Tujina

Von der Leynova izpostavila vsa področja, nekateri poslanci kritični

Bruselj, 13. 09. 2023 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V minulih štirih letih je bilo uresničenih več kot 90 odstotkov političnega programa, skupaj smo dokazali, da Evropa, kadar je drzna, zadano tudi uresniči, je v Evropskem parlamentu poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Vendar delo še zdaleč ni končano, treba se je skupaj pripraviti na prihodnost, je poudarila.

Pred nami je 300 ključnih dni do evropskih volitev, na katerih bodo volivci razmišljali o stanju EU in delu tistih, ki jih zastopajo, ter se odločali, kakšno prihodnost in kakšno Evropo si želijo, je poudarila. Naloga EU v prihodnjih mesecih se začne s pridobivanjem zaupanja Evropejcev, da se odzovemo na njihove želje in skrbi.

"V naslednjih 300 dneh moramo dokončati delo, ki so nam ga zaupali volivci," je pozvala.

Spomnila je, da je leta 2019 v Evropskem parlamentu predstavila program za zeleno, digitalno in geopolitično Evropo, v katerega so nekateri dvomili. Vmes se je svet "obrnil na glavo" spričo pandemije covida-19 in brutalne vojne v Ukrajini.

Vendar se je rodila geopolitična EU, imamo evropski zeleni dogovor, določili smo pot za digitalni prehod, instrument Next Generation združuje 800 milijard evrov naložb in reform ter ustvarja dostojna delovna mesta, postavili smo temelje za zdravstveno unijo in pomagali cepiti celotno celino ter velike dele sveta, je med drugim naštela.

Izpostavila je tudi pomembne dosežke na področju enakosti spolov in v boju proti nasilju nad ženskami ter zgodovinski pristop EU k Istanbulski konvenciji.

Vendar delo na tem področju še zdaleč ni končano, je opozorila in pozvala, da se v zakonodajo vključi načelo "Samo da pomeni da", saj brez svobode pred nasiljem ni prave enakopravnosti.

Predsednica komisije je poudarila tudi, da bodo pravna država in temeljne pravice vedno temelj EU, zato je komisija poročila o pravni državi uvrstila med ključne prednostne naloge.

"Prihodnost naše celine je odvisna od odločitev, ki jih sprejmemo danes," je poudarila v govoru o stanju v EU. Prebivalci Evrope si po njenih besedah želijo EU, ki se bo zavzemala zanje v času tekmovanja velikih sil, želijo pa si tudi EU, ki jih bo ščitila in jim stala ob strani kot partnerica in zaveznica v njihovih vsakodnevnih bitkah.

Lenarčič izpostavil, da von der Leynova ni izpustila nobenega pomembnega področja

Von der Leynova v govoru o stanju v EU ni izpustila nobenega pomembnega področja, je danes v izjavi ob robu zasedanja Evropskega parlamenta ocenil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Podala je sliko o opravljenem delu, trenutnem stanju, pa tudi o nadaljnji viziji, je dejal.

"Evropa ima odgovore, Evropo potrebujemo, potrebovali jo bomo tudi pri soočanju s krizami, ki jim bomo še priča, in upam, da bodo slovenski volivci med tistimi, ki bodo to sporočilo slišali," je vsebino govora Von der Leynove v izjavi slovenskim novinarjem v Strasbourgu strnil evropski komisar iz Slovenije.

Janez Lenarčič
Janez Lenarčič FOTO: AP

Po njegovi oceni je von der Leynova v govoru izpostavila vsa ključna področja, kot pomembno je ocenil tudi, da so predstavniki vseh večjih političnih skupin v Evropskem parlamentu v svojih odzivih pohvalili tako opravljeno delo kot tudi nadaljnjo vizijo EU.

Na vprašanje, ali je bil to predvolilni govor von der Leynove, je odgovoril, da le v časovnem smislu, a je predsednica gotovo nagovarjala tudi evropske volivce. Govor o stanju v EU je bil namreč zadnji pred evropskimi volitvami junija prihodnje leto, je spomnil.

Slovenski evroposlanci pozdravili govor, a podali tudi nekaj kritik

Evropski poslanci iz Slovenije so danes pozdravili poudarke govora predsednice Evropske komisije o stanju v uniji, obenem pa so bili kritični, ker ni ponudila odgovorov na nekatere ključne izzive EU. Nekateri njen govor razumejo tudi kot napoved kandidature za novi mandat.

Pretirano izpostavljanje enotnosti in uspešnosti v govoru bolj kaže na to, kaj si predsednica želi, kot kakšno je dejansko stanje, brez odgovorov pa so ostala nekatera ključna vprašanja evropske prihodnosti, je ocenila Romana Tomc (EPP/SDS).

Ursula von der Leyen v Evropskem parlamentu
Ursula von der Leyen v Evropskem parlamentu FOTO: AP

Kakšna bo naslednja faza zelenega prehoda, kako zagotoviti suverenost EU na področju energetike, prehrane in strateško pomembnih surovin, pa tudi, kako zaustaviti ilegalne migracije, je med drugim naštela vprašanja, na katera predsednica po njenem ni dala odgovorov.

V svoji oceni stanja v EU je Ursula von der Leyen po pričakovanju govorila všečno, kot vsako leto doslej je natrosila polno lepo ubesedenih obljub, ni pa nagovorila konkretnih problemov običajnega človeka, je opozoril Milan Zver (EPP/SDS). Le bežno se je dotaknila migracij, čeprav so statistike za letošnje leto primerljive s tistimi iz leta 2015, je opozoril. Vesel pa je napovedi, da bo komisija v prihodnjem letu posvetila več pozornosti konkurenčnosti.

Namen nagovora von der Leynove je bil očitno spravljivost s fokusom na zelenem prehodu in sociali in morda že iskanje podpore za njen drugi mandat po evropskih volitvah, je ocenil Matjaž Nemec (S&D/SD). Pozdravil je jasno zavezo širitveni politiki, pa tudi dosedanje delo EU na področju zelenega prehoda, krepitve socialne Evrope, pravic in zaščite žensk ter zavezo predsednice vladavini prava in človekovim pravicam. Med drugim pa je izrazil razočaranje, da predsednica ni omenila nadzora na notranjih schengenskih mejah.

Tudi po oceni Milana Brgleza (S&D/SD) je predsednica komisije želela sporočiti, da je kljub dvomom ob njeni izvolitvi leta 2019 odločna voditeljica z vizijo za prihodnost. "Lahko ga torej razumemo kot jasno napoved naskoka na drugi mandat," je menil. Pozitivno je, da ni pozabila na Slovenijo in naravno katastrofo, skrbi pa to, da je pozabila na vse socialne in okoljske teme, ki so ključ do delovanja EU, je opozoril.

Irena Joveva (Renew/Svoboda) je v govoru pogrešala konkretne predloge za izboljšanje konkurenčnosti gospodarstva, predstavitev skupnega odziva EU na ohlajanje gospodarske rasti in blažitev socialnih pritiskov prebivalstva zaradi inflacije, ali pa vsaj jasno opredelitev do trenutno najbolj občutljivih političnih vprašanj, ki zadevajo prihodnost EU. Pozdravila pa je poudarke o nujnosti širitve Unije, kjer pa je, kot je poudarila, pogrešala vizijo reforme EU.

Von der Leynova je izpostavila, da zeleni prehod skupaj z digitalizacijo in krepitvijo socialne EU, ostaja prioriteta, je poudaril Klemen Grošelj (Renew/Svoboda). Pomembno se mu zdi tudi, da bo prihodnje mesece namenila krepitvi dialoga z industrijo in kmeti. Glede širitve ga veseli, da je deloma sledila pobudam skupine evropskih poslancev, da bodo za vstop v EU potrebne nujne reforme, vključno z reformami na področju vladavine prava in svobode medijev.

Poudarek predsednice, da je treba zeleni dogovor izvajati skupaj z vsemi deležniki: industrijo, gospodarstvom, predvsem pa tudi s kmetijstvom, je pozdravil Franc Bogovič (EPP/SLS). Kot je opozoril, pa je pogrešal "več soočenja z realnostjo pri nekaterih ciljih", predvsem glede razumevanja trenutnih gospodarskih razmer v Evropi, ter priznanje, da so nekateri cilji zelenega dogovora nerealni in jih je treba prilagoditi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (209)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rains
14. 09. 2023 09.57
-2
Če jo rusofili kritizirajo pomeni da dela zelo dobro!
SREBRNIBREG.
14. 09. 2023 15.20
+0
Res dela dobro. V dobro Amerike. Dokaz pa so bankroti evropskih gospodarskih gigantov, vedno manjši bdp, vedno višje obrestne mere, vedno višje cene blaga in storitev...A kaj, ko tega politični slepci in podporniki takšnega njenega kriminalnega dejanja nočejo videti.
Finfer
14. 09. 2023 09.30
+13
ursula,lagarde in druge babure so babure ki bodo uničile celo evropo zaradi njih bomo hodili naokrog s samih gatah pa se te nam bodo pokradli !!
nikhrast
14. 09. 2023 17.15
-4
Ubogi Evropejci, samo stokate kako revni ste, na drugi strani pa vidim veliko podpore Putinu, pa sanje o socializmu, krajšemu delovniku..., ne sanjate pa o nadurah, pa o večerni službi, pa o delu po upokojitvi..., to je normalno za folk tu v Severni Ameriki.
tirolec
14. 09. 2023 08.36
+11
Vizija za prihodnost....komu ali čemu? Za koga ali kaj? Da se ne razpišem preveč, raje neham...
mackon08
14. 09. 2023 08.02
+11
300 dni da se voli mešalce megle in kvačkarice.
zvoneti
13. 09. 2023 21.37
+12
"imamo evropski zeleni dogovor, določili smo pot za digitalni prehod, instrument Next Generation združuje 800 milijard evrov naložb in reform ter ustvarja dostojna delovna mesta, postavili smo temelje za zdravstveno unijo in pomagali cepiti celotno celino ter velike dele sveta, je med drugim naštela.¨ Ha, ha, ha, ha....imamo zeleno prevaro kot npr. el. avtomobili, digitalni nadzor, ki ga planirate vam bo padel v vodo tako kot covid farsa, dojstojna delovna mesta imate samo v parlamenti v Bruslju, o zdravstveni katastrofi pa raje nebi........pa komu tale proodaja neumnosti????
nikhrast
13. 09. 2023 21.37
-16
Neverjetno koliko revežev na tem forumu, mislim na finančne reveže, malo izobraženi, pa slabo plačane službe, drugače ne morem gledati na te komentarje, uspešen folk se je oglaša tako obupno kakšni reveži so.
abmam
14. 09. 2023 08.52
+13
OvcjiPastir
14. 09. 2023 09.55
-6
Večina verjetno tudi na socialnem, skratka dno družbe, zato pa imajo občutek, da v EU vse propada. Ker jim je lajf zavožen.
nikhrast
14. 09. 2023 17.59
-5
Abe, prvič na tem portalu, poglej koliko slovničnih in typo napak drugje. Osnovno šolo sem pa res končal v Sloveniji, fakulteto v kemiji sem pa naredil v angleščini.
ivan z Doba
13. 09. 2023 21.13
+14
Ursuli dva odmerka Pfizerja zoper Covid, pa nagnat domov. Preveč škode je naredila. Je njen mož dobro zaslužil pri cepivih? Prej smo futrali samo domače parazite, sedaj pa še evropske.
zmerni pesimist
13. 09. 2023 21.09
+13
Govorila in govorila pa nič povedala
kiropraktik
14. 09. 2023 09.52
+4
Tako, kot Šarec , MESEC, Bratuškova, da ne omenjam Tanje. Goloba.....
jebivoje
13. 09. 2023 20.25
+12
eu je tako drzna da je rekla zda ne bomo vaši hlapci in potem smo se zbudili
Na pol ovca
13. 09. 2023 20.18
+14
Komu ta naklada a je res toliko ovac ki še kimajo?? ja očitno je !! Poglejte raje posnetek iz Ukrajine kjer je Ukrajinski minister kar v obraz povedal Nemcem da so takorekoč hlapci in naj delajo kot jim je ukazano , NE ni šala poglejte si včerajšni posnetek te konference na jutub kanalu bolj moder
nikhrast
13. 09. 2023 20.08
-19
Sploh ne moreš verjeti koliko zavoženega folka ki udriha po EU-ju, malo se zavedajo kaj bi bilo s Slovenijo zunaj EU-ja, revščina kot Srbija, pa Bosna...
abmam
14. 09. 2023 08.55
+7
periot22
13. 09. 2023 19.42
+11
Aristotle
13. 09. 2023 17.25
+23
Problem je ker drvimo po poti navzdol, politiki pa z svojim ravnanjem se samo pritiskajo na plin… upam da se politiki zamenjajo ter da se tej norosti naredi konec…
Ivar The Boneless
13. 09. 2023 17.31
+17
nikhrast
13. 09. 2023 20.03
-15
trdovrat
13. 09. 2023 20.08
+12
Ta pot navzdol je že precej časa načrtovana od globalističnih satanističnih zločincev! Poiščite izjave klausa švaba in yuala hararija, pa boste izvedeli resnico! Namerno ju pišem z malo, pa še tega nista vredna! Vsi naši in vsi evropski voditelji jima pa sledijo in nas peljejo v pekel, kakršnega si nismo sposobni niti predstavljati! SMRT FAŠIZMU
nikhrast
13. 09. 2023 21.42
-3
trdy, v Sloveniji bi bilo bolj pomembno če bi omenil smrt socializmu, žalostno pa da precej folka še sanja o komunizmu. Poglej Severno Ameriki, tam pa sindikati sovražijo socializem in komunizem, veliki kapitalisti so s temi velikimi pokojninskimi skladi.
Ivar The Boneless
13. 09. 2023 17.24
+23
Ppglejte jo v obraz. Tako zgleda zloba.
Angelica007
13. 09. 2023 17.18
+23
"V naslednjih 300 dneh moramo dokončati delo, ki so nam ga zaupali volivci," ah , ja dokoncati vojno , a vojno so vam zupali volivci? SRAMOTNA EU POLITIKA!
reakcionar
13. 09. 2023 17.05
-16
Tej plemeniti osebi bi takoj pustil da upravlja z prihodnostjo mojih otrok! V njo imam popolno zaupanje!
dartford
13. 09. 2023 17.12
+18
Tvojim otrokom se ne piše nič dobrega pod tako politiko.
SREBRNIBREG.
13. 09. 2023 17.14
+18
Očitno ti lastni otroci manj pomenijo kot potepuški pes.
Narkodefinkica
13. 09. 2023 17.00
+7
Res samo malo manjka do BankratEvrope.5 .% ljudi nori..
nikhrast
13. 09. 2023 16.44
-16
Poglej kritiko zavoženega folka, podpirajo pa Putin-Kim sestanek kjer govorita samo o nabavljanju orožja. Ta folk sploh ne ve kako dobro jim gre v primeru Rusije, Severne Koreje, BRICS, Kitajske...
štajerski janezek
13. 09. 2023 16.45
+13
Kaj se oglašas če sploh nisi v slo? Zgini
Zmaga Ukrajini.
13. 09. 2023 16.46
-8
Ja, to je "tisti" sestanek: "Gde patroni".🤣🤣🤣
štajerski janezek
13. 09. 2023 16.48
+5
Zmaga Ukrajini.
13. 09. 2023 16.51
-8
Robert Vogrinec
13. 09. 2023 17.00
-1
Torej ste bili prisotni na njunem sestanku, da tako dobro veste, o čem sta govorila. Pa slovnico za tretji razred in pravopis morate nujno obnoviti.
nikhrast
13. 09. 2023 18.28
-5
Ljuba teta, kako malo obveščen slovenski folk, moji sorodniki in prijatelji v Sloveniji pa stalno komentirajo o situaciji po svetu.
Zmaga Ukrajini.
13. 09. 2023 16.43
-30
Bravo, von der Leyen 👋👋👋.
SREBRNIBREG.
13. 09. 2023 16.56
+23
A za zlom Evropskega gospodarstva, za draginjo in vedno več brezposelnosti zaradi bankrotov firm po Evropi?
Stauffenberg
13. 09. 2023 16.41
+20
Metlo v roke in pojdi daleč stran. Dobro si je opomogla s farma posli in verjetno še s čim.
SREBRNIBREG.
13. 09. 2023 16.57
+16
Ne v roke ampak naj jo zajaha ter odleti vsaj na Mars.