Tujina

Vojaška pomoč Ukrajini ne prihaja iz tovarn, ampak zalog, ki jih EU primanjkuje

Strasbourgh, 11. 12. 2022 17.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropi primanjkuje kritičnih obrambnih zmogljivosti. Naložbe v orožja in obrambne sisteme se povečujejo, zalog ni. To je računica več kot devet mesecev trajajoče vojne ob njeni vzhodni meji, je v letnem poročilu ugotovila Evropska obrambna agencija (EDA). Skupno so članice lani v obrambo Unije vložile 214 milijard evrov. Letošnji podatki (še) niso znani, je pa Unija napadeni državi poslala več paketov pomoči v skupni vrednosti najmanj 10 milijard evrov. Za drugo leto načrtujejo pomoč v višini 18 milijard evrov.

Josep Borell
Josep Borell FOTO: Shutterstock

Kot je ob izidu letnega poročila dejal visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Joseph Borell, je bil vložek v obrambni sistem Unije že več let (pre)nizek. Zagotavljanje zalog Ukrajini je zato hitro izčrpalo skladišča, je dodal in ponazoril: "Vojaška pomoč Ukrajini ne prihaja iz tovarn, ampak iz zalog, ki so se hitro izčrpale, ker so bile skoraj prazne." Izpostavil je tudi, da Unija nima niti toliko obrambnih zmogljivosti, da bi se bila sposobna braniti. 

Kot kaže poročilo EDA, so države članice Unije v letu 2021 za obrambo skupaj namenile 214 milijard evrov, s čimer so prvič v zgodovini za šest odstotkov (ali 14 milijard evrov) presegle medletno povprečje. Kljub temu so sredstva, namenjena za obrambo, predstavljala le odstotek in pol bruto domačega proizvoda, čeprav so se članice zavezale, da bodo v omenjeni sklad namenile vsaj dva odstotka BDP-ja. 

Zadovoljivo: petina evrov gre v nabavo nove vojaške opreme

So se pa po mnenju Borella zadovoljivo povišale individualne naložbe članic v nabavo obrambne opreme, in sicer za 16 odstotkov. Za novo opremo so tako članice Unije v letu 2021 namenile 52 milijard evrov. "Na vsake štiri evre se nameni en evro za nabavo nove vojaške opreme," je ponazoril evropski predstavnik za zunanje zadeve in varnostno politiko. Članice so že tretje leto zapored nekoliko presegle cilj, da letno za nabave vojaške opreme namenijo vsaj petino sredstev. 

 Izdatki za razvoj prejšnje leto so se  gibali v višini devet milijard evrov in za približno petino presegli izdatke leta 2020, piše v poročilu EDA.
Izdatki za razvoj prejšnje leto so se gibali v višini devet milijard evrov in za približno petino presegli izdatke leta 2020, piše v poročilu EDA. FOTO: Shutterstock

Poraba sredstev za obrambne raziskave in tehnologijo pa se je na medletni ravni povišala za dobrih 40 odstotkov, in sicer na 3,6 milijarde evrov. Izdatki za razvoj prejšnje leto so se  gibali v višini devet milijard evrov in za približno petino presegli izdatke leta 2020, piše v poročilu EDA.

Skupna nabava opreme pod povprečjem 

Pri skupnem nakupu obrambne opreme so članice ostale pod povprečjem – zanj so namenile le 18 odstotkov svojih celotnih obrambnih izdatkov, merilo pa so si postavile na 35 odstotkov. 

"Kratkoročne potrebe moramo rešiti z investiranjem in sodelovanjem, pa tudi večjo količino skupnih investicij," je situacijo komentiral Borell. Kot je nadaljeval, si nekatere države članice želijo bolj aktivno sodelovati pri obrambnih investicijah, a da Unija namere (pre)počasi prevaja v naročila, zaradi česar je njihovo število pod povprečjem. 

Evropska komisija je sicer v začetku leta za spodbujanje skupnih obrambnih raziskav in nakupov v proračun sprostila dodatno milijardo evrov. Ta se je priključila ostalim osmim milijardam, dodeljenim Evropskemu obrambnemu skladu za obdobje med leti 2021 in 2027.
Evropska komisija je sicer v začetku leta za spodbujanje skupnih obrambnih raziskav in nakupov v proračun sprostila dodatno milijardo evrov. Ta se je priključila ostalim osmim milijardam, dodeljenim Evropskemu obrambnemu skladu za obdobje med leti 2021 in 2027. FOTO: Shutterstock

"EDA je pripravljena podpreti javna naročila in stopiti v vlogo pogodbenega zastopnika. Imamo pravno podlago in izkušnje, samo proces dogovarjanja moramo pospešiti, saj je treba napolniti zaloge," je tudi pozval. 

Evropska komisija je sicer v začetku leta za spodbujanje skupnih obrambnih raziskav in nakupov v proračun sprostila dodatno milijardo evrov. Ta se je priključila ostalim osmim milijardam, dodeljenim Evropskemu obrambnemu skladu za obdobje med leti 2021 in 2027. 

Sicer pa je na letošnjo porabo sredstev, za katero še ni točne računice, močno vplivala ruska invazija na Ukrajino, ki je od držav članic Unije, pa tudi same EU prejela že več paketov pomoči. Države posodabljajo tudi svoje vojaške opreme. Samo Nemčija je na primer za posodobitev svoje vojaške opreme namenila 100 milijard evrov. 

Paketi vojaške pomoči Ukrajini v letu 2022 presegajo 10 milijard evrov

Čeprav podatkov o tem, koliko denarnih sredstev so Unija ali njene države članice v zadnjih devetih mesecih namenile za vojaško pomoč Ukrajini, ni, lahko s hitrim pregledom donacij preštejemo, da skupna vsota presega deset milijard evrov. 

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v začetku prejšnjega meseca izrazila tudi željo, da  bi Unija v letu 2023 Ukrajini pomagala z mesečnimi denarnimi paketi v višini 1,5 milijarde evrov, kar bi v obdobju enega leta naneslo na 18-milijardni znesek.
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v začetku prejšnjega meseca izrazila tudi željo, da bi Unija v letu 2023 Ukrajini pomagala z mesečnimi denarnimi paketi v višini 1,5 milijarde evrov, kar bi v obdobju enega leta naneslo na 18-milijardni znesek. FOTO: Shutterstock

Prvi paket je EU napadeni državi poslala februarja, in sicer v vrednosti 450 milijonov evrov. Naslednja dva meseca je Ukrajina prejela dvakrat po 500 milijonov evrov, konec aprila pa še dodatnih 50 milijonov. Maja je ne sestanku Vrha EU ta sprejel paket pomoči v višini devet milijard evrov, teden pred tem je država prejela 500 milijonov evrov vredno denarno vojaško pomoč. Istega meseca so prejeli tudi 200 milijonov evrov humanitarne pomoči. 

Julija so se finančni ministri EU dogovorili, da državi namenijo še milijardo evrov, dodatno pomoč so zagotovili tudi zunanji ministri članic Unije. Maja je napadena država z donacijami, ki sta jih skupaj z Unijo zbirali Poljska in Švedska, prejela šest milijard evrov. Tega zneska nismo sešteli v izračun prejemkov.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v začetku prejšnjega meseca izrazila tudi željo, da  bi Unija v letu 2023 Ukrajini pomagala z mesečnimi denarnimi paketi v višini 1,5 milijarde evrov, kar bi v obdobju enega leta naneslo na 18-milijardni znesek. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (395)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
23. 12. 2023 10.04
+1
Če bo potrebno bomo v Eu travo jedli, samo za to da se bodo Ukrajinci lahko bojevali, in njihovi Oligarhi nove jahte in vile kupovali. Kar nekaj napačnih napovedi je bilo v tej Ukrajinsko Ruski vojni, najprej napovedi Ruskega FSB-ja, da bodo Ukrajince omlatili v 7 dneh in da jim bodo tam mahali z zastavicami, druga precej bolj usodna napoved za Eu pa je ta da bodo sankcije izčrpale Rusijo, in ne bodo imeli niti za hrano, pa plina in nafte pa pšenice ..... ne bodo imeli komu prodajati, pa so Eu strokovnjaki pozabili da sta Kitajska in Indija, pa še precej drugih držav na svetu, ki ne šmirglajo ZDA in Eu sankcij, in veselo kupujejo Ruske energetike, zato ker pač v prvi vrsti skrbijo za svoja gospodarstva ter svoje prebivalce in teh držav je po številu prebivalcev cca 5 milijard, mi Evropejci pa bomo travo jedli če je potrebno, v Nemčiji nočejo povišati plače na železnicah, ukinili so subvencije Nemškim kmetom, ........ Zelenkotu pa podarili 30 milijard, in kdo ima od tega koristi ?? ZDA, ki nam prodajajo energetike po 3x ceni prejšnjih Ruskih energentov, super uničujejo nam Evropsko gospodarstvo, Ruski federaciji pa prav nič ne manjka, EU voditelji pa kot tepci strmijo v nebo in upajo, da nam bo Božič kaj prinesel.
tornadotex
12. 12. 2022 12.37
+2
Lažem, da Unija nima orožja na zalogi je res velika laž.Po podatkih Nemškega Bundestaga ni izčrpana niti desetina rezerv,je pa res ,da je to orožje in municija starejšega datuma.... Novega naprednega orožja pa na bojišču ne boste videli še kakšno leto....
Korintos11
12. 12. 2022 13.41
+0
Zaloge se strošijo, energentov je bolj malo, proizvodnja je otežena. Na to bi moral toti Jožek računati.
Robert1111
12. 12. 2022 12.36
-2
Meni gre na kozlanje, ko vidim kako bi rusofili z lahkoto menjali svojo državo, samo, da jih ne bo zeblo.
Korintos11
12. 12. 2022 13.42
+0
Zakaj bi me pa zeblo če mi to ni potrebno?
borjac
12. 12. 2022 10.20
+2
V propadlo in skorumpirano kvazi državo Ukrajino, bomo Evropejci v letu 2022 in 23 zmetali 30 milijard Evrov, in to z neko lahkotnostjo, kot da bi bila Evropa Katar, ki je kupil Svetovno nogometno prvenstvo za 240 milijard €, ampak ali kdo sploh preverja kam gredo vse te milijarde, kdo si jih spravlja v žepe, v EU kradejo, še Podpredsednica Parlamenta krade, koliko od tega denarja bo pokradla ta Evropsko Ukrajinska MAFIJA, je komu sploh kaj mar za to ???? ali pa bo Evropa posredno financirala Bidnovo predvolilno kampanjo, le koliko novih Ukrajinskih Oligarhov bo nastalo z našim Eu denarjem.
Banion
12. 12. 2022 10.03
-3
vsaka vojan je izčrpavanje, nemci so imeli odlično orožje in dobro usposobljeno vojsko a so jih zavezniki preplavili z množično proizvodnjo in večjim deležem žive sile.
bozohr
12. 12. 2022 09.34
+12
Zanimivo.28.marca so zahodni (in slovenski) mediji objavili novico, da bo Rusiji najkasneje v treh dneh zmanjkalo orožja in hrane.Poleg tega naj bi najkasneje aprila...nato junija...nato septembra... bankrotirala.Več kot očitno večina na zahodu nima pojma o Rusiji in njenih takšnih in drugačnih zmogljivostih.Na žalost tudi o lastnih ne.
tornadotex
12. 12. 2022 12.39
-2
V resnici Rusom zmankuje.Zato kupujejo od Irancev, kar dokazuje, da imajo res zastarelo orožje in opremo...
Bananistanec
12. 12. 2022 09.23
+10
Od vseh miljard vloženih za obrambo pred baw baw, so skladišča prazna ko so Ukrajini poslali za 10 miljard orožja, saj še sito nima toliko lukenj
Stauffenberg
12. 12. 2022 09.16
+10
Baje Pipi strel že razvija drone za slo.vojsko v tajnih prostorih tam nekje pod Trnovskim gozdom, baje gospod Tonin trenira mete domačih ročnih bomb nekje na Počku, baje Kacin klicari v Izrael, samo Ivan in Robert me malo skrbita h komu bosta poslala svoje orožarje. Samo za vaš denar jim gre - d a v k o p l a č e v a l c i.
slohren
12. 12. 2022 09.07
+15
Veleumi v Nemčiji so ugotovili, da nimajo več metkov, kupit jih trenutno ne morejo ker jih ni na trgu, sami jih pa ne delajo več, ha, ha, ha, kaj pa zdaj...pa v jok..
Boskica
12. 12. 2022 09.04
+12
Zdaj pa tud zaRusijo nismo več pomemben partner in ne bomo imeli nobene besede pri pogajanjih.Eu je presegla Ameriško demokracijo in socialo itak zato smo bili trn v peti.Z poceni derivati iz Rusije pa pol več Amerike ne bi rabili.To pa ne gre.Oni morajo branit ves svet in določat tok energentov itd...
Boskica
12. 12. 2022 09.01
+18
Je že prepozno za EU.Plinovod so zaminirali naši zavezniki.Tako da smo v celoti odvisni od zaveznikov in njihovih interesov.
Ivar The Boneless
12. 12. 2022 09.01
+16
Zgleda he UA bolj pomembna od nas. Se mi je zdelo. Američani morajo tam imeti velike interese.
SloGargamel
12. 12. 2022 09.01
+17
Me zanima kakšen del tele orožarske nabave se kupuje v ZDA, edini ki imajo dobiček so kavboji, Evropa pa na kolenih.
krpati
12. 12. 2022 08.57
+18
Strel v koleno...svoje
ćurkl
12. 12. 2022 08.22
+15
Še vsak ogenj je ugasnil, če se ne dodaja polen ...
Bolfenk2
12. 12. 2022 08.10
+27
Ukinite pomoč Ukraini in rešite Evropo. Evropejci zaradi te vojne trpimo pod sankcijami, inflacijo, propadanjem gospodarstva... Siti smo vojne in izsiljevanj Zelenkota.
Collywoggle
12. 12. 2022 08.36
+15
In ti misliš da bo kar world.economic.forum banda odstopila od plana ki ga imajo ... vse gre po planu
STRIKE-ONE 333 V.I.P
12. 12. 2022 08.02
+25
Amerika in eu ki sta naredili krvavi državni udar v takrat mirni Ukrajini ter s tem začeli vojno tam...sedaj pravijo , da so seveda Rusi krivi in da smo mi dolžni ( po tem ko so oni naredili ...) trpeti in braniti Ukrajino? In sedaj vsi moramo trpeti njihove laži kako oni samo pomagajo ko pa se lahko dokaže da lažejo in vemo da lažejo!
JanezNovakJohn
12. 12. 2022 08.02
+10
Evropo bo sesul trojni pakt: Amerika, Rusija, tretji svet.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
12. 12. 2022 08.00
+17
Imamo dva tabora. Eden ful glasen kako je treba narediti vse za interese gospodarja (Zda-Izrael) in drugi tabor ki temu normalno nasprotuje. Zgodovina se ponavlja imamo hlapce-izdajalce, ki smatrajo da so vsi izdajalci, ki ne sovražijo Rusov ker je gospodar zda in nato rekel da je Rus kriv in da je treba umirati in trpeti da bo gospodar zmagal, ter nam prodajal energente po višji ceni! In imamo vse ostale ki temu nasprotujejo! Ne obračajte preveč pozornosti na te ki vam pišejo Rusofili itd... so zgodovinsko znani HLAPCI!
SlovenskiSin
12. 12. 2022 08.13
-7
STRIKE-ONE 333 V.I.P
12. 12. 2022 08.16
+15
Vidiš hlapec, Mene zanima Slovenija in Slovenski interesi, ne pa Ukrajina, rusija ali nato interesi nekih superbogatih elit.
Korintos11
11. 12. 2022 21.56
+3
Nevtralna pa Ukrajina več ne more postati?
mastablasta
12. 12. 2022 08.03
-7
država je lahko nevtralna, če ji nekdo garantira nevtralnost. Ukrajina je postala nevtralna v zameno za predajo jedrskega orožja. garantorji so bili ZDA, UK, Francija in Rusija. V NATO je niso spustili, le v EU bi lahko vstopila. Ko je pro-ruski predsednik šel na podpis pogodbe o pridruževanju EU (po glasovanju v parlamentu) jo je namesto podpisa teatralno raztrgal. izbruhnili so protesti, predsednik je zbežal. parlament ga je nato odstranil, saj ni izpolnil volje ljudstva. medtem so jih napadli Rusi takrat še prikrito in se pretvarjali da so uporniki. zasedli so Krim in Donbas. uklrajina je nato želela v Nato, kamor spet ni mogla. ne moreš vstopiti, če imaš težave na meji pa tudi niso se hoteli ukvarjati preveč z njimi. letos jih je Rusija še odkrito napadla. oni bi morali garantirati suverenost, neodvisnost in nevtralnost. namesto tega so se kar naprej vmešavali. menda zato, da se nato ne bi približal Ruski meji. no zdaj bo pravzaprav čisto blizu Moskve. V (prej nevtralni) Finski bodo lahko namestili rakete kratkega dosega. kdo bi Ukrajini zdaj garantiral nevtralnost? Kitajska? So predaleč. Rusija ji očitno ne, saj ima neke lastne ambicije. Na njihovih kanalih so "propagandisti" izrazili željo po celotni vzhodni Evropi in tudi Balkanu. ker je menda vse to Ruski svet ali pa Lebensraum, če je komu ljubša ta beseda.