Tujina

Na protestnike streljali s pravimi naboji, pomilostili prek 23.000 zapornikov

Naypyitaw, 12. 02. 2021 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, K.K.
Komentarji
7

Mjanmarske varnostne sile, v nasprotju z mednarodnim pravom, na protestnike streljajo s pravimi naboji, je dejal odposlanec OZN za človekove pravice. Vojaški režim je medtem pomilostil in odredil izpustitev nekaj več kot 23.300 zapornikov. Obenem bodo iz zaporov izpustili še 55 tujih zapornikov. Pomilostitve sicer sledijo številnim aretacijam po vojaškem udaru v začetku meseca.

Thomas Andrews je na izrednem sestanku v Ženevi obsodil voditelje državnega udara in dejal, da obstaja "čedalje več poročil in fotografskih dokazov" o kršitvah. Pozval je k gospodarskim sankcijam in prepovedi izvoza orožja v državo.

Protesti so se tudi v petek nadaljevali v nasprotju s prepovedjo načelnika vojske. General Min Aung Hlaing je pozval k "enotnosti", da bi tako preprečili "razpad", saj država praznuje praznik dneva zveze. Demonstranti pa vztrajno zahtevajo izpustitev pridržanih izvoljenih voditeljev, med njimi Aung San Su Či.

Na petkovem izrednem sestanku je Andrews, preiskovalec Združenih narodov za Mjanmar, dejal, da medtem ko so preiskovalcem prepovedali vstop v Mjanmar, je vse več dokazov, da so na protestnike streljali ne le z gumijastimi, pač pa tudi s pravimi naboji. Andrews je dejal, da so prebivalci Mjanmara svoje upanje vložili v ZN in da potrebujejo več kot le izjavo na papirju. ZN je prek varnostnega sveta pozval, naj preučijo gospodarske sankcije proti Mjanmaru, prepoved izvoza orožja in prepoved potovanja vojaškim voditeljem.

V začetku tega tedna je bila 19-letna Mya Thwe Thwe Khaing, medtem ko je policija s pomočjo vodnih topov, gumijastih krogel in kot kaže tudi pravih nabojev poskušala razgnati protestnike, ustreljena v glavo in hudo poškodovana. V bolnišnici ostaja v kritičnem stanju. Rana je enaka rani, ki bi jo lahko povzročil le pravi naboj, so sporočile skupine za zaščito pravic. 

Pozivi OZN k sankcijam so prišli takoj po poročanju o uporabi gumijastih nabojev, ki jih je policija uporabila v Mawlaminu.

 Vojska v Mjanmaru pomilostila več kot 23.000 zapornikov

Medtem je vojaški režim v Mjanmaru pomilostil in odredil izpustitev nekaj več kot 23.300 zapornikov. Obenem bodo iz zaporov izpustili 55 tujih zapornikov. Pomilostitve sicer sledijo številnim aretacijam po vojaškem udaru v začetku meseca.

Podrobnosti o tem, koga pomilostitve zadevajo, niso znane. Je pa obe odredbi podpisal vodja vojaške hunte Min Aung Hlaing. Množične pomilostitve, s katerimi izpraznijo prenapolnjene zapore v državi, so običajne, zlasti na pomembne dneve. Tudi danes je v Mjanmaru praznik.

Današnje pomilostitve sledijo številnim aretacijam, ki jih je vojska izvedla po udaru 1. februarja in katerih tarča so bili zlasti zavezniki nekdanje voditeljice Aung San Su Či ter predstavniki volilnih oblasti. Skupno naj bi glede na navedbe lokalne skupine, ki spremlja aretacije, po prevratu prijeli 260 ljudi, okoli 20 so jih odtlej izpustili. Su Čijeve v javnosti ni bilo na spregled, odkar so jo prijeli, pa naj bi bilo z njo po navedbah njene stranke Nacionalna liga za demokracijo (NLD) vse v redu.

Nekateri opazovalci domnevajo, da želi vojska z izpustitvami pridobiti prostor, da bi lahko prijela več političnih nasprotnikov in protestnikov. Protesti proti vojski se po vsej državi nadaljujejo tudi danes.

Po poročanju mjanmarskih medijev se je mirnih protestov v Yangonu udeležilo več kot 100.000 ljudi. Na fotografijah, ki krožijo po družbenih medijih, je videti, da je protestnike v nekaterih drugih mestih razgnala policija. Več sto ljudi se je danes zbralo tudi pred ruskim veleposlaništvom v Yangonu, kjer so protestirali proti ruski blokadi obsodbe vojaškega udara v Varnostnem svetu ZN.

Vojska je sicer udar utemeljila z domnevno volilno prevaro na novembrskih parlamentarnih volitvah, na katerih je prepričljivo zmagala stranka Su Čijeve NLD.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rde?a barva
13. 02. 2021 18.58
+1
Prosim, ne dajajte Janezu in Hojsu nove ideje.
borjac
12. 02. 2021 19.59
+3
To so Janševe mokre sanje.
Generacija56
12. 02. 2021 16.15
+5
Tako se to dela... Politike v zapor, nedolžno rajo izpustiti.... V Mnjanmaru se je zgradil pravi majhen imperij skorumpiranih politikov, ki so na koncu že prejemali kar gotovino za svoje potrebe. Od kje? Iz ZDA... No, verjetno tudi za objavo takšnih člankov ne prihaja nakazilo na TRR?
Ost1234
12. 02. 2021 16.27
+2
Če je skorumpirana vojska je pa vse v redu?
Generacija56
12. 02. 2021 17.07
+1
rekapaka
12. 02. 2021 17.54
-1
Generacija. Ti iščeš Mjanmar na Arktiki, pa komentiraš stanje v bivši Burmi.
Generacija56
12. 02. 2021 18.06
+0
rekapaka, saj razumem tvoje dvome, to je standard na tem portalu. A komentiraš pomorščaka, ki presneto dobro ve, kje je kaj...