Tujina

Vodilni hongkonški aktivisti priznali krivdo za proteste

Hongkong, 23. 11. 2020 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, U.V.
Komentarji
6

Trije vodilni aktivisti gibanja za demokracijo v Hongkongu, med njimi tudi Joshua Wong, so danes na začetku sojenja priznali krivdo za spodbujanje in organizacijo nedovoljenega zborovanja med lanskimi protesti. Vsi trije ostajajo v priporu do izreka sodbe 2. decembra.

Hongkong je bil lani sedem mesecev prizorišče množičnih in pogosto tudi nasilnih protestov, na katerih so milijoni zahtevali svobodne volitve. Oblasti so v odgovor proti številnim protestnikom sprožile kazenske postopke in sprejele zakon o nacionalni varnosti.

Hongkong je bil lani sedem mesecev prizorišče množičnih prodemokratičnih protestov.
Hongkong je bil lani sedem mesecev prizorišče množičnih prodemokratičnih protestov. FOTO: AP

Eden vidnih aktivistov, 24-letni Wong, je skupaj z Ivanom Lamom in Agnes Chow obtožen zaradi protesta, ki je lanskega junija potekal pred sedežem policije. Danes je Wong pred sojenjem novinarjem dejal, da bodo nadaljevali boj za demokracijo in da ni čas za predajo. Lam pa je dejal, da ničesar ne obžalujejo. Sprva so se sicer nameravali izreči za nedolžne.

Vsi trije bodo sedaj ostali v priporu do izreka kazni 2. decembra. Kot navaja AFP, to kaže na to, da bodo obsojeni na zaporne kazni. Najvišja kazen, ki jim grozi, je triletni zapor.

Ko so ga peljali s sodišča, je Wong zakričal, naj se ne dajo in da ve, da jim je težje, da ostanejo zunaj. Ob tem je dodal, da čustveno zavrača to, da ga bodo zaprli, da pa se racionalno ne more pritoževati glede na druge. S tem je opozoril na več sto protestnikov, ki so že bili obsojeni.

Joshua Wong ob prihodu na sodišče.
Joshua Wong ob prihodu na sodišče. FOTO: AP

Wong je bil kljub mladosti že večkrat v zaporu zaradi vodenja prodemokratičnih protestov. Aktivist je postal že kot najstnik in je proteste vodil že leta 2012. Od najstniških let sta aktivista tudi Ivan Lam in Agnes Chow. Wong je v javnosti postal še posebej znan kot eden od vodij Gibanja dežnikov, ki je leta 2014 organiziralo množične proteste za ohranitev demokracije v Hongkongu.

Po lanskih protestih, ki so bili še posebej nasilni, tudi zaradi izjemno nasilnega odgovora policije, so prijeli več kot 10.000 ljudi, ki sedaj polnijo sodišča.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
23. 11. 2020 10.47
+4
Priznali so , verjetno so jim kaj lepega obljubili , no v tem primeru bi sigurno tudi jaz priznal ,da sem kriv, pa čeprav ne bi bil.
NovodobnoSuženstvo
23. 11. 2020 10.47
+0
čordić vehabija pa zlato uro nosi in se smeje.....
Metalllca
23. 11. 2020 10.19
+1
HK ima sporazum z Kitajci ki jim dovoljuje določeno avtonomnost do pred kratkim ko so Kitajci ta sporazum diktatorsko povozili, zato tudi protesti. Samo ne želite si Kitajcev kot neko alternativo Amerike.
borjac
23. 11. 2020 10.49
+1
Kitajska ne more biti alternativa ZDA, kajti Kitajska je bila imperij že kakih 3000 let pred Kristusom, Američani pa niso bili nič, pa še nekaj, v Ameriki je super demokracija, to lahko spremljamo vsak dan, pa tudi streljanja in pobijanja po trgovskih centrih, šolah, cerkvah, ulicah s strani policije in to z rasističnimi vzroki, Kitajska pa nima takšne super demokracije kot ZDA, tako da o kakšnih alternativah ni moč govoriti, resnica je takšna, da se vsak narod obnaša, in razvija po svojih kulturnih tradicijah in ni moč govoriti o kakšnih alternativah, je pa res da Kitajci niso nikoli vsiljevali svojih sistemov, razen v svoji državi in na svojem "dvorišču", Američani pa to stalno vsiljujejo svojo tako imenovano "demokracijo", alternativ ni so samo sistemi ki odgovarjajo posameznim državam, pa še opomba marsikdo se še danes ne zaveda, da je Kitajska velesila.
TV-MindControl
23. 11. 2020 10.17
+2
A kje ste bili 24vur ko so se dogajali protesti. A so vam lastniki prepovedali pisat članke v času protestov. In vi se imate za objektivne novinarje. Pa sramota ste od novinarstva. V iskanju resnice ali v iskanju profita kot podaljšana roka korporacij in oblasti
TV-MindControl
23. 11. 2020 10.18
+1
Pa te spodbudne članke o cepivih, ki jih sedaj servirate folku so navadne reklame plačane iz strani multinacionalk.