Vir italijanske tragedije nogometna tekma? Čeferin: Zvrniti krivdo na tekmo je krivično

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
N.Š.
KOMENTARJI
212
V Italiji, ki jo je izbruh novega koronavirusa hudo prizadel, se ob zdravljenju bolnikov in ukrepih za zajezitev širjenja virusa ukvarjajo tudi z vprašanjem, kako je prišlo do tako množičnega izbruha. Zaenkrat se kot glavni "krivec" najpogosteje omenja nogometna tekma na znamenitem stadionu San Siro, kamor je potovala kar tretjina prebivalcev najhuje prizadetega Bergama. Na trditve se je že odzval Čeferin, ki pravi, da je krivično zvrniti vso krivdo na nogometno tekmo.

Bolnišnice v Bergamu so te dni nabito polne.
Bolnišnice v Bergamu so te dni nabito polne.FOTO: POP TV

Šlo je za največjo tekmo domačega nogometnega moštva Atalanta, ogledat si jo je prišlo tudi več kot 2500 navijačev gostujočega kluba - španske Valencie. Tekma se je odvijala 19. februarja.

Dober mesec kasneje, kot poroča Time, številni strokovnjaki menijo, da je prav na tej tekmi eksplodirala "biološka bomba". Lokalni mediji so tekmo že poimenovali "tekma nič". Po tekmi so okužbo zaznali tudi pri več kot tretjini igralcev Valencie.

"To je bilo sredi februarja, ko še nismo dobro vedeli, kaj se dogaja v naši populaciji,"pravi župan Bergama Giorgio Gori. "Če je res, da je virus po Evropi krožil že januarja, potem je zelo verjetno, da si je 40.000 ljudi iz Bergama na stadionu z drugimi "izmenjalo" virus. Poleg tega so se med tekmo in po tekmi še zbirali v lokalih, na domovih.Žal nismo vedeli, da je virus že tukaj. Bilo je neizbežno," je še dodal.

Manj kot teden dni po tekmi so se pojavili prvi primeri bolezni. Približno v istem času je v Valencii zbolel novinar, ki je prav tako bil na tekmi, podobno tudi več španskih navijačev, ki so bili na stadionu.

Luca Lorini, vodja intenzivnega oddelka v bolnišnici v Bergamu, je med tistimi, ki ocenjuje, da je prav tekma vir izbruha. "Prepričan sem, da je kraj, kjer se je 40.000 ljudi, ki so stali centimeter narazen, objemalo in poljubljalo - in to vsaj štirikrat, saj je Atalanta dala štiri gole, ustvaril pogoje za hitro širjenje virusa."

Čeferin: Zvrniti vso krivdo na nogometno tekmo je krivično

Zvrniti vso krivdo le na to nogometno tekmo je krivično, pa se je odzval predsednik evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin. Poudarja, da v tistem času italijanska vlada še ni izdala nobenega odloka o omejevanju gibanja. V Lombardiji so se normalno odvili koncerti, pred polnimi tribunami so se odigrale tudi odbojkarske in košarkarske tekme. Dodaja tudi, da Uefa ne odloča sama o tem, ali se bo tekme odigralo pred praznimi ali polnimi tribunami, upoštevati mora predpise pristojnih institucij.

"Tekma, ki je potekala 19. februarja, se je odvila v času, preden se je vedelo za kakršnokoli pandemijo. Drugič, tekma ni bila v Bergamu, ampak je potekala v Milanu. Tretjič, v tistem trenutku še nihče ni vedel, kaj se bo kasneje zgodilo s koronavirusom in z razširitvijo tega virusa v Italiji. Trditi, da je Uefa ravnala narobe, ker se je tekma odigrala pred gledalci, s tem da so oblasti to dovolile, je popolna neumnost," je dejal za oddajo 24UR.

Hipotezo še preverjajo

Zdravstvene oblasti sicer še poudarjajo, da hipotezo, da je velik vir izbruha tekma, še preverjajo. Da pa so trenutno "druge prioritete", saj zdravstveni sistem v kraju kleca, težave imajo z nabito polnimi mrtvašnicami.

PREBERI ŠE
Sporočilo iz italijanske bolnišnice: Pripravite se, to je apokalipsa

Kapetan Atalante Alejandro "Papu" Gómezje za argentinskiOlé razložil, kakšna evforija je vladala zaradi tekme. "To je bila za nas zgodovinska tekma. Na San Siro je šlo iz Bergama toliko ljudi, da je moja žena za pot, ki jo običajno prevozi v 40 minutah, potrebovala tri ure."

Klub iz Bergama je tekmo odigral na stadionu v Milanu, ker njihov domači stadion ni izpolnjeval pogojev, ki jih postavlja UEFA.

Pred tekmo je tako tudi v Milanu vladalo "izredno stanje". Znamenitosti in lokali so bili polni obiskovalcev - tudi gostov iz Španije.

V zadnjem mesecu je umrlo vsaj pet nekdanjih sodelavcev Atalante. Lokalni mediji so prepričani, da vsaj štirje zaradi covida-19.

Tudi predsednik italijanskega združenja igralcev nogometa Damiano Tommasi meni, da bi morali tekmo na San Siru temeljito analizirati, preden se bodo nogometaši vrnili na zelenice, gledalci pa na stadione: "Poglejte, kaj se je zgodilo na Kitajskem, kjer je bilo okuženih veliko nogometašev - in to kljub strogim varnostnim ukrepom."

PREBERI ŠE
Bergamo: Vsak pozna koga, ki je umrl ali je bolan. In vsi se bojijo