Tujina

V Walesu potrdili prvo smrtno žrtev poplav: moški padel v naraslo reko

London, 16. 02. 2020 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britansko otočje se sooča s hudimi poplavami, zaradi katerih so zaprte številne ceste in prekinjene železniške povezave. Nevihta Dennis je 'udarila kot tornado', opisujejo prebivalci. Voda je v hiše vdirala tako hitro, da se niso mogli pravočasno umakniti, zato gasilci zdaj rešujejo ujete ljudi. Zabeležili so tudi prvo smrtno žrtev zaradi poplav.

Hude poplave so zajele dele Združenega kraljestva, potem ko se je v soboto nad Britanskim otočjem zgrnila nevihta Dennis. Na jugu Walesa gasilci rešujejo v poplavah ujete ljudi, vremenoslovci pa so prvič po letu 2015 za območje razglasili rdeče opozorilo, kar pomeni, da so ogrožena tudi življenja. Policija v južnem Walesu je potrdila tudi prvo uradno smrtno žrtev poplav. Moški je namreč padel v naraslo reko Tawe in utonil.

Na Otoku so do 12. ure po lokalnem času izdali skoraj 600 opozoril zaradi poplav in v številnih krajih potekajo evakuacije, reke namreč še naprej naraščajo.

55-letna Sarah Bridge iz Herefordshira, kjer so poplavljeni številni domovi, je dejala, da je nevihta Dennis "udarila kot tornado". Tudi v njeni hiši je vode do kolen, kljub temu da imajo nameščena posebna protipoplavna vrata. "Srce me boli. Kuhinja je povsem poplavljena in lahko slišim, kako stvari plavajo v vodi v spodnjem nadstropju," je dejala.

V kraju Crickhowell v Walesu so gasilci ob štirih zjutraj budili prebivalce in jim naročili, da morajo zapustiti domove, ker je reka Usk prestopila bregove. "Vrata naše hiše so se naenkrat odprla in voda je v trenutku poplavila notranjost vse do vrha stopnic, kar nas je naredilo precej živčne," je Jessica opisala trenutke, potem ko se je družina pripravljala na evakuacijo. "Voda sega precej višje od vhodnih vrat hiše, poplavilo je vse do stropa," je dejala.

Zaradi poplav ovirane letalske, cestne in železniške povezave

Reke bi lahko marsikje dosegle rekordne pretoke. Na jugu Walesa je v 24 urah padlo 105 milimetrov dežja. Vremenoslovci so ljudem svetovali, naj se izognejo potovanjem, če je le možno. Sunki vetra so v soboto dosegali hitrost 146 kilometrov na uro.

Tudi danes so odpovedali okoli 170 letov, prizadetih je okoli 25.000 potnikov. Letalski promet je ta konec tedna ohromljen predvsem na letališčih Edinburgh, Glasgow, Newcastle, Southend, Stansted, Heathrow in Gatwick. Samo EasyJet je ta konec tedna odpovedal približno 350 letov, med drugim tudi vse sobotne lete v in iz Ljubljane. Danes sicer letov, ki povezujejo slovensko in britansko prestolnico, niso odpovedali.

Na družbenih omrežjih pa je zakrožil dramatičen posnetek letala, ki je med nevihto Dennis pristajalo na letališču Heathrow v Londonu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še vedno je precej moten tudi železniški promet, predvsem na jugu Walesa ter v delih Anglije in Škotske. Zaradi močnih vetrov in poplav pa so delne ali popolne zapore na številnih cestah v Yorkshiru, Herefordshiru, Derbyshiru, Nottinghamshiru in Gloucestershiru. Za večino države še vedno velja oranžno vremensko opozorilo.

Ob obali Margata je v soboto s tankerja padel moški, njegovo truplo so v nemirnem morju našli šele po sedmih urah iskanja. Sprva so za smrt še enega mlajšega moškega, ki so ga v soboto našli mrtvega v morju ob obali Kenta, prav tako krivili neurje, vendar so oblasti pozneje to zanikale. Na jugu Škotske pa je par v avtomobilu skoraj odnesla narasla reka, a so ju uspeli še pravočasno rešiti.

Britanska okoljska agencija je sicer že v soboto opozorila, da bi lahko bile poplave tokrat še hujše kot ob nevihti Ciara prejšnji vikend, saj so tla že od takrat prepojena z vodo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
16. 02. 2020 18.29
-2
"Tudi v njeni hiši je vode do kolen, kljub temu da imajo nameščena posebna protipoplavna vrata." Samo vrata so bolj slaba tolažba, niso namreč dovolj, če voda teče drugje noter.
Esmeralda Rupnik 1
16. 02. 2020 15.35
+22
nedaj bože nobenom poplave in požare
gogi_
16. 02. 2020 15.27
+7
A bojo prosil za pomoc EU
Nikdar več
16. 02. 2020 15.13
+0
Dennis the menis