Tujina

Vlagatelji od Bayerja zahtevajo odškodnino zaradi Monstanta

Leverkusen, 04. 01. 2022 14.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vlagatelji od nemškega kemičnega in farmacevtskega koncerna Bayer na sodišču zahtevajo 2,2 milijarde evrov odškodnine zaradi izgub, ki so jih utrpeli po Bayerjevem težavnem prevzemu ameriškega podjetja Monsanto. Bayer se zaradi herbicida Roundup sooča s tožbami in več milijard dolarjev, ki so namenjene poravnavi.

Vlagatelji Bayerju očitajo, da je "zavajal kapitalske trge glede tveganj zaradi nerešenih tožb potrošnikov v ZDA v povezavi z glifosatom in herbicidom Roundup", ki ga proizvaja Monsanto, je sporočila odvetniška družba Tilp. V Bayerju zanikajo vse kršitve in izpostavljajo, da je družba "upoštevala zakonodajo in izpolnila svoje obveznosti glede razkritja"

Vlagatelji od Bayerja zahtevajo odškodnino zaradi Monstanta
Vlagatelji od Bayerja zahtevajo odškodnino zaradi Monstanta FOTO: Shutterstock

Pritožbe je vložilo okoli 320 vlagateljev, večinoma institucionalnih vlagateljev, kot so banke, upravljavci premoženja, zavarovalnice in pokojninski skladi.

Okrožno sodišče v Kölnu mora zdaj odločiti, ali se lahko nadaljuje postopek, ki so ga zahtevali odvetniki in ki omogoča združitev zahtevkov. V odvetniški družbi pričakujejo, da bo sodišče v prihodnjih mesecih začelo postopek in obenem upajo, da se bo sodni postopek začel letos.

Podjetje se s pravnimi težavami sooča, odkar je leta 2018 prevzelo ameriškega proizvajalca herbicida Roundup, ki naj bi pri določenih uporabnikih povzročil rakava obolenja. V sklopu poravnav Bayer ne priznava, da Roundup oz. njegova sestavina glifosat povzroča raka. Znanstveni dokazi na tem področju pa so neenotni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TV-MindControl
05. 01. 2022 08.54
Poglej še ena teorija zarote 😀
kure bedne
04. 01. 2022 20.20
+0
Sedaj, ko je Monsanto kupil Bayer, lahko že v aspirin podvomimo, če je še kaj ostalo od aspirina. Za Monsanto pa tako vemo, da hočejo postati monopolisti pri prehrani. Vse bo šlo k vragu.
nikhrast
04. 01. 2022 17.35
-5
Roundup se še vedno prodaja vsaj tu v Severni Ameriki. Nekaj ga je treba prihraniti v slučaju da ga prenehajo izdelovati. Večina noče videti kakšno plevel okoli bajte. Si predstavljaš, regrat okoli bajto.
ni_mi_vse_eno
04. 01. 2022 18.02
+3
Nisi ti v Kanadi? Sem mislil, da samo američani tko noro skrbijo za svojo zelenico okoli hiše, pa vidim, da so tudi uvoženi slovenci taki.
nikhrast
04. 01. 2022 18.16
-6
Če moja žena najde en regrat, je že kriza. Pa spomladi umetno gnojilo, herbicid, ravno tako v jesen, travo pa kosi vsakih pet dni, pa namakalni sistem vključi če je potrebno.
ni_mi_vse_eno
04. 01. 2022 20.51
+0
Potem je vse res. Sem slišal, da je nekega priseljenca soseska denarno kaznovala, ker ni imel lepo urejene trate pred hišo. ("Man gets $30,000 fine for not mowing grass") = Denarno kaznovan, ker ni kosil trave.
nikhrast
04. 01. 2022 21.29
-2
Tudi če si lastnik prazne parcele jo moreš vzdrževati. Če na tej parceli ne pokosiš travo nekajkrat na leto ti je pokosi občina, račun pa nakaže na davku za nepremičnine, ta davek pa pobira občina, država nima nič s tem.
totalka
04. 01. 2022 17.21
+1
Američani so dobro vedeli zakaj prodajajo,,,,,,,in zopet naivni Evropejci se dajo nasankat od svetovnih teroristov...
ni_mi_vse_eno
04. 01. 2022 16.34
+3
Zato pa je šel Monsanto v prodajo. Najbolj zgovorni so kmetje, kako so ugotavljali, da živina umira zaradi Roundup strupa. Ni pa v ozadju samo škodljivosti, ampak nadzor nad hrano. Kmet mora kupiti njihovo gensko spremenjeno koruzo, da lahko uporablja Roundup. Ker pa je koruza vetrocvetka, gre firma v tožbe vseh sosednjih kmetov, saj jim z analizo dokažejo prisotnost njihovih genov v koruzi (kot da so jih kmetje ukradli koruzo). Semena