Tujina

Guaido vstopil v parlament in se razglasil za predsednika parlamenta

Carracas, 07. 01. 2020 17.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je venezuelska policija opozicijskemu voditelju Juanu Guaidoju dva dni preprečevala vstop v parlament, je slednjemu vendarle uspelo. Poslanci so ga ponovno izvolili za predsednika parlamenta, čeprav se je za predsednika v nedeljo razglasil že nekdanji Guaidojev zaveznik Luis Parra.

Pred venezuelskim parlamentom v Caracasu so danes vladale izredne razmere. Samooklicanemu predsedniku Venezuele Juanu Guaidoju je policija ponovno skušala preprečiti vstop v parlament, kjer bi ga poslanci znova izvolili za predsednika parlamenta. 

V nedeljo se je, potem ko Guaido ni mogel vstopiti v parlament, za predsednika razglasil nekdanji podpornik Guidoja Luis Parra. Guaido je postopanje varnostnih sil označil za "parlamentarni puč".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Režim ugrablja in preganja poslance, militarizira zvezno zakonodajno palačo, preprečuje dostop in blokira vstop svobodnim medijem," je na Twitterju zapisal Guaido. "To je realnost Venezuele: želja po spremembah nasproti diktatorstvu, ki nadaljuje svoj pregon," je dodal.

Toda poslanci so danes znova glasovali o podpori Guaidoju in ga ponovno izvolili za predsednika parlamenta. V nekem trenutku je zmanjkalo elektrike, poslanci pa so seznam prisotnih na glasovanju prebrali s pomočjo svetilke na telefonih. 

Poslanci so danes Guaidoja ponovno izvolili za predsednika parlamenta.
Poslanci so danes Guaidoja ponovno izvolili za predsednika parlamenta. FOTO: AP

V skladu z venezuelsko ustavo poslanci 5. januarja izvolijo predsednika parlamenta za enoletni mandat. Lani je bil na to mesto izvoljen opozicijski politik Juan Guaido. Nekaj tednov kasneje si je pridobil mednarodno pozornost, ko se je razglasil za začasnega predsednika Venezuele. 

Zmago na volitvah si je sicer lastil Nicolas Maduro, ki pa sta ga venezuelska opozicija in večji del mednarodne skupnosti označila za nelegitimnega. Guaidoja so kot predsednika priznale številne države, a Maduro je ostal na položaju in obdržal pooblastila, predvsem zahvaljujoč podpori vojske.

Guaidoju je policija v nedeljo preprečila vstop v parlament.
Guaidoju je policija v nedeljo preprečila vstop v parlament. FOTO: AP

Parra, nekdanji zaveznik Guaidoja, ki je bil izključen iz opozicijske stranke zaradi obtožb o korupciji, medtem trdi, da je on legitimno izvoljeni predsednik parlamenta. 

ZDA, Evropska unija, Brazilija, Kanada, Kolumbija in številne druge latinskoameriške države so pozdravili ponovno izvolitev Guaidoja in obsodili ukrepe venezuelske policije. Rusija, trden zaveznik predsednika Madura, je zavzela nasprotno stališče in izvolitev Parra označila za "demokratično".

V zadnjem letu dni  je sicer podpora Guaidoju med ljudmi občutno upadla, saj ga je decembra podpiralo 39 odstotkov Venezuelcev, kar je občutno manj od 63 odstotkov na višku priljubljenosti. K temu so med drugim pripomogle obtožbe o korupciji v njegovem ožjem krogu sodelavcev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
08. 01. 2020 08.41
-2
Samooklicanec in nič drugega. En diktator odide , drugi pride.
BesnoJezen
08. 01. 2020 08.44
-6
Saj ti skrajni levičar podpiraš Titota, ki je bil diktator kaj se zdaj pritožuješ.
Sirius.2
07. 01. 2020 21.42
+4
Kaj tale ni še v zaporu.
User300173
07. 01. 2020 21.25
+1
Dobro, kdaj ga bo vlada potrdila za predsednika parlamenta? Za predsednika države ga je že lani.
bugykite
07. 01. 2020 18.46
+14
Cerar ga po rokah nosi. Bruuuh.
Mauzahecmauzares
07. 01. 2020 18.34
+3
Kakšen soft komunizem imajo to, da se norca dela manđurijski kandidat iz diktatorja.
antilevi?ar
07. 01. 2020 18.33
+12
Smeh,.ta svet gre v maloro,.koliko mpredsednikov pa bodo imeli? Banana republike.
pavliVIDA
07. 01. 2020 18.31
+19
Na kteri drogi je da se ma za predsednika parlamenta :)
mikumi
07. 01. 2020 18.27
+26
V vsaki normalni državi bi tak tip že davno bil zaprt, tukaj pa nekaj cincajo.