Tujina

Vrh EU o covidu, blokadi svežnja za okrevanje, Turčiji, podnebju

Bruselj, 10. 12. 2020 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, D.F., Ti.Š.
Komentarji
26

Voditelji članic EU na dvodnevnem zasedanju v Bruslju razpravljajo o vrsti perečih tem: usklajevanju boja proti covidu-19, možnosti sankcij proti Turčiji zaradi provokacij v vzhodnem Sredozemlju, krepitvi podnebnega cilja do leta 2030 in odnosih z ZDA, pa tudi o blokadi svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo.

Po nizu virtualnih sestankov so se voditelji tokrat kljub slabi epidemiološki sliki Evrope spet srečali v Bruslju, kar potrjuje, da so teme, o katerih se morajo pogovoriti, pomembne. Slovenski premier Janez Janša na zasedanju zastopa tudi hrvaškega kolega Andreja Plenkovića, ki zaradi okužbe z novim koronavirusom ostaja doma v karanteni.

Vrh v Bruslju poteka danes in v petek.
Vrh v Bruslju poteka danes in v petek. FOTO: AP

V ospredju pozornosti je bilo najprej vprašanje, ali bodo rešili sveženj za okrevanje v vrednosti 1824 milijard evrov, ki sta ga blokirali Madžarska in Poljska zaradi nasprotovanja pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava. Nemško predsedstvo je pripravilo rešitev v obliki osnutka sklepov vrha, ki predvideva zamik uporabe načrtovanega pogojevanja do odločitve Sodišča EU o zakonitosti tega ukrepa.

Vrh EU se je začel v pričakovanju dogovora glede svežnja za okrevanje v vrednosti 1824 milijard evrov, ki sta ga blokirali Madžarska in Poljska zaradi nestrinjanja s pogojevanjem evropskih sredstev z vladavino prava. Več voditeljev je že popoldne ocenilo, da je dogovor blizu, kasneje so konsenz tudi dosegli.

Nemška kanclerka Angela Merkel, ki je igrala vodilno vlogo pri iskanju kompromisa z Madžarsko in Poljsko, je ob prihodu poudarila, da bi bil dogovor zelo pomembno znamenje zmožnosti delovanja unije. "Bomo videli, ali bo mogoče doseči enotnost," je dejala.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je izrazil upanje, da jim bo dogovor uspelo zapečatiti v prihodnjih urah.

"Blizu smo, nismo pa še tam," pa je ocenil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Ob tem je ponovil večkrat izraženo prepričanje, da bo dogovor mogoče doseči.

Tudi madžarski premier Viktor Orban je ocenil, da je konsenz oddaljen še "samo en palec", da je dogovor o svežnju za okrevanje "zelo blizu". Izpostavil je tudi, da se borijo za enotnost EU in "za zmago zdravega razuma" ter da je treba ravnati odgovorno.

Premier Janez Janša je ocenil, da je pred voditelji "zelo dober kompromis". Če bo dobil zeleno luč, bo to zagotovilo tako ustrezno zaščito z vladavino prava vseh finančnih mehanizmov EU, ki bodo veljali od 1. januarja, kot sredstva, ki so nujna za okrevanje po epidemiji, je poudaril.

Nizozemski premier Mark Rutte je medtem izpostavil nekaj svojih zahtev. Želi na primer mnenje Evropskega parlamenta in pravno mnenje Sveta EU o tem, ali kompromis ne ogroža uredbe, ki opredeljuje pogojevanje evropskih sredstev z vladavino prava.

Evropski parlament bo podrobno preučil sklepe vrha, pa je zatrdil predsednik parlamenta David Sassoli. Ob tem je izrazil upanje, da bodo ti skladni z duhom in črko doseženega kompromisa, ko gre za zaščito vladavine prava.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je poudarila, da je dogovor o svežnju najbolj pereče vprašanje. "Veseli me, da smo našli pot naprej," je dejala. Kot ključno je izpostavila to, da ostaja mehanizem pogojevanja nespremenjen.

Pot naprej, ki jo omenja von der Leynova, je osnutek sklepov, ki jih je pripravilo nemško predsedstvo in naj bi jih potrdili voditelji. Ti med drugim predvidevajo zamik uporabe pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava do odločitve Sodišča EU o zakonitosti tega ukrepa.

Poleg tega naj bi pogojevanje evropskih sredstev z vladavino prava veljalo le za sveženj v vrednosti 1824 milijard evrov, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun unije in sklad za okrevanje, ne pa tudi za plačila sredstev iz prejšnjega proračunskega obdobja.

Vrh EU pa je nato le dosegel kompromis, ki odpravlja blokado svežnja za okrevanje.

Zagotoviti je treba, da bodo cepiva na voljo pravočasno in usklajeno

Prva tema današnjega zasedanja vrha EU je sicer bila spopadanje s pandemijo covida-19. Voditelji članic EU so tako izpostavili pomen priprav za zagotovitev pravočasne dostave in razdeljevanja cepiv, tudi z oblikovanjem nacionalnih strategij za cepljenje. Cilj je zagotoviti, da bodo cepiva ljudem v EU na voljo pravočasno in usklajeno. Poudarjajo tudi pomen jasnih informacij o cepivih in boja proti dezinformacijam.

Voditelji so pozdravili pozitivne napovedi glede cepiv proti covidu-19, a obenem opozorili, da prihod cepiv ne pomeni, da je pandemije konec. Epidemiološke razmere v Evropi ostajajo skrb zbujajoče, zato je treba nadaljevati prizadevanja za zajezitev virusa, da bi preprečili nadaljnje valove okužb, piše v sprejetih sklepih.

Razprava o usklajevanju v boju proti covidu je bila prva tema, ki so jo danes obravnavali voditelji. Zdaj je na vrsti poskus dogovora o krepitvi cilja za zmanjšanje izpustov do leta 2030 s sedanjih 40 na najmanj 55 odstotkov. Po neuradnih informacijah obstaja široka podpora krepitvi cilja, a razprava še poteka.

Ob tem so se voditelji zavezali k nadaljnji krepitvi usklajevanja v boju proti covidu-19, še zlasti pri pripravah na postopno odpravljanje omejitev ter vračanju k normalnemu potovanju in čezmejnemu turizmu, ko bodo sanitarne razmere to dopuščale. Izpostavili so tudi zavedanje, da je treba okrepiti izmenjavo izkušenj in načrtov za prihodnost.

Evropsko komisijo so pozvali, naj predstavi predlog priporočila za skupen okvir za hitre antigenske teste in vzajemno priznavanje rezultatov teh testov. Zavzeli so se tudi za usklajen pristop glede potrdil o cepljenju.

Poleg tega so izpostavili, da je cepljenje treba obravnavati kot globalno javno dobro in da bo unija nadaljevala prizadevanja v okviru mednarodnega odziva na pandemijo s ciljem zagotoviti pravičen in cenovno sprejemljiv dostop do cepiv po vsem svetu.

Da bi lahko bolje predvidevali morebitne nove pandemije v prihodnje, bo EU spodbujala načine za krepitev mednarodnega sodelovanja, tudi v okviru morebitne mednarodne pogodbe o pandemijah v sklopu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je središče mednarodnega sodelovanja glede zdravstvenih vprašanj, še piše v sklepih.

Vrh EU za podaljšanje gospodarskih sankcij proti Rusiji

Voditelji članic EU so danes podprli vnovično šestmesečno podaljšanje gospodarskih sankcij proti Rusiji, uvedenih leta 2014 zaradi nezakonite priključitve Krima. Sankcije se sicer iztečejo konec januarja in so jih tako podaljšali do konca julija prihodnje leto.

Sankcije, ki se nanašajo na finančni, energetski in obrambni sektor, je unija uvedla konec julija 2014 in jih nato septembra 2014 še okrepila. Marca 2015 je trajanje sankcij povezala z uresničevanjem mirovnih dogovorov iz Minska. Ker se ta ne izvajata, je bila odločitev pričakovana.

EU je poleg gospodarskih sankcij uvedla še niz drugih ukrepov v odziv na krizo v Ukrajini, na primer sankcije v obliki zamrznitve premoženja in prepovedi potovanja v unijo za posameznike in pravne osebe.

V odziv na nezakonito priključitev Krima Rusiji je uvedla še vrsto omejevalnih ukrepov na področju naložb in trgovine, ki se nanašajo le na ozemlje Krima.

Odnosi z ZDA: vrh EU izpostavil pomen močnega strateškega partnerstva

Voditelji članic EU so danes v Bruslju v razpravi o odnosih z ZDA po zmagi demokrata Joeja Bidna na novembrskih predsedniških volitvah izpostavili pomen močnega strateškega čezatlantskega partnerstva na temelju skupnih interesov in vrednot v luči potrebe po spoprijemu s perečimi globalnimi izzivi.

EU se veseli sodelovanja z ZDA, še posebej s ciljem krepitve globalnega odziva v boju proti covidu, pri soočanju s podnebnimi spremembami, krepitvi gospodarskega okrevanja, sodelovanju glede digitalnih in tehnoloških vprašanj, krepitvi vzajemne trgovine, naslovitvi trgovinskih sporov, pri reformi Svetovne trgovinske organizacije (WTO) ter pri spodbujanju multilateralizma in miru in varnosti, so zapisali v sklepih.

Obenem so izrazili pripravljenost, da o skupnih prioritetah razpravljajo z novim predsednikom ZDA.

EU želi po Bidnovi zmagi nov začetek v odnosih z ZDA, saj se je v mandatu republikanca Donalda Trumpa s spodkopavanjem multilateralizma čezatlantska vez močno skrhala. Pri tem želi ZDA prepričati, da so prizadevanja za krepitev strateške avtonomije EU tudi v ameriškem interesu.

Koncept strateške avtonomije je sicer v minulih tednih v EU sprožil vročo polemiko. Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je v ponedeljek po razpravi zunanjih ministrov, ki jo je opisal kot intenzivno, poudaril, da pri strateški avtonomiji ne gre za protekcionizem in oddaljevanje od zveze Nato ter da ni uperjena proti nikomur.

"Zmožni moramo biti delovati multilateralno, ko je to mogoče, in avtonomno, ko je to potrebno," je tedaj poudaril Borrell. V razpravi o opredelitvi koncepta strateške avtonomije gre za semantiko, a besede so pomembne, je še dejal in predlagal, da bi govorili o strateški avtonomiji kot o neodvisnosti.

Tudi o Turčiji, stanju v pogajanjih o odnosih z Združenim kraljestvom po brexitu ...

Vzporedno se bodo nadaljevala pogajanja o sporazumu o odnosih EU in Združenega kraljestva po brexitu, potem ko sredina večerja predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen in britanskega premierja Borisa Johnsona ni prinesla preboja. Voditelja sta se v skupni izjavi dogovorila za nadaljnja pogajanja, ki naj bi trajala do nedelje.

Voditelji so zasedanje sicer začeli z minuto molka v poklon nekdanjemu francoskemu predsedniku Valeryju Giscardu d'Estaingu, ki je pred dnevi umrl za posledicami koronavirusa.

Danes pa so obravnavali še vrsto drugih perečih tem - blokado svežnja za okrevanje, stanje v pogajanjih o odnosih z Združenim kraljestvom po brexitu, krepitev podnebnega cilja do leta 2030, vprašanje sankcij proti Turčiji in redno podaljšanje sankcij proti Rusiji.

Dva voditelja na zasedanju manjkata. Estonskega premierja Jürija Ratasa zastopa latvijski premier Krišjanis Karinš, hrvaškega premierja Plenkovića pa kot omenjeno Janša.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez horvat
11. 12. 2020 09.35
To novico so skrili nekam na dno. Janševo pismo je bilo pa kritzirano vedno na prvi strani med najpomembnejšimi novicami. Sedaj je usmrtitev v Ameriki je za nas pomembnejša.
riss
10. 12. 2020 19.59
+1
Kompromis o katerem govori JJ je že dosežen. Sem prebral na STA-ju. Nekateri mediji niso tako ažurni in se bolj ukvarjajo z rušenjem vlade, kot podpiranju sodelovanja.
besima
10. 12. 2020 19.48
Okrevanje po Epidemiji. To pomeni, da bo epidemije v kratkem konec.
blindgirl
10. 12. 2020 19.03
+3
Kje je 3 m razdalje? Vsi na zgornji sliki en poleg drugega. Kurz se celo eneg slata ce dobro vidim !
Et54678
10. 12. 2020 18.56
+4
raje ne vem o čem v resnici palamudijo tam
Harpuna
10. 12. 2020 18.51
+2
Poljska in Madžarska imata kar prav,zakaj EU ne veže te pomoči na sodišča, ne pa na vladavino prava?Ker potem lahko izsiljuje majne države,kamor spadamo tudi mi,češ dobili ste pomoč sedaj pa ubogajte in recimo sprejmite ilegalne migrante,ker mi jih imamo že preveč,pa čeprav so si sami krivi,ker so jih vabili.Prej smo bili hlapec Beogradu,kaj sedaj pa moramo biti Bruslju.
IanNow
10. 12. 2020 19.26
+1
ratnup
10. 12. 2020 18.45
+5
Eu se bliža Jugoslaviji! Razpad bi znal biti še hujši,,!
puspan
10. 12. 2020 19.16
Bukovlist
10. 12. 2020 18.29
+3
Covid je Bog vseh Bogov!
Borec21
10. 12. 2020 18.27
+5
Ne morjo se zment kolk dnarja bi.natisnili hhaa
RichPiana
10. 12. 2020 18.09
+8
Lepo se elita druzi v bruslju. Mi pa kot psi. Pa sami starcki na sliki. Grozen virus res.
BenQurer24
10. 12. 2020 17.40
+7
v Bruslju so videli dva janeza....
Wilde Hilde
10. 12. 2020 17.40
+11
Poljaki in madzari so zmagal kdor je prebral kompromise v tej pogodbi to ve
muci007
10. 12. 2020 18.52
blindgirl
10. 12. 2020 19.07
+1
...saj to je bilo ze jasno na vidiku...jim vedno vse dopustijo! Zato si pa Orban upa vedno vec!
Ban Jela?i?
10. 12. 2020 17.32
+13
Zaradi dvolične Evropske unije je Bosna in Hercegovina prisiljena sprejemati migrante, čeprav je EU s Turčijo podpisala sporazum o sprejemu vseh migrantov (Nemčija jih je poklicala, Nemčija bo skrbela za bližnjevzhodne inženirje). Zakaj naj bi ljudje v BiH in Srbiji trpeli agresivne in necivilizirane "Migrante", če jih je Merkelova povabila.
+3
Nihče ni prisiljen sprejemati migrante ampak sami na silo vstopajo v Europo.Bosanci jih pa sprejemajo zato,ker so sami muslimani pa jih naj imajo saj na njihov račun tudi polnijo svoje blagajne. Naseli si jih tudi ti sam k sebi,če ti kaj ne odgovarja.
Ban Jela?i?
10. 12. 2020 18.31
+3
@cosmos ne sprejemajo ih Bosanci, ampak Milorad Dodik ne zeli poslati vojsko na mejo z Srbijo ker ga je EU placala. Kdaj je boljse biti tiho 😉
Cicamica
10. 12. 2020 17.31
+0
A Angelca je še živa?
Wilde Hilde
10. 12. 2020 17.28
+0
Hvala bogu da sa EU steti dnevi in ure
mferk1
10. 12. 2020 17.06
+6
Ciercq
10. 12. 2020 08.49
+7
kravatlci ki sadijo drevesa in izboljšujejo svet..V medijih pa nikjer drugje :) Čeferina si še zravn vzamite :)
hotchilipoper
10. 12. 2020 08.27
+15
Ko pa kamere umaknejo so pa vsi za mizo brez mask,a dejte saj nismo vsi butli
Walter Pravicek
10. 12. 2020 08.01
-1
V kolikor bi bila že Srbija v EU,bi bil Janša kar dober "PREDSTAVNIK"KOMUNISTIČNIH DRŽAV BIVŠE JUGOSLAVIJE!SEDAJ LE ZA HRVATE!A TI NISO ZA MADŽARSKO IN POLJSKO,DA BI TI DVE DELALI RAZDOR!KAJ BO TEDAJ JANŠA UKRENIL:KOT PREDSTAVNIK VLADE HRVAŠKE MORA GLASOVATI,KOT MU IZ ZAGREBA NAROČIJO,KOT PREDSEDNIK VLADE SLOVENIJE PA BO MARŠAL TWITO NERAD,A VSEKAKOR KOT VEČINA MORAL ORBANU OBRNITI HRBET!DRUGI TIR BODO MADŽARI-ČE BI VSTOPILI V POSEL-PLAČALI Z DENARJEM IZ KASE EU!ŽALOST MENE PREMAGUJE!
kovexx
10. 12. 2020 08.41
+15
Žalost te premaguje...pa tudi pamet te je zapostila...