Tujina

Anne Hidalgo je vodila Pariz, zdaj bi še državo

Rouen, 12. 09. 2021 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, T.H., U.Z.
Komentarji
7

Pariška županja Anne Hidalgo je oznanila, da se bo potegovala za kandidaturo na predsedniških volitvah, ki bodo v Franciji potekale prihodnje leto. V nagovoru napovedi kandidature je dejala, da bi bila ena od njenih glavnih prioritet, če bi bila izvoljena za predsednico države, vzpostavitev nizkoogljičnega gospodarstva v Franciji. Hidalgova sicer velja za favoritko za kandidatko socialistov na volitvah, a javnomnenjske raziskave ji za zdaj namenjajo le nekaj odstotkov glasov. V predsedniški boj se podaja tudi voditeljica skrajne desnice Marine Le Pen.

Anne Hidalgo, 62-letna hči španskih priseljencev, ki so v Francijo pobegnili pred diktaturo Francisca Franca, je leta 2014 postala prva ženska na čelu Pariza. Svoj vzpon od skromnih začetkov v stanovanjskem naselju mesta Lyon je pripisala moči Francije, da otrokom pomaga premagati razredne predsodke. "Želim, da imajo vsi otroci v Franciji enake možnosti, kot sem jih imela jaz," je dejala, kandidaturo pa napovedala v mestu Rouen na severozahodu države.

Hidalgova je favoritka za kandidatko socialistov na volitvah. Ankete sicer trenutno kažejo, da bi v prvem krogu predsedniških volitev, ki bo potekal aprila, zbrala le od sedem do devet odstotkov glasov, če bo izbrana za kandidatko socialistov.

Sicer pa omenjena političarka velja za polarizirajočo osebnost. Njena kampanja, s katero si prizadeva, da bi v Parizu zmanjšali število avtomobilov in ozelenili mesto, je razdelila prebivalce prestolnice.

Anne Hidalgo si želi na čelo Francije.
Anne Hidalgo si želi na čelo Francije. FOTO: AP

V predsedniški boj se podaja tudi Marine Le Pen 

Kmalu zatem, ko je Hidalgojeva oznanila svojo kandidaturo, je to v mestu Frejus na jugu Francije storila tudi voditeljica skrajne desnice Marine Le Pen, ki se bo za položaj potegovala že tretjič. Ob tem je vodenje stranke za čas predsedniške kampanje predala svojemu mlademu namestniku Jordanu Bardelli.

53-letna Le Penova je privržencem obljubila, da bo očistila "dele Francije, ki so bili talibanizirani", s čimer se je sklicevala na prisotnost radikalnih islamistov v nekaterih stanovanjskih naseljih v po državi. Prav tako se je postavila na stran protestnikov, ki se borijo proti uvedbi covidnega potrdila. Uporabo potrdila je označila za nesorazmerno kršitev pravice do svobode. 

Po njenem mnenju predsedniške volitve "ne bodo le izbira družbe, kot so bile prejšnje volitve, ampak izbira civilizacije ".

Leta 2022 bosta samo dve možnosti, je dejala: bodisi redčenje Francije z migracijskim potopom bodisi preskok, ki bo Francijo pripeljal v tretje tisočletje na temeljih ideje o naciji.

Marine Le Pen
Marine Le Pen FOTO: AP

Analitiki so ob tem opozorili, da si francoski volivci po dveh neuspelih kampanjah La Penove v letih 2012 in 2017 morda želijo novih kandidatov. Kandidaturo La Penove bi lahko ogrožala kandidatura pripadnika skrajne desnice, spornega televizijskega strokovnjaka in avtorja Erika Zemmourja, saj se pojavljajo ugibanja, da naj bi nameraval tudi on oznaniti svojo kandidaturo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fifi 24
12. 09. 2021 20.49
+1
Če za njio navija msm oz izpostave le tega v Slo torej pop /24... potem NI za volit .
patogen
12. 09. 2021 16.57
+3
Normalno, da ne bo izvoljena. poglejte si, kakšen je pariz. Vojna cona....
Equilibre
12. 09. 2021 16.47
+5
Pariz se pa utaplja v kriminalu…
Rene Jelinčič
12. 09. 2021 16.29
+3
Sedaj bi Francozarji iz slabega na slabše?
Ici
12. 09. 2021 15.38
+5
Socialisti so tradicionalno škodljivi za vsako državo in njen razvoj.
Marleneroya
12. 09. 2021 15.07
+4
Kot naša Fajonka ...nč od nč..
Rene Jelinčič
12. 09. 2021 14.16
+6