravi agresor
tornadotex
24. 02. 2022 15.41
+0
Nič se ne bo umirilo.Putin se dela kavboja. Ukrainska vojska je v rasulu, Nato pa samo besediči... naj pošlje svoje rakete nad Ruse, potem bodo postali bolj pohlevni....
Zoja2019
24. 02. 2022 16.15
-1
Zdenko Krajnc
24. 02. 2022 18.01
+1
s čim pa? a po pošti? po luftu to žal ne gre, tudi če si ameri še tako srčno tega želijo. A ne razumeš da je celotna vzhodna Evropa za zračni promet od 5h zjutraj blokirana. Da se zadeve prikrijejo trenutno niti flightradar24 ne deluje. Rusi so naredili nekaj stvari, ki so se zdele še včeraj nemogoče. Presenečenja pa še sledijo... ne ne se bati niso zemlje napadli vesoljci, ampak samo tako zgleda. Raketni sistemi so trenutno uporabni le za gledanje.
Ivar The Boneless
24. 02. 2022 15.39
+7
Tole ni ravno dobro. Upam, da se vse skupaj umiri.
Walter Pravicek
24. 02. 2022 15.31
+0
Rusi som od 1945 gradili skupaj z tedanjimi tovariši po ruskih modelih vojašnice,depoje,skrivna skladišča,tovarne,šole,univerze,bolnice,ter vse vrste obrti.Potem se vmešavajo vsi in vsak le krade,..upajoč,da jih Rusi,po razpadu Sovjetske zveze leta 1990 ne gledajo.Špijoni,odlično plačani pa vse pod kontrolo,le potrdijo v Kremelj,kam kaj in koliko se je iz te ali druge lokacije premestilo tja ali drugam.Pa so imeli Rusi sedaj vse razkrito.Mar menite,da ne vedo za"VSE SKRIVNOSTI VOJAŠKE NARAVE"od vsake države?Tudi od Slovenije!In Ukrajincem ne pomaga nakopičeni arsenali ameriškega,Angleškega ali drugega orožja,če Rusi točno vedo kje se nahaja.Uporabno ali delno ne.Vojna tajna je:KOLIKO VSEH OROŽIJ TA HIP DELUJE.NE KOLIKO JIH IMA SOVRAŽNIK!RUS NIKOLI NE POZABI IZDAJSTVA,SODELOVANJA Z HITLERJANCI,KLANJE CIVILOV,TER TO Z TATARI SKUPNO MED 2.go svetovno vojno.
Posteni
24. 02. 2022 16.26
-1
Stari..ti sanjas ruse .. Glej da ti ne pr.....e
Walter Pravicek
24. 02. 2022 15.20
+0
Zakaj se Šter ne poda po slovence v Ukrajino?
puspan
24. 02. 2022 19.12
Walter Petokolonaš, tudi tebe in tvoje še čaka šiba božja.
borec91
24. 02. 2022 15.02
+4
to niso sankcije proti rusiji ampak nam drzavljanom eu ki bomo.to drago placali rusija lahko vse to nadomesti prek kitajske indije
nikhrast
24. 02. 2022 15.11
-1
Misliš da so sposobni da sami naredijo kakšen toaster, preveč si optimističen. Na Kitajsko se bodo še bolj naslonili, pokupili bodo slabo kitajsko robo ki ji po navadi kupujejo Slovenci.
Walter Pravicek
24. 02. 2022 15.33
+2
MI SLOVENCI KUPUJEMO ODLIČNO KITAJSDKO ROBO V KITAJSKIH TRGOVINAH BREZ NALEPK ALI ETIKET:MADE IN ITALY.KITAJSKA INDUSTRIJA TEDENSKO BOLJŠA.
taurus111
24. 02. 2022 15.00
-1
Bravo Putin tako se brani domovina, Stalin je tudi imel prav da je posredoval, ko je fašistična Ukraina paktirala z Adolfom !
Andree
24. 02. 2022 14.36
+9
tega članka še niso zaprli?
Walter Pravicek
24. 02. 2022 14.35
+2
POČAKAJMO,da se vesti o vojni v Ukrajini poležejo v enotirnico,v resnico.Janša ni odpotoval,varnostnik pa.A tako to gre prej varnostnik,kot izvidnica?Še dobro,da je spodoben helikopter ostal doma.Toliko avionov bi naj ukrajinci sestrelili rusom,toliko helikopterjev pa rusi ukrajincem.Toliko mrtvih vojakov na eni ali drugi strani.Beg na sončni zahod.Kam?H komu?
PlnkPanteR
24. 02. 2022 13.38
+9
Piše se 21.stoletje in še do dan danes se na planetu hočeš nočeš rešuje skoraj vse z denarjem preko klofute ali metka....Sramota
Korintos11
24. 02. 2022 14.04
+2
Še huje bo, ima milijon in si želi še enega, pa čeprav preko trupel.
puspan
24. 02. 2022 14.32
Tov. Anita Ogulin čaka na tvoj odvečni milijon in se že vnaprej zahvaljuje zanj.
Covid 19
24. 02. 2022 13.04
+3
Za vse tiste privržence Putina, ali Bidona,to so samo interesi z zadaj močnim kapitalom,neglede koliko ljudi pobijejo,civilistov, otrok... Putin je navadni kriminalec,nesojeno pobija in zastruplja kdor mu stopi na pot,je samo en narcisoiden,egocentričen kriminalec,isti kot chausescu,ali Bin Laden,Sadam Husein, tudi Bush.. itd.Upam,da ga čaka ista usoda..
Zoja2019
24. 02. 2022 16.18
+2
puspan
24. 02. 2022 19.17
+1
Ni samo kriminalec, je vojni zločinec, ki od danes naprej ne bo več imel niti sekunde miru več.