Tujina

Vezi z Rusijo prekinjajo tudi Apple, Boeing in ExxonMobil

Moskva, 02. 03. 2022 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Več ameriških in evropskih podjetij je v zadnjih dneh napovedalo, da ustavljajo svoje poslovanje v Rusiji, potem ko je ta minuli teden napadla Ukrajino. Svoje operacije v Rusiji tako med drugim ustavljajo tehnološki velikan Apple, proizvajalec letal Boeing, naftni velikan ExxonMobil in proizvajalec avtomobilov Ford. Ruska jeklarska skupina Severstal pa bo, potem ko je EU uvedla sankcije tudi proti glavnemu lastniku te družbe, milijarderju Alekseju Mordašovu, ustavila dobavo izdelkov v Evropo.

Prodajo v Rusiji je ustavil tudi Apple, ki je že prejšnji teden sprejel več ukrepov proti Rusiji. "Prejšnji teden smo ustavili ves izvoz v Rusijo. Storitve Apple Pay in druge so omejene. Ruska medija RT News in Sputnik več nista na voljo niti v App Store niti zunaj Rusije," so v torek sporočili iz tehnološkega velikana. Podjetje je prav tako onemogočilo promet in dogodke v živo na Apple Maps v Ukrajini zaradi varnosti Ukrajincev, kar je že prej storil Google oziroma Alphabet, da se Rusi ne bodo znašli na cestah.

Apple
Apple FOTO: Dreamstime

Ameriški naftni velikan ExxonMobil je v luči ruskega napada na Ukrajino v torek napovedal, da se bo v imenu konzorcija, ki vključuje ruska, indijska in japonska podjetja začel postopoma umikati z glavnega naftnega polja, ki ga upravlja v Rusiji. "Kot odziv na nedavne dogodke začenjamo postopek prekinitve dejavnosti in pripravljamo ukrepe za izstop iz projekta Sahalin-1," je skupina zapisala v izjavi. V družbi so pri tem dodali, da obžalujejo dejanja Moskve v Ukrajini, in poudarili, da ne bodo več vlagali v nove projekte v Rusiji. "ExxonMobil podpira prebivalce Ukrajine, ko si prizadevajo braniti svojo svobodo in sami določiti svojo prihodnost kot narod," so zapisali v podjetju. Tiskovni predstavnik Exxona pa je za CNN potrdil, da je to še zadnji ruski projekt podjetja. Z opustitvijo tega projekta bi Exxon končal več kot četrt stoletno poslovno prisotnost v Rusiji. Podobne umike sta pred tem sicer že napovedali energetski družbi BP in Shell.

Da prekinja podporo ruskim letalskim prevoznikom in svoje dejavnosti v Moskvi, je v torek naznanil tudi ameriški proizvajalec letal Boeing. Kot so sporočili iz podjetja, so ustavili vse večje operacije v Moskvi in začasno zaprli svojo pisarno v Kijevu. "Prav tako ukinjamo opravljanje storitev v zvezi z dobavo delov, vzdrževanjem in tehnično podporo za ruske letalske prevoznike. Ker se konflikt nadaljuje, so naše ekipe osredotočene na zagotavljanje varnosti naših sodelavcev v regiji," so sporočili iz družbe.

Ameriški Ford je v torek naznanil, da ustavlja vse svoje operacije v Rusiji in namenja uvodnih 100.000 dolarjev pomoči ukrajinskim beguncem.

Mastercard in Visa
Mastercard in Visa FOTO: Shutterstock

Ameriška podjetja za procesiranje plačil s kreditnimi karticami Visa, Mastercard in American Express, so v torek napovedala, da bodo zaradi mednarodnih sankcij proti Rusiji ruskim bankam onemogočila dostop do svojih plačilnih omrežij. Francosko energetsko podjetje Total je v torek napovedalo konec novih vlaganj v Rusiji in pomoč v govoru in denarju Ukrajincem. Prodajo v Rusiji je prejšnji teden ustavilo britansko avtomobilsko podjetje Jaguar Land Rover. Danski ladjar Maersk je medtem ustavil promet z Rusijo z izjemo hrane, zdravil in humanitarnih potrebščin, kar je sicer že prejšnji teden storil z Ukrajino. Prejšnji teden je promet z Rusijo ustavil tudi nemški ladjar Hapag-Lloyd.

Več ameriških filmskih podjetij, kot so Paramount, Sony, Warner Bros in Walt Disney, so napovedali zaustavitev objave novih filmov v Rusiji. Facebook oziroma Meta je v ponedeljek napovedal, da omejuje dostop do RT News in Sputnika v EU, TikTok je omejil dostop ruskih državnih medijev do platform v EU, Microsoft je RT umaknil iz svoje trgovine aplikacij in tako naprej.

Avstrijska energetska skupina OMV je odstopila od načrtov za nakup 24,98-odstotnega deleža v plinskem polju Urengoj v Zahodni Sibiriji, ki je v lasti ruskega energetskega velikana Gazprom. Plinsko polje Urengoj, odkrito leta 1966 velja za drugo največje plinsko polje na svetu. Iz družbe so poleg tega sporočili, da bodo ocenili tudi svojo udeležbo pri projektu Severni tok 2. Nemčija je namreč minuli teden zaradi ruske invazije na Ukrajino začasno ustavila projekt plinovoda Severni tok 2, ki sicer še ne obratuje, sankcijam zoper družbo izvajalko projekta pa so se pridružile tudi ZDA.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa medtem skuša zajeziti tok zahodnih podjetij, ki bežijo iz države zaradi njegove odločitve o napadu na Ukrajino.
Nadzor kapitala, namenjen zaustavitvi izseljevanja, je napovedal tudi ruski premier Mikhail Mishustin, sta v torek poročali državni tiskovni agenciji TASS in RIA. Zahodna podjetja sprejemajo odločitve zaradi političnega pritiska, je dejal, in dokler se ta pritisk ne umiri, jim bodo preprečili prodajo ruskega premoženja. "Da bi podjetjem omogočili sprejemanje informiranih odločitev, je bil pripravljen osnutek predsedniškega odloka za uvedbo začasnih omejitev pri izstopu iz ruskega premoženja," je dejal. "Pričakujemo, da bodo tisti, ki so vlagali v našo državo, lahko nadaljevali z delom tukaj."

Bo pa dobavo izdelkov v Evropo ustavila ruska jeklarska skupina Severstal, potem ko je EU uvedla sankcije tudi proti glavnemu lastniku te družbe, milijarderju Alekseju Mordašovu. Kot so sporočili iz družbe, bo pretok dobrin preusmerjen na alternativne svetovne trge. Odločitev o zaustavitvi dobave v EU je bila sprejeta v okviru sankcij, uvedenih proti delničarju, so navedli v Severstalu. EU je sankcije proti Mordašovu uvedla v ponedeljek, razlog pa naj bi bile njegove povezave s Kremljem. "Ne razumem, kako lahko sankcije zoper mene doprinesejo k razrešitvi grozljivega konflikta v Ukrajini," je Mordašov zapisal v izjavi in poudaril, da z mnogimi evropskimi državami že mnoga leta sodeluje na gospodarskem, kulturnem in humanitarnem področju. EU je Mordašovu zamrznila premoženje v uniji, omejila je tudi njegova potovanja v povezavo. Mordašov je obenem tudi največji posamični delničar v svetovnem organizatorju potovanj, nemškem TUI.

Ruska skupina v povprečju na leto v Evropo dostavi okoli 2,5 milijona ton jekla, kar predstavlja približno tretjino celotne prodaje družbe.

pasica vojna v Ukrajini
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MihaGliha
02. 03. 2022 20.11
+1
Mislim da Rusija če takoj ne ustavi vojne ...... avto industrija in druge tuje firme ne bodo nikoli več vstopile v Rusijo ker bodo tovarne naredile drugje to zna biti konec močne Rusije..... vsi so prekinili sodelovanje z njimi
maser1981
02. 03. 2022 18.00
Lah smo sam srečni da Rusi še niso plin zaprl
MihaGliha
02. 03. 2022 20.09
To jim je edini vir prihodka, ko pa zaprejo plin, se bo svet reorganiziral in začel iskati rešitve ker nihče noče biti odvisen od dobre volje rusije
Golob je car
02. 03. 2022 16.25
-2
Kdo pa rabi americane. V casu komunizma nam je bilo najboljse!
ivan z Doba
02. 03. 2022 15.11
+2
Vse te sankcije bo plačala EU. Koristi bodo imeli vsi, od rusov, zda do kitajcev. Mi bomo dobili zasoljen račun, Ukrajinci pa izgubo samostojnosti.
nikhrast
02. 03. 2022 16.08
+1
Še enkrat preberi članek, potem boš pa res videl kako bodo v tej krizi profitirali Rusi.
MiViOniOnitamkijihni
02. 03. 2022 11.46
+5
A je Ford poplačal utopijo v Braziliji?
borec91
02. 03. 2022 11.33
-5
kot kaze so vam z cepivom vbrizgali se nekaj da sedaj slepo podpirate nato mafijo.najvecje zlocince in.pobudnike 31 vojn od katerih samo dve pod pokrovitelstvom.zdruzenih narodov ker vecinoma cepljeni podpirate to propagando in ukrepe ki so v bistvu uktepi proti nam samim pobudniki.pa kot pri coroni vsak dan bol bogati
El Diablo 2013
02. 03. 2022 11.41
+2
dej pejt mal stat v Kijev, da te tvoji prjatli Rusi zadanejo
nikhrast
02. 03. 2022 16.09
CrushLow
02. 03. 2022 11.29
+5
rusija se vam smeji, ker boste kupoval njihove "dobrine" po več kot duplo ceni .... sevada po drugih kanalih....kitajska in podobno ...
Kritik1900
02. 03. 2022 11.26
+6
Zaželjeno je, da Apple prekine vezi tudi s Slovenijo, hvala Bogu
borec91
02. 03. 2022 11.34
+1
res je se nikol nic kupil od njih niti ne bom
Draža
02. 03. 2022 11.26
+3
Sami sebi nabijajo sankcije proti Rusiji,zaboli Ruse za takšne firme.
Aijn Prenn
02. 03. 2022 11.27
+5
Če jih ne boli, zakaj jih ovirajo pri odhodu iz RU trga??
maser1981
02. 03. 2022 18.01
Zato ker jim bodo še ostali denar tako pobral
Aijn Prenn
02. 03. 2022 11.24
+3
Neverjetno v kaj je Putin pahnil RU!? Skoraj ne morem verjeti!
CrushLow
02. 03. 2022 11.30
+0
take ofce ki verjamejo globalni propagandi so v sodobni družbi zelo zaželjene
borec91
02. 03. 2022 11.34
+0
MiViOniOnitamkijihni
02. 03. 2022 11.21
+8
Naše jeklarne so pred leti dobile posel s Sirijo Ameri so takoj prepovedali posel... No jeklo so jim Ameri sami prodajali... Krupp je bil žid ki je gradil SS imperij...
revirji
02. 03. 2022 11.15
-2
Bravo. Čim več blokad.
jmis
02. 03. 2022 11.12
-1
Zbudi se Rusija! Spokajte že tega bolnika Putina preden on uniči vas.
Clausevitz
02. 03. 2022 11.09
+9
Iran je pod sankcijami že par desetletij pa se zelo dobro držijo, kaj šele Rusija ki je popolnoma samozadostna, evo Apple, Exxon ma da propadejo v sekundi. Še enkrat največji poraženec vsega tega je EU.
Misija1
02. 03. 2022 11.16
-1
Haha saj se šališ, kajne? Iran se dobro drži? Iran je gospodarsko padel za faktor vsaj 3,5, glede na podatke, ki jih lahko sam najdeš na spletu. Sankcije so Iran spravile na kolena, gospodarsko, seveda ga pa niso zlomile. So pa ga zelo omejile v Svetu in tudi ljudje tam posledično zelo čutijo posledice. Protestirati pa seveda ne smejo, tako da resnega preobrata v Iranu trenutno ne moreš pričakotvati.
proofreader
02. 03. 2022 11.03
+8
Huawei se že veseli novih naročil.
Covidus
02. 03. 2022 11.00
-4
Vse firme morajo prekiniti z Rusi!
Tomb Raider
02. 03. 2022 10.59
+3
Še premal. Čist stisnt ga je treba. Toliko da se mu lasten nared upre in da oligarhI zapustijo.
jmis
02. 03. 2022 10.55
+1
Putin, morilec lastnega naroda. Bolniku staremu se izteka čas.
MiViOniOnitamkijihni
02. 03. 2022 10.54
+1
Pa Exxon? In Boing? kako se farbate s tempera barvami
MiViOniOnitamkijihni
02. 03. 2022 10.53
+5
Kitajci vsi veseli. Že sedaj so bili lačni jekla. Sedaj bodo dobili še Evropsko kvoto...
Misija1
02. 03. 2022 11.21
+0
Sanjač. Kitajska je jeklarsko popolnoma samozadostna država. So pa takšni komentarji metanje peska v oči. Gospodarstvo Rusije, ki je že tako ali tako na psu, bo krepko padlo, to je golo dejstvo. Sicer ima Zahod še veliko dodatnih zvodov, da se zategne Putina. Če giganti računalniške opreme prekinejo dobavo opreme recimo, se lahko Rusi obrišejo pod nosom na vseh področjih. Tako Rusi kot Kitajci (in cel svet) še danes nimajo lastnih računalnikov in tudi vojska dela na ameriških računalnikih, ki jih poganja ameriška oprema (Intel in AMD procesorji, grafični pospeševalniki).
hipotamtam
02. 03. 2022 11.24
+0
Rusi imajo svoje procesorje in računalnik in OS. Vse je na nivoju 5 letnika. Nekaj pa je, lol 😂
Smartbtm
02. 03. 2022 11.30
+0
@hipotamtam: Ti ko si tak pameten, kaj imamo pa mi? Kakšne čipe in računalnike, kakšen OS, kaj imamo?
MiViOniOnitamkijihni
02. 03. 2022 11.50
-1
misija Kitajska nima dovolj jekla in cene gredo v nebo ker nihče ne zmore zadostiti njenim potrebam. ti floske kot google verjameš? dokler ima Rusija svoje satelite se res ne rabi opirat na druge. Aja vse kar se dela na kitajskem je v solasti DRŽAVE. Kitajske države. Še zobotrebci za tvoj Hofer ne smejo ven brez tega da država požegna.