Tujina

Vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio odstopil s čela stranke

Rim, 22. 01. 2020 19.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / M.S.
Komentarji
3

Vodja italijanskega populističnega Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio je sporočil, da odstopa s čela stranke. Na položaju ga bo začasno nasledil 46-letni Vito Crimi, najstarejši poslanec iz vrst Gibanja pet zvezd. Bo pa 33-letni di Maio, kot je povedal na srečanju stranke v Rimu, ostal zunanji minister.

"Danes sem tukaj, da odstopim kot vodja Gibanja pet zvezd," je v skoraj uro dolgem govoru, za katerega je med člani stranke prejel stoječe ovacije, sporočil Luigi Di Maio. Svojo stranko je tudi označil kot "vizionarski projekt, ki ga pred tem še nikoli ni bilo". 

Pred novico o svojem odstopu s položaja predsednika stranke je napovedal tudi novo organizacijo Gibanja pet zvezd. "Danes se zaključuje neko obdobje," je poudaril.

Ob izpostavljanju dosežkov gibanja v zadnjih letih je Di Maio priznal, da je moral včasih sprejeti težke in občasno tudi težko razumljive odločitve. "Zavedam se, da je del stranke razočaran in se je oddaljil od nas," je dejal. Dodal je, da mora vlada iti naprej, saj se bodo na koncu videli rezultati.

O svojem odhodu s čela stranke je Di Maio dopoldne za zaprtimi vrati po poročanju medijev obvestil ostale ministre iz vrst gibanja. "Pomembno je, da ostanemo enotni in skupaj izberemo pot za prihodnost," je po srečanju dejal minister za šport Vincenzo Spadafora iz Gibanja pet zvezd.

Vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio v odstopu (levo) ob boku Vita Crmija, začasnega vodjo stranke.
Vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio v odstopu (levo) ob boku Vita Crmija, začasnega vodjo stranke. FOTO: AP

Po poročanju tujih tiskovnih agencij bi dogajanje v Gibanju pet zvezd lahko dodatno zamajalo vlado Guiseppeja Conteja, ki jo sestavlja tudi levosredinska Demokratska stranka. Conte je sicer izrazil prepričanje, da turbulence v populistični stranki ne bodo negativno vplivale na vlado.

Di Maio se je za odhod z vrha stranke odločil v ne ravno rožnatih časih za Gibanje pet zvezd. Stranka je na volitvah leta 2018 zmagala s 33 odstotki glasov, trenutno glede na javnomnenjske raziskave uživa še okoli 16-odstotno podporo. Na nedeljskih deželnih volitvah v Emiliji-Romanji in Kalabriji se stranki obeta polom.

Poleg tega je Gibanje zapustilo že 31 od 334 poslancev, izvoljenih leta 2018, zadnja dva v torek. Večina med njimi se je pridružila nepovezanim poslancem.

'Skače z ladje, ki se potaplja'

Poslanec desnosredinske Naprej Italija Giorgio Mule je zato njegov odstop z mesta vodje stranke primerjal s kapitanom ladje za križarjenje Costa Concordia. "Malo me spominja na Francesca Schettina. Skače z ladje, ki se potaplja. S tem priznava poraz," je dejal Mule za italijansko radiotelevizijo Rai.

Di Maio je vodenje stranke, ki jo je kot protestno gibanje leta 2009 ustanovil komik Beppe Grillo, prevzel septembra 2017. Leta 2018 je gibanje prvič sodelovalo v vladi skupaj z desno Ligo. Ko je ta koalicija avgusta lani propadla, je Gibanje pet zvezd oblikovalo koalicijo z Demokratsko stranko.

Številni člani Gibanja pet zvezd Di Maiu zamerijo, ker je z vstopom v koalicijo z Demokratsko stranko prelomil obljubo, da se gibanje ne bo nikoli povezovalo s tradicionalnimi strankami, ki po njihovem zastopajo interese vplivnih lobijev.

Crimi bo Gibanje pet zvezd vodil do kongresa stranke, ki bo marca. Na kongresu naj bi stranka po današnjih napovedih Di Maia dobila nove cilje in strukturo. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
23. 01. 2020 20.49
Problem ki je težava pri novo nastalih STRANKAH. Načeloma so pošteni in verjamejo v svoje ideje, ko pa stopijo v svet POLITIKE,je pa sanj takoj KONEC. Cerar recimo da je celo mislili ( mislil ), da je poosebljena poštenost in pravičnost, po vstopu pa takoj pokazal svoj apetiti po OBLASTI in po EVERČIH. Malo je Slovenskih politikov, ki dajo prvo prednost Slovencu in šele nato SEBI. No o Šarcu pa nič kaj drugega kot STREMUH in zaljubljen ( ne v ženo ), ampak svoj POLOŽAJ !!!
Uporabnik443897
23. 01. 2020 20.51
Tega niste VEDELI, nastope vadi v kopalnici pred OGLEDALOM, vprašajte veste KOGA !!!
Maks Novak
22. 01. 2020 20.03
+1
Podgane zapuščajo utapljajočo se barko.