Tujina

Število dnevnih smrtnih žrtev med ruskimi vojaki najvišje od začetka vojne

Kijev, 12. 02. 2023 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K., STA, N.L.
Komentarji
0

Po ukrajinskih podatkih je vsak dan februarja v Ukrajini umrlo 824 ruskih vojakov, kar je največ od začetka invazije. Podatkov sicer ni mogoče preveriti, a britansko obrambno ministrstvo trdi, da je trend "verjetno točen". Vodja ruske paravojaške skupine Wagner medtem trdi, da so njegove enote zavzele vas Krasna Gora na vzhodu Ukrajine. Gre za kraj, ki se nahaja le nekaj kilometrov od ključnega mesta Bahmut, ki ga Rusija poskuša že več mesecev zavzeti.

Ukrajinski vojak v okolici Bakhmuta
Ukrajinski vojak v okolici Bakhmuta FOTO: AP

Do povečanja števila smrtnih žrtev prihaja v času, ko se Ukrajina pripravlja na spomladansko ofenzivo ruskih sil na vzhodu države. Prejšnji teden je odhajajoči ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov dejal, da pričakujejo novo rusko ofenzivo okoli 24. februarja, torej na dan prve obletnice invazije.

Nekateri pa trdijo, da se je ofenziva že začela. Med njimi sta guvernerja regij Lugansk in Doneck, ki sta sporočila, da so boji najsilovitejši v okolici Bakhmuta na vzhodu države. 

Vodja skupine Wagner trdi, da so zavzeli kraj v bližini Bahmuta

"Danes so Wagnerjeve jurišne enote zavzele kraj Krasna Gora," je zapisal vodja skupine Wagner Jevgenij Prigožin. AFP teh navedb ni mogla neodvisno preveriti. Strokovnjaki so bili različnih mnenj glede strateškega pomena Bahmuta, a je ta tekom vojne pridobil pomen kot ključna in simbolna točka vojne v Ukrajini. Boji za to mesto so obenem razgalili rivalstvo med omenjeno paravojaško skupino Wagner in rusko vojsko, čeprav Kremelj zanika kakršen koli razkol.

Porušen Bahmut
Porušen Bahmut FOTO: AP

Prigožin je 11. januarja objavil, da so njegovi borci prevzeli nadzor nad mestom Soledar, v katerem je pred vojno živelo okoli 10.000 ljudi in se nahaja okoli 20 kilometrov od mesta Bahmut. Rusko obrambno ministrstvo je takrat dva dni kasneje navedlo, da mesto nadzirajo moskovske sile.

"Po zavzetju Soledarja in množičnem pompu, da so bili v Soledarju poleg Wagnerja še drugi (vojaki), so bili fantje zelo razočarani," je danes povedal Prigožin. "V radiju 50 kilometrov bolj ali manj ostajajo samo borci Wagnerja in bodo zavzeli Bahmut," je dodal.

Krasna Gora se nahaja vmes med Soledarjem in Bahmutom. Prigožin je sicer pojasnil, da se pripadniki Wagnerja ne bojujejo na drugih delih fronte severneje ali južneje.

Vrhovni poveljnik ukrajinskih sil Valerij Zalužni je v soboto zatrdil, da ukrajinska vojska ohranja nadzor nad Bahmutom. Kot je dejal, so razmere v regiji Doneck zelo napete, Rusija pa na tem območju izvaja do 50 napadov na dan. Po njegovih besedah intenzivni boji potekajo tudi v okolici mest Vugledar in Marijinka.

Po navedbah britanskega obrambnega ministrstva, ki se opira na podatke ukrajinske vojske, je Rusija v zadnjih dveh tednih utrpela verjetno največje izgube od prvih dni invazije na Ukrajino. Po teh podatkih je bilo v zadnjih sedmih dneh na ruski strani v povprečju 824 mrtvih ali ranjenih na dan, kar je več kot štirikrat več kot junija in julija lani.

Mestno središče v Bahmutu je poškodovano zaradi ruskega obstreljevanja.
Mestno središče v Bahmutu je poškodovano zaradi ruskega obstreljevanja. FOTO: AP

London podatkov ni mogel podrobno preveriti, domneva pa, da je "trend, ki ga prikazujejo podatki, verjetno pravilen", navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Povečanje ruskih izgub je verjetno povezano z več dejavniki, vključno s pomanjkanjem ustrezno usposobljenega osebja, koordinacije in sredstev na fronti, kar se npr. kaže tudi v Bahmutu. A ima tudi Ukrajina še naprej velike izgube, so v poročilu zapisali Britanci.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3