TUJINA

Vrača se legenda iz sovjetskih časov: Moskvič

Moskva, 23.11.2022, 19:16 | Posodobljeno pred 13 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Rusija oživlja blagovno znamko avtomobilov iz sovjetskega obdobja v nekdanji tovarni Renaulta. Proizvajalec tovornjakov Kamaz je napovedal, da bodo prvi avtomobili naprodaj naslednji mesec. Nazaj se namreč vrača legendarni Moskvič.

Po dveh desetletjih premora je Rusija začela s proizvodnjo avtomobilske znamke Moskvič v tovarni v bližini Moskve, ki jo je opustil francoski proizvajalec avtomobilov Renault, z novim, sodobnim kitajskim dizajnom, ki komajda spominja na klasiko iz sovjetskih časov.

Kamaz, ki je julija podpisal pogodbo za tehnološkega partnerja tovarne, in vlada sodelujeta s kitajskim proizvajalcem avtomobilov JAC, navaja Reuters. Kamaz je v sporočilu za javnost navedel, da pričakujejo, da bodo sčasoma zgradili bazo ruskih dobaviteljev, vendar naj bi proizvodnja ostala omejena.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Avto naj bi bil na las podoben kompaktnemu križancu Sehol X4, ki ga izdeluje kitajski JAC. Reuters navaja, da so bili uporabljeni dizajn, inženiring in platforma JAC, deli pa so bili dobavljeni s Kitajske. Vozila so ob predstavitvi imela številne nalepke JAC.

Vendar Maksim Kljuškin, projektni vodja tovarne, ni želel potrditi, da je kitajsko podjetje partner Moskviča.

"Imamo ruskega proizvajalca tovornjakov Kamaz kot zunanjega partnerja in imamo partnerja na dolge razdalje, s katerim sodelujemo," je dejal. "Tega partnerja ne imenujemo."

Z le 600 vozili, predvidenimi za proizvodnjo letos, novi avtomobil verjetno ne bo spremenil mračnih obetov za industrijo, katere letna prodaja bi lahko prvič v moderni zgodovini Rusije končala leto pod enim milijonom.

Moskvič v sovjetskih časih
Moskvič v sovjetskih časihFOTO: Shutterstock

Končni cilj vlade je, da proizvede 100.000 vozil Moskvič na leto, od katerih bodo nekatera električna. To pa je daleč pod povprečjem v industriji za avtomobilsko tovarno. Tesla denimo v svoji tovarni v Šangaju izdela 22.000 avtomobilov na teden.

Kamaz in vlada sta vzpostavila nove dobavne verige, podrobnosti pa ne razkrivata.

"Naloga za bližnjo prihodnost je, da do konca leta 2023 vzpostavimo procese z majhnimi vozlišči z vključevanjem lokalnih dobaviteljev," je v izjavi dejal minister za industrijo in trgovino Denis Manturov.

PREBERI ŠE
Slovo McDonald'sa iz Rusije po 30 letih, lade bo izdeloval Moskvič

Ministrstvo je sporočilo, da bi začetek proizvodnje v polnem obsegu zagotovilo delovna mesta za približno 40.000 dodatnih ljudi. Avto bo v Rusiji naprodaj naslednji mesec, je dodal, čeprav cena še ni razkrita. Predsednik Vladimir Putin je prejšnji teden pozval proizvajalce avtomobilov, naj znižajo cene.

Težave bi se lahko pojavile le pri avtomobilskih delih, saj ima Rusija zaradi sankcij omejen dostop do delov, izdelanih v tujini.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.