Tujina

Von der Leynova potrdila stike s talibani in napovedala nadaljnjo pomoč Afganistanu

Madrid, 21. 08. 2021 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in prvi diplomat EU Josep Borrell so obiskali sprejemni center za afganistanske sodelavce EU v bližini Madrida. EU bo še naprej nudila in povečala humanitarno pomoč Afganistanu, je zagotovila von der Leynova, ki je tudi potrdila stike s talibani.

Von der Leyenova, Michel in Borrell so obiskali sprejemni center za afganistanske sodelavce EU v bližini Madrida.
Von der Leyenova, Michel in Borrell so obiskali sprejemni center za afganistanske sodelavce EU v bližini Madrida. FOTO: AP

EU mora pomagati ne le tistim Afganistancem, ki so prispeli v Španijo, ampak tudi tistim, ki ostanejo v Afganistanu, je poudarila Ursula von der Leyen. EU je trdno zavezana, da bo še naprej podpirala nevladne organizacije, ki delujejo v Afganistanu, je dejala in napovedala povečanje humanitarne pomoči.

Za leto 2021 je Unija načrtovala pomoč Afganistanu v višini 57 milijonov evrov, vendar je to pomoč treba povečati, je sporočila. "Naj bom zelo jasna: milijarda evrov sredstev EU za razvojno pomoč v naslednjih sedmih letih je vezana na stroge pogoje, to so spoštovanje človekovih pravic, dobro ravnanje z manjšinami ter spoštovanje pravic žensk in deklet," je sporočila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob tem je predsednica Evropske komisije potrdila, da je EU v stiku s talibani. Pogajanja s talibani pa ne pomenijo nikakršnega priznanja nove vlade, je poudarila. Predvsem želijo z vzpostavitvijo stikov olajšati evakuacijo ljudi, ki so sedaj v nevarnosti, je dodala.

Tudi prvi diplomat EU Josep Borrell je tvitnil, da ostaja prioriteta spraviti na varno vse sodelavce EU.

Visok obisk so spremljale številne kamere.
Visok obisk so spremljale številne kamere. FOTO: AP

Sprejemni center, ki so ga španske oblasti uredile v vojaškem letalskem oporišču v bližini Madrida, je "simbol odziva EU in Španije" na krizo, pa je na skupni novinarski konferenci dejal španski premier Pedro Sanchez. "Predstavlja vrednote evropske enotnosti in solidarnosti. Enotnost med državami članicami in solidarnost s tistimi, ki najbolj trpijo. Španija je tu, ko nas EU potrebuje," je dejal. 

Michel se je danes zahvalil Španiji za gostoljubje. "S tem, ko pomagate njim, pomagate EU, da izpolni svojo moralno dolžnost," je tvitnil.

Španija je sprejemni center za afganistanske sodelavce evropskih institucij in člane njihovih družin, ki iz Afganistana bežijo pred morebitnimi povračilnimi ukrepi talibanskega režima, vzpostavila ob vojaškem letalskem oporišču Torrejon de Aroz severovzhodno od Madrida. Sprejme lahko okoli 1000 ljudi.

Iz Španije naj bi jih kasneje v okviru porazdelitve bremena prerazporedili po članicah. EU naj bi sicer iz Afganistana evakuirala od 400 do 500 afganistanskih sodelavcev in njihovih družin. Slovenija je v okviru porazdelitve bremena med članicami Unije pripravljena sprejeti do pet oseb, je pred dnevi sporočil zunanji minister Anže Logar.

V petek zvečer je v vojaškem oporišču pri Madridu že pristalo letalo s 110 afganistanskimi sodelavci in člani njihovih družin, je sporočila španska vlada. Letalo je iz Kabula najprej poletelo v Dubaj, od tam pa v Španijo. Danes naj bi tam pristalo še eno letalo z evakuiranimi afganistanskimi sodelavci in člani njihovih družin.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (152)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone 12345
22. 08. 2021 14.06
+1
Če bi bila ruska vojska v afganistanu sigurno ne bi pustila beżat uradni vojski!sem 100%!od mc donalds vojske tega ne moreš pričakovat
Mother Russia
22. 08. 2021 13.11
+1
V 20 letih so pokurili 127 milijard evrov evropskega denarja za urjenje vojske za boj proti Talibanomki je razpadla v 20 dneh; zdaj bi pomagali še Talibanom “da se postavijo na noge”!? To levo bando je treba nesti ven iz evropskih inštitucij! Zbudi se ljudstvo Butalsko!
Ugovor vesti 133.člen
22. 08. 2021 11.46
+4
NOBENE POMOČI, KER SO JO DOBILI ŠE PREVEČ, SEDAJ Z NJO RAZPOLAGAJO TERORISTI IN RAVNO TAKO Z OROŽJEM. To je vse dogovorjeno in usklajeno, vse ostalo so nianse. Zato zapreti meje po vzoru Madžarske. Gre samo za izvoz novih kvot s ciljem islamizacije EU.
Betuul
22. 08. 2021 11.31
+2
Niti dinarja iz eu ! Nimamo dinarja !
Betuul
22. 08. 2021 11.33
+1
Salomon
22. 08. 2021 11.31
+1
Upam, da bo parlament glasoval proti tej neumnosti, veš pa ne..... Pa najbrž ne more kar sama odločat in ponujat pomoč, ali kako...A EU nismo demokratična skupnost ? Že s temi našimi medijami se je izkazala in z Erdoganom in zdaj še to... Dajte no kakšno odločno osebo na vrh EU !
niktalop
22. 08. 2021 11.16
+5
Ursula: Naj bom zelo jasna: milijarda evrov sredstev EU za razvojno pomoč v naslednjih sedmih letih je vezana na stroge pogoje, to so spoštovanje človekovih pravic, dobro ravnanje z manjšinami ter spoštovanje pravic žensk in deklet. Pa kaj tej ženski ni prav nič jasno. To kar ona postavlja kot pogoj za pridobitev pomoči NE BO NIKOLI IZPOLNJENO. NIKOLI. Talibani se bodo še naprej ravnali po koranu in šeriatskem pravu in ne bodo od tega odstopili tudi če bi hoteli. Taliban ki bo predlagal sprejem pogojev EK je še isti dan mrtev.
niktalop
22. 08. 2021 11.12
+7
Von der Leynova potrdila stike s talibani in napovedala nadaljnjo pomoč Afganistanu.Pomoč v čem. Mogoče v orožju in strelivu. Kdor daje pomoč Afganistanu daje pomoč talibanom in njihovemu terorju nad lastnim prebivalstvom in tujci. Če je še kje kakšen ostal. EK na čelu z Ursulo von der Leyen je popolnoma izgubljena in sprejema odločitve ki so na ravni tri leta starega otroka.
oježeš
22. 08. 2021 12.16
+3
Lepo je živeti v lastnem idealiziranem svetu, ki pa v resnici ne obstaja. Kdor pozna talibane ve, da jih nič ne bo spremenilo v svojih dejanjih in predvsem v razmišljanju. Niti se nikoli zaradi denarja ne bodo spremenili. So kakršni pač so in s tem bodo nadaljevali. Lahko pa bodo obljubili spremembe sam za čas, da dobijo denar, potem pa po starem naprej. Kdor upa, da jih bo spremenil z nekaj denarja, se hudo moti. Dovolj bi bilo že to, da tujci, ki pridejo se jim ni treba v celoti podrediti njihovim običajem za tistih nekaj dni ki jih preživijo med njimi, ampak jim pustijo svojo osebnost seveda v spoštovanju do gostitelja. Evropejci smo znani, da se hitro prodamo za prazen nič, hitro se podredimo drugim in ne skrbimo za svoj značaj, zaradi česar ne bomo nikoli priljubljeni pri tujcih. Kdor se proda za drobiž in se takoj začne prilizovati tujcem s tem da zanemari svojo osebnost in svoje tudi pravice, bo pri tujcih veljal le kot 'prodana duša' s katerimi tudi tako delajo.
Salomon
22. 08. 2021 11.05
+3
Naj podprejo tistih 10.000, ki so se zatekli z orožjem v hribe in so proti talibom...Kaj za vraga so delali tam 20 let, ne da bi usposobili resno vojsko... OMG
Salomon
22. 08. 2021 11.04
+3
Kaj se bo pogovarjala s talibani, že z Erdoganom se ni uspela, si se vsedla na kavč kot šolarka, namesto, da bi zahtevala stol zase poleg despota Erdogana. Vse to je že vnaprej na talibanski mlin in na našo škodo. Nula pogovorov s talibani. Oni razumejo samo eno, in to se ve, kaj je
Sokril
22. 08. 2021 10.50
+6
Mogoče bi se gospa spomnila, kako jo je Erdogan posadil na svoje mesto oz. kavč. Naj pazi da ne bo spet "ponižana".
JApajaDAja
22. 08. 2021 11.00
+2
Emtisunce
22. 08. 2021 10.40
+9
Neumnost tisočletja ! Talibani bodo ves denar porabili za oboroževanje in usposabljanje vojske ter pošiljali lepe slike v EU. Ko bodo pripravljeni bodo krenili v osvajanje Evrope.
Stanko Kodri?
22. 08. 2021 10.18
+5
ZN že moledujejo. Baje bo tam humanitarna kriza. Bruselj spet mešetari, baje v humanitarnem smislu. Afganistanci so očitno želeli Talibe na oblasti. Sploh se niso uprli,vojska se je pa kar vnaprej predala. Kakor so si naredili, pa naj imajo! Še naprej metati denar tja, da ga bodo Talibi porabili za orožje je neummost brez primere. Ta zblojen režim je treba blez milosti popolnoma osamiti. Sredstva so jim itak že zamrznili, zdaj hi pa zbirali nek humanitarni denar. Pa kdo tu koga...
Milka Ahlin
22. 08. 2021 09.26
+7
Ta kura je ista kot papež, za domače ljudi naj se briga, cel svet bi jih moral pustiti na miru, stroge dankcije.
Salomon
22. 08. 2021 09.24
+9
Z mojim denarjem in v mojem imenu ne boš, gospa predsednica ,dajala nobene pomoči talibanskemu režimu.
Emtisunce
22. 08. 2021 10.43
+8
Gospa je izbrana, ne izvoljena. Navadni smrtnik ne more vplivati na njen položaj in dejanja - ona lahko dela kar hoče !
JApajaDAja
22. 08. 2021 09.20
+5
ta ženska ni kos funkciji, ki jo ima....še drunker je bil boljši...sicer je njemu bilo lažje, ker sta bila dva-on in ishias!
lipov list
22. 08. 2021 09.14
+5
pa domov naj si jih pelje
Mother Russia
22. 08. 2021 08.51
+9
Skrajnji čas da odpikajo to Angelcino nastavljenko. Baba na veliko razmetava evropski denar za Erdogana, Talibane, levičarje, Slovenci pa 17 let po vstopu v EU , so še vedno na minimalni plači . Tu ne gre več za Evropsko Skupnost, gre za zdužbo za pomoč Muslimanom vseh sort innazorov…
Stanko Kodri?
22. 08. 2021 10.28
+1
Ja, pa 17 let po vstopu nam je Bruselj izničil vso suverenost in neodvisnost. To kar je EU postala je točno tak model ureditve ki ga je za Europo predvidel in celo v pismenem predlogu sestavil Walter Funk, Hitlerjev minister za gospodarstvo. Ne verjamete? Malo poguglat, dokument še obstaja.
Mother Russia
22. 08. 2021 08.51
+3
Skrajnji čas da odpikajo to Angelcino nastavljenko. Baba na veliko razmetava evropski denar za Erdogana, Talibane, levičarje, Slovenci pa 17 let po vstopu v EU , so še vedno na minimalni plači . Tu ne gre več za Evropsko Skupnost, gre za zdužbo za pomoč Muslimanom vseh sort innazorov…
petnikov
22. 08. 2021 08.33
+9
pa kaj mora zdaj EU pomagati eni državi, ki samo ne ve kaj želi? Kdo bo pa nam pomagal, ko bo Evropa v razsulu? Ma, ni nam pomoči, narava, naredi že enkrat svoj posel do konca...
Corvette
22. 08. 2021 08.20
+7
Rad bi videl, kako bi jo oni posedli na kauč!