Tujina

'Videla sem prizore kot iz vojne, scene, ki jih vidite v filmih'

Washington, 10. 06. 2022 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je organiziral lanske nemire na Kapitolu, šlo je za "poskus državnega udara", je bilo slišati ob začetku zaslišanj in predstavitvi zbranih dokazov o napadu na ameriški kongres 6. januarja lani. Liz Cheney, republikanska podpredsednica odbora, je vztrajala, da je Trump "prižgal ogenj tega napada". Demokrat Bennie Thompson pa je dejal, da so nemiri ogrozili ameriško demokracijo.

Trumpovi podporniki so 6. januarja 2021 vdrli v kongres, ko so se zakonodajalci sestali, da bi potrdili volilno zmago Joeja Bidna. Prizori, ki so se odvijali pred očmi svetovne javnosti, so šokirali Američane. 

Tri največje televizije in več kabelskih kanalov je obravnavo predvajalo javnosti. Za to se niso odločili pri Fox News, televiziji, ki je bolj naklonjena republikancem. 
Vdor Trumpovih privržencev v stavbo ameriškega kongresa.
Vdor Trumpovih privržencev v stavbo ameriškega kongresa. FOTO: AP

Po skoraj enem letu preiskave je nato sinoči preiskovalni odbor, ki ga vodijo demokrati, prikazal posnetke intervjujev, ki so jih opravili s člani ožjega kroga okoli Donalda Trumpa.

Predvajali so posnetek pričanja nekdanjega ameriškega generalnega državnega tožilca Billa Barra, ki pravi, da so trditve nekdanjega predsednika, da so bile volitve ukradene, neutemeljene.

"Ne moremo živeti v svetu, kjer administracija ostaja na oblasti na podlagi svojega mnenja, ki ni podprto s konkretnimi dokazi, da se je zgodila  goljufija," je dejal nekdanji generalni državni tožilec.

Predvajan je bil tudi posnetek pričanja Ivanke Trump, hčerke nekdanjega predsednika, ki pravi, da je "sprejela" Barrovo zavračanje teorije zarote.

Trump sicer preiskavo opredeljuje kot "politično prevaro", namignil je tudi na še eno kandidaturo za Belo hišo leta 2024. Prav tako še naprej namiguje na nepravilnosti na preteklih volitvah.

A demokrati so odločeni, da še enega poskusa, da se vrne v Belo hišo, Trump ne bo imel. Pravijo, da gre za največjo grožnjo demokraciji. Bennie Thompson, predsednik odbora in politik iz Mississippija, je bil takole oster: "6. januar je bil vrhunec poskusa državnega udara, predrznega poskusa, kot se je kmalu po 6. januarju izrazil nek pisatelj, da bi strmoglavili vlado."

Cheneyjeva pa je dejala: "Tisti, ki so napadli naš Kapitol in se ure in ure borili, so bili motivirani s tem, kar jim je povedal predsednik Trump: da so bile volitve ukradene in da je on pravi predsednik."

Kaj so pravzaprav zaslišanja o 6. januarju 2021?

Po 11 mesecih, skoraj 100 sodnih pozivih in več kot 1000 intervjujih je kongresni odbor, ki preiskuje napad na ameriški Kapitol 6. januarja 2021, prenehal z delom za zaprtimi vrati in bo opravil vrsto javnih zaslišanj, da bi predstavil svoje ugotovitve. 

Odbor pod vodstvom demokratov želi ustvariti dokončno poročilo o nemirih in poskusih spodkopavanja rezultatov predsedniških volitev leta 2020. To bi lahko vodilo do kazenskega pregona in novih zakonov za krepitev varnosti.

Demokrati, ki imajo težave s priljubljenostjo predsednika Bidna in še bolj s priljubljenostjo podpredsednice Kamale Harris, pa tudi upajo, da bodo zaslišanja Američane spomnila na kaotične napade – in torej novembra, ko se bodo odpravili na volišča, ne bodo podprli republikanskih kandidatov.  

Odbor želi dokazati, da je bil 6. januar "rezultat usklajenega, večstopenjskega prizadevanja za razveljavitev rezultatov volitev 2020 in zaustavitev prenosa oblasti", v središču teh prizadevanj pa je bil nekdanji predsednik.  

Kdo je v komisiji?

Odbor, ki mu predseduje kongresnik Bennie Thompson iz Mississippija, sestavlja sedem demokratov in dva republikanca, ki pa ne marata Trumpa. Imenovala ju je demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi, potem ko je zavrnila tri kongresnike, ki jih je predlagal njen nasprotnik, vodja republikanske manjšine Kevin McCarthy.

Zakaj je potrebna še "politična preiskava"?

Oblasti so že temeljito preiskale napad na Kapitol. Zoper posameznike, vpletene v napad na Kapitol, je bilo vloženih več kot 861 obtožnic, več teh primerov se je že končalo s priznanji krivde ali obsodbami. Cilj preiskave komisije pa je tudi najti zaključke, ki bi terjali odgovornost tistih, ki naj bi napad vzpodbudili – torej predvsem Trumpa. 

Veliko posnetkov in čustveno pričanje

Prvo zaslišanje je torej prineslo predvsem veliko posnetkov zaslišanj nekaterih pomembnih akterjev, v živo sta pričali le dve osebi – režiser dokumentarcev Nick Quested in policistka Caroline Edwards.

Medtem ko je prvi ponudil nekaj vpogleda v priprave skrajno desne skupine Proud Boys na napad, je Edwardsova govorila o množici, ki se je zoperstavila policistom na Kapitolu.

Pripovedovala je o tem, kako je izgubila zavest, ko je z glavo udarila ob betonsko stopnico. Potem ko si je opomogla, pa je še naprej poskušala braniti Kapitol, preden sta bila ona in policist Brian Sicknick, ki je pozneje umrl, napadena z razpršilom.

"Videla sem prizore kot iz vojne, scene, ki jih vidite v filmih. Nisem mogla verjeti svojim očem. Policisti na tleh so krvaveli in bruhali ... Bil je kaos," je dejala. 

Je pa odbor razkril tudi pričevanja Trumpovih uradnikov, ki so dejali, da nekdanji predsednik ni želel ustaviti napada na Kapitol, jezno naj bi se upiral svetovalcem, ki so zahtevali, da ukrepa in odpokliče izgrednike, ki so celo vpili, da je treba obesiti njegovega podpredsednika Mika Pencea. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
10. 06. 2022 20.47
+3
uporablajo državo za svoje nasprotnike .v mes pa promovirajo nasilje to so demorkati to da MSM ne poroča nasilja in napade ali psokue umorov na vrhovne sodnike. ko demorkati zapirajo svoje nasprotnike tega trump ni delal demorkati so najbližje NNemčiji kot katera koli druga skupina. 29 maj požig cerkve in psokuš požiga bele hiše nič. cel opodpirali so . kar pomeni kaznivo dejanje. demorkati so avtoretarni. in ne republikanci
dannyer
10. 06. 2022 20.31
+3
veliko propagande laži. prvič AOC sploh ni bila tam. veliko ljudi so not spustili za varovnje je bila nency polosi ki pa ni odobrila dodatne varovanja po prošnji. županje. tak oda nihče ne jemle tega resno. demokracki cirkus saj izgublajo skoraj vse tekme in pole. slabo jim kaže. so pa levica veliko takih manevrov že delali nič novega. FBI so sam ipovedali ni bilo nič. kaj se tiče teh republikancev pa bodo tak oali tak oletel iiz svojega mesta. kot izdajalci. lažnivci. demokrati in policija je to dovolila. truppm pa je hotel narodno gardo. policija pa ni imela dovolj kljub zahtevam. LAŽI LAŽI LAŽI zakaj ne poročajo da so nekateri že bili oproščeni ker je policija odprla vrta. celo rusell brenson je rekel msm nisno naši prijatelji in so sovražniki trump ima prav.
dannyer
10. 06. 2022 20.34
+2
levica napadla dc 2017,2018,2020 pa nič. maj 29 poskušali so zažgati belo hišo skrajni levi. pa ni nič???? pol ti je jasno. pa demokratske nasilja 2020. kje so zaslišanja. levi napade DC z avtom nič, levi pred dnevi poskuša ub. vrhovnega sodnika kovenageja, 5 porodnih centrov napadenih zaradi skrajne levice.????????????????????
dannyer
10. 06. 2022 20.35
+2
vsaj tucker carelson je popravlal FN. skrajna levica zavzela kar nekaj parlamentov in sodišč pa nič. ????
nikhrast
10. 06. 2022 15.23
-4
Ne vem kaj bi govorili če bi biciklisti izvedli takšen napad na parlament v Ljubljani. Trump in Janša avtokrata, enega bi podpirali, drugega pa ne.
Sickk 2
10. 06. 2022 13.08
+1
Jap tud trumpa bo treba kr lepo v zapor
JohannDoe
10. 06. 2022 11.49
+4
Ne boj, mesarsko klanje! To bi jaz napisal v naslov, če bi pisal članek. V brutalnem napadu štiri žrtve! In podobno. Koga briga, če so to štirje protestniki, ki so popadali iz ograj, recimo. Boji trajali več ur! Aja, ne. To so že uporabili... Smejte se, ljudje božji! Smejte se, ne sovražite! In svet bo lepši.
JohannDoe
10. 06. 2022 11.44
+3
@bananistan "Zanimivi so tile kavboji, po celem svetu preganjajo domnevne teroriste, sankcionirajo kar malo tu malo tam..." ------- Še eno sem sem spomnil. Spotoma, ko preganjajo in sankcionirajo po celem svetu, še nekaj malega štipendirajo in poučujejo t.i. bodoče voditelje v tretjem svetu. Da bodo bolje osvojili to njihovo demokracijo.
Radovan Iztok
10. 06. 2022 11.40
+4
jao te "demoktrati" še vedno bluzijo o temu fejk napadu. tok patetično da ni res
Ni nam vseeno
10. 06. 2022 11.31
+1
Državni udar, ukradene volitve, volitve brez zunanjih opazovalcev iz Konga, ...skratka nekaj povsem drugega iz ZDA kot pa zloraba telovadk in množičnih streljanj
alicante123
10. 06. 2022 10.54
+3
Bojijo se, da bi Trump spet prišel na oblast.
bu?e24 1
10. 06. 2022 10.52
+10
Raje naj obsodino obamo busha in ostale vojne krimimnalce
Cesar007
10. 06. 2022 11.00
+2
bu?e24 1
10. 06. 2022 10.51
+3
Ah moril bi res udar naredit itak zdej govorijo da so ga trump je biu norc po svoje ampak proti demonom obama clitonovi bushevi in bidenovi mafiji je angel
JohannDoe
10. 06. 2022 10.45
+8
Ure in ure so se borili. Pri tem so nastale tiste štiri žrtve. Od teh dva zaradi srčnega zastoja, eden pa je padel iz ograje. Aja, pa vse žrtve so bile na strani protestnikov. Skratka, huda vojna. Hujša kot september 11 z mrtvimi in vsemi avanturami, ki so sledile, kot je nedko zapisal. Danes pa se republikancem in ljubiteljem countryja v Ameriki tukajle slabo piše, zgleda. Cela mala vojna, če parafraziram.
mungus
10. 06. 2022 10.43
-5
glede na vse skupaj pa da je trumpl še vedno na prostosti pa da se vsaki dan streljajo .....hvala za tako demokracijo !!!
JohannDoe
10. 06. 2022 10.38
+5
Včeraj napad v Nemčiji in mrtva učiteljica in ranjeni otroci, mi namesto tega beremo pogreto in stokrat prežvečeno staro zgodbo iz Amerike. Danes spet nič o napadu v Nemčiji, ampak pogrevamo še starejšo prežvečeno zgodbo iz Amerike. Človek postane kar malo zbegan. Tako to je, a ne.
BitterTruth
10. 06. 2022 10.36
+5
Ta župca je pa malo prestara da bi se jo pogrevalo... bidoni gre tako slabo, da je treba metati svinjarije predhodnika na plano... zlom je pred vrati
Janez Povprečnik
10. 06. 2022 10.34
+8
Mislim niti enega članka ni bilo, ko je BLM razgrajal Ameriki... to divjanje je trajalo tedne... "Napad" na Capitol pa en dan... Kaj je bolj huje?... To selektivno in neenako poročanje je res že nadležno.
BitterTruth
10. 06. 2022 10.36
+4
Seveda ne, ce blm sponzorira libertardiranska srenja, tu ni nobenega presenecenja
User1908573
10. 06. 2022 10.31
-2
6. januar je bil hujši kot 11. september
JohannDoe
10. 06. 2022 10.39
+4
Sploh po številu žrtev in vseh posledicah, ki jih je potegnilo za sabo.
User1908573
10. 06. 2022 10.29
+7
"ure in ure borili" a smo vsi gledali iste posnetke? Razen tistega zbijanja, kjer so pač eno ustrelil, so oni plezali po zidu in se sprehajali noter.
Apostol1
10. 06. 2022 10.27
+5
Lepo je, da so odkrili Ameriko. Še lepše bi bilo, če bi jo zgrešili.
jakec1575
10. 06. 2022 10.22
+1
Pri blm je bilo na tisoce gardistov. Do zob oborozenih. Pri teumpovcih garde nikjer in polovica kapitolske policije na dopustu. Scenarija sta 2. Ali so trumpu nastavili past, ker so vedeli, da bo pozival k napadu. Da ga za vedno spravijo stran. Ali pa je imel trump med vodjami kapitolske policije svoje volivce, clane in zagovornike, ki so podprli napad.