Tujina

Vodstvo CDU podprlo Lascheta, CSU pa Söderja za kanclerskega kandidata

Berlin, 12. 04. 2021 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.S.
Komentarji
1

Predsedstvo nemških krščanskih demokratov je izrazilo podporo predsedniku stranke Arminu Laschetu, da bi postal kanclerski kandidat unije na volitvah septembra, je potrdil ministrski predsednik Hesseja Volker Bouffier. Končne odločitve o kanclerskem kandidatu sicer še ne bodo sprejeli. Vodstvo bavarske Krščansko-socialne unije (CSU) pa je soglasno podprlo predsednika stranke Markusa Söderja za kanclerskega kandidata unije.

Predsedstvo CDU je soglasno potrdilo Armina Lascheta, je povedal Hesse Volker Bouffier. Niso pa še sprejeli končne odločitve, tega niti niso načrtovali. Vodstvo CDU želi namreč najti enotno rešitev skupaj s sestrsko CSU. 

Bouffier je danes poudaril, da se je predsedstvo strinjalo, da je Laschet zelo primeren kandidat. Ob tem so ga prosili, da se skupaj s Söderjem dogovori o nadaljnjih korakih. Izzivi so zaradi pandemije covida-19 in razmer v Evropi namreč tako veliki, da se lahko z njimi soočimo le skupaj, je dodal.

Armin Laschet
Armin Laschet FOTO: AP

Laschet namerava sedaj pridobiti podporo tudi v razširjenem vodstvenem krogu stranke. Predvidoma popoldne pa bo dal izjavo po srečanju z vrhom CDU. Popoldne bo o kanclerski kandidaturi govorilo tudi predsedstvo CSU.  

Vodstvo CSU soglasno za kanclerskega kandidata podprlo Söderja

V CSU so prepričani, da je Söder najboljši kandidat unije, je po srečanju predsedstva povedal generalni sekretar CSU Markus Blume. O skupnem kandidatu bo sedaj odločila pogajalska delegacija CDU in CSU, poroča portal tednika Der Spiegel. Blume je ob tem poudaril, da si ne želijo hitre odločitve, ampak pravo. Trenutno so še na začetku pogajanj, je dodal. Po njegovem je treba prisluhniti, kaj si želi osrednji del podpornikov, odločitev pa mora biti utemeljena.

Tudi Söder se je danes zavzel, da o kanclerskem kandidatu ne bodo odločali danes ampak raje proti koncu tedna. Nasprotoval je tudi pogajanju med dvema človekoma, saj da bi se morali pogajanj udeležiti še drugi predstavniki obeh strank. Prepričan je, da mora kandidata podpirati večji del članov. Stranki morata biti tako iskreni pri izboru, je poudaril.

Predsedstvo CDU je že dopoldne soglasno za kanclerskega kandidata podprlo Lascheta, vendar to še ni bila končna odločitev. Sestrski stranki na parlamentarnih volitvah namreč nastopata s skupnim kanclerskim kandidatom, ki naj bi ga izbrali v kratkem. Laschet je po srečanju v Berlinu sicer napovedal, da se želi še danes slišati s Söderjem, vendar bodo pogovor očitno sedaj zamaknili.

Lachet in Söder sta v nedeljo sporočila svojo pripravljenost, da bi postala kanclerska kandidata unije. Söder je kot pogoj za to postavil širšo podporo CDU, v nasprotnem primeru pa bo brez težav podprl Lascheta in z njim sodeloval.

Nemci bodo septembra volili nov parlament, na katerem se za nov položaj ne bo potegovala dolgoletna kanclerka Angela Merkel in nekdanja vodja CDU. Konservativna unija je tako pred težkim izzivom najti njenega naslednika za kanclerskega kandidata, ki bi lahko prepričal dovolj volivcev. Söder glede na anketo uživa večjo podporo od Lascheta.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
12. 04. 2021 14.29
+3
Saj to se je že pred tem vedelo, da bo on. CDU/CSU sta dve sestrski stranki z enakimi pogledu le, da je CSU stranka, ki obstaja samo na Bavarskem. V bistvu veliko manjša od CDU, ki je razširjena po celotni Nemčiji. To sta stranki, med katerima zelo redko pride do kakšnih večjih prepirov. Meni bi bil Soeder bolj všeč, ampak večina bo odločila drugače, kar tudi ne bo nobena katastrofa. Nekaj podobnega se je dogajalo, ko sta se za vodilni stolček v EU potegovala Von Der Leyen iz CDU in Weber iz CSU. tudi takrat sem bil mnenja, da bi bil slednji boljši od Leynove, in tudi ni bilo tako. Sedaj se že dolgo vidi, da je Von Der Leynova ženska, ki sicer zagovarja enake poglede, kot Weber, le nastopa in ostrine nima, kakršno bi na tej funkciji morala imeti. In enako je sedaj med Lascheem in Soederjem. V Laschetu manjka ostrine, ki bi jo, kot kanzler moral imeti,kar pa je za EU slabo, saj se morajo spopadati z ZDA, Rusi in Kitajsko, kot tudi rasprtijami v sami EU.