Tujina

Vojakinja, ki ji ne dovolijo nositi hidžaba, zapušča vojsko

Sarajevo, 23. 05. 2024 11.42 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po daljšem sporu z državo zaradi prepovedi nošenja islamske naglavne rute hidžab v vojski Bosne in Hercegovine je njena pripadnica Emela Mujanović ta teden sporočila, da zapušča vojsko. Vojakinjo je v njenem prizadevanju, da bi tudi v vojski lahko nosila hidžab, podprla sarajevska županja Benjamina Karić.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Postavili so me v položaj, ko moram izbirati med svojim poklicem in hidžabom ... Bošnjaki, da ne govorim o imenih, pa tudi ostali sodržavljani, ali ste ponosni na to odločitev oziroma razsodbo, ki prepoveduje hidžab?! Pravite, da vsi želite sožitje, ne morete pa tolerirati vere svojega sodržavljana," je v torek med drugim zapisala Mujanovićeva na družbenem omrežju Facebook in napovedala, da bo čez nekaj dni zapustila vojsko BiH.

Kot je še dodala, se "države ne gradi na temeljih nepravičnosti zoper nekatere skupine prebivalcev".

Mujanovićeva se je v sredo glede tega sestala tudi s sarajevsko županjo, ki je na na Facebooku nato sporočila, da hidžab nikoli ne bi smel biti prelomnica v poklicnem razvoju Emele Mujanović ali katere koli druge Sarajevčanke. "Hidžab je ponos in življenjski slog, ne ovira," je sporočila Karićeva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vojakinjo je poleg županje v sredo podprla tudi poslanka socialno-liberalne Naše stranke v parlamentu BiH Sabina Ćudić. Od ministrstva za obrambo pričakuje spremembo pravilnika o uniformah v oboroženih silah BiH, ki da naj muslimankam omogoči nošenje hidžaba.

Mujanovićeva se je po pisanju sarajevskega portala Klix.ba zaradi prepovedi nošenja hidžaba v vojski BiH že lani sestala z obrambnim ministrom BiH Zukanom Helezom. Helez je takrat po besedah njenega odvetnika pokazal pripravljenost, da ji pomaga in prouči možnosti za spremembo pravilnika o služenju v oboroženih silah BiH.

Ustavno sodišče BiH je januarja letos sicer odločilo, da prepoved nošenja hidžaba ne krši ustave. Zakon o oboroženih silah BiH dovoljuje versko izražanje, pa tudi nošenje brade, ne pa tudi naglavne rute.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni