TUJINA

Vplivnežem brez kvalifikacij prepovedano razpravljati o strokovnih temah

Peking, 24.06.2022, 6:00 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Kitajska je z novo zakonodajo vplivnežem prepovedala nekatera ravnanja. Pri prenosih v živo vplivneži brez primernih kvalifikacij ne bodo več smeli razpravljati o strokovnih temah, kot so pravo, medicina, gospodarstvo in izobraževanje. V zakonodaji, ki jo sestavlja 18 smernic, je Kitajska vplivnežem, ki prenašajo v živo, prepovedala skupno 31 ravnanj.

Vplivneži tako ne smejo več razpravljati o strokovnih temah, če za to niso primerno usposobljeni. V zakonodaji sicer ni jasno določeno, katere kvalifikacije so potrebne, oziroma kaj točno pomeni "primerna usposobljenost", poroča Yahoo Finance. 

Prav tako vplivneži ne bodo več smeli oglaševati razkošnega življenjskega stila, kar vključuje tudi prikazovanje luksuznih izdelkov in gotovine. 

Vplivnica v svoji modni trgovini med prenosom v živo. Prodajalci na Kitajskem so prenose v živo prepoznali kot uspešen prodajni kanal. Med prenosi v živo se prodajalci lahko povežejo s strankami, ki medtem opravljajo nakup direktno med prenosom.
Vplivnica v svoji modni trgovini med prenosom v živo. Prodajalci na Kitajskem so prenose v živo prepoznali kot uspešen prodajni kanal. Med prenosi v živo se prodajalci lahko povežejo s strankami, ki medtem opravljajo nakup direktno med prenosom. FOTO: A.P.

Med na novo prepovedanimi ravnanji med prenosi v živo je tudi objavljanje vsebin, ki bi oslabile oziroma žalile vodstvo Komunistične partije Kitajske, socialistični sistem ali delovanje države. Prepovedano je postalo tudi retuširanje podob političnih strank ter namerno pritegovanje pozornosti. 

Zakonodaja še veli, da se javnim osebam, ki so kršile zakon ali so v preteklosti pokazale svojo "neetično naravo", onemogoči izražanje mnenj. Te osebe ne smejo več organizirati javnih srečanj, ustvariti novega računa niti preiti na drugo platformo. 

Kitajska vplivnica med prenosom v živo. Število računov na platformah za prenašanje v živo je bilo leta 2016 na Kitajskem 344 milijonov oziroma 47,1 odstotkov kitajskih internetnih uporabnikov.
Kitajska vplivnica med prenosom v živo. Število računov na platformah za prenašanje v živo je bilo leta 2016 na Kitajskem 344 milijonov oziroma 47,1 odstotkov kitajskih internetnih uporabnikov. FOTO: A.P.

Nove smernice bodo omejile tudi možnosti davčnih utaj. Kitajska oblast opozarja vplivneže, da morajo svoje davčne obveznosti opravljati v skladu z zakonom. Kitajski vplivneži so bili namreč večkrat kaznovani zaradi utaje davkov – prijavili niso prihodkov, ki so jih dobili od prodaje izdelkov preko prenosov v živo. Obsojeni vplivneži so bili poleg finančne kazni kaznovani še z ukinitvijo profilov na družbenih omrežjih in umikom njihove spletne trgovine. 

Smernice so v sredo objavili v Državni administraciji za radio in televizijo ter Ministrstvu za kulturo in turizem.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.