Tujina

Vrh EU pozval h krepitvi pripravljenosti na možnost propada pogajanj z Londonom

London, 15. 10. 2020 21.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Voditelji članic EU so v Bruslju pozvali h krepitvi vsesplošne pripravljenosti na možnost črnega scenarija, da bi propadla pogajanj o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom. Evropsko komisijo so pozvali, naj pravočasno poskrbi za enostranske in časovno omejene krizne ukrepe v interesu EU, piše v sprejetih sklepih.

Voditelji so v sklepih spomnili, da se prehodno obdobje, v katerem Združeno kraljestvo še ostaja del notranjega trga in carinske unije, konča 31. decembra letos, in z zaskrbljenostjo ugotovili, da še ni zadostnega napredka pri ključnih vprašanjih, ki bi omogočil dogovor.

Ključna odprta vprašanja ostajajo enaki konkurenčni pogoji na področjih, kot so državna pomoč, sociala in okolje, dostop ribičev do britanskih voda in upravljanje sporazuma, vključno z mehanizmom sankcij v primeru kršitev.

Voditelji so potrdili odločenost Unije, da zagotovi čim tesnejše partnerstvo z Združenim kraljestvom, ter pozvali glavnega pogajalca Michela Barnierja, naj v prihodnjih tednih nadaljuje pogajanja, britansko stran pa, naj zagotovi korake, ki bodo omogočili dogovor.

V povezavi s spornim načrtovanim britanskim zakonom o notranjem trgu, ki krši ločitveni sporazum in tako močno načenja že tako krhko zaupanje med stranema, voditelji opozarjajo, da je treba ločitveni sporazum in vse njegove protokole dosledno izvajati.

Veriga iz britanske in evropske zastave
Veriga iz britanske in evropske zastave FOTO: Shutterstock

Sprejetje sklepov sicer po neuradnih informacijah ne pomeni, da je razprave voditeljev o brexitu že konec. Nasprotno, ta še traja, in sicer v strogi tajnosti. Voditelji v dvorani ne smejo imeti svojih telefonov in tablic.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob prihodu izpostavil pomen dostopa francoskih in drugih evropskih ribičev do britanskih voda. "Ribiči nikakor ne bodo žrtev brexita," je poudaril.

Britanska stran želi dostop do svojih ribolovnih voda omejiti in se letno pogajati o ribiških kvotah. Pri iskanju kompromisa glede ribištva naj bi Barnier na osem držav Unije z bistvenimi interesi v britanskih vodah, pritiskal, naj omilijo stališča, a mu to za zdaj še ni uspelo.

Najbolj ključno je sicer vprašanje enakih konkurenčnih pogojev, ki je tesno povezano z upravljanjem sporazuma.

Voditelji naj bi po pisanju britanskega časnika Financial Times (FT) vztrajali pri varovalih za zagotovitev enakih konkurenčnih pogojev v praksi, tudi s pravico, da Unija sprejme začasne in avtonomne ukrepe pred odločitvijo telesa za razreševanje sporov, in z ureditvijo, ki bo omogočala povračilne ukrepe na različnih področjih, ne glede na vrsto kršitve.

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes ob prihodu ponovila dobro znano stališče Unije, da je dogovor zaželen, a ne za vsako ceno.

EU že vseskozi navaja oktober kot rok za dosego sporazuma, da bi bilo res vse nared do izteka prehodnega obdobja konec leta. Britanski premier Boris Johnson je kot rok omenjal današnji dan, tako da bo zanimivo spremljati njegov odziv po tokratnem vrhu. Neuradno pa se kot nov skrajni rok omenja 10. november.

Omenja se tudi možnost, da bi komisija pripravila začasne, premostitvene krizne ukrepe za primer, da dogovora ne bi bilo do sredine novembra, bil pa bi na vidiku.

Kako bo z ratifikacijo sporazuma, za zdaj ni jasno, saj je bilo v minulih tednih slišati različne navedbe o tem, kakšna naj bi bila narava sporazuma in kakšna vrsta ratifikacije bi bila potrebna.

Medtem ko razprava o brexitu še poteka, je neuradno slišati, da imata Barnier in njegov pogajalski pristop popolno podporo ter da med voditelji prevladujeta solidarnost in enotnost glede vseh treh ključnih odprtih vprašanj.

London razočaran glede sklepov voditeljev EU o brexitu

Glavni pogajalec Združenega kraljestva David Frost je na Twitterju delil svoje razočaranje glede stališč voditeljev držav članic EU o pogajanjih o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom. Presenečen je tudi, da EU ni pripravljena na intenzivnejše delo pri vzpostavitvi odnosov.

"Presenečen sem, da EU ni več zavezana k intenzivnem delu, da doseže prihodnje sodelovanje, kot je bilo 3. oktobra sklenjeno s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen,"  je tvitnil Frost.

Dodal je, da je tudi presenečen, da mora vse nadaljnje predloge glede prihodnjih odnosov predložiti London. "Nenavaden pristop k sklepanju pogajanj," je zapisal. Zagotovil je še, da bo premier Boris Johnson v petek predstavil odzive Velike Britanije in njen pristop.

Voditelji članic EU so danes v Bruslju pozvali h krepitvi vsesplošne pripravljenosti na možnost črnega scenarija, da bi propadla pogajanja o prihodnjih odnosih z Londonom. Evropsko komisijo so pozvali, naj pravočasno poskrbi za enostranske in časovno omejene krizne ukrepe v interesu EU, piše v sprejetih sklepih. Voditelji in von der Leyenova so sicer izrazili, da bi radi dosegli sporazum, obenem pa poudarili, da ne bodo odstopili od svojih načel.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
16. 10. 2020 08.11
+1
seveda angleži bi imeli vse ugodnosti obveznosti pa nobene
-2
Britanci so se odločili povsem pravilno morala bi jim pa pod nujno slediti še "Slovenija,Madžarska,Poljska in Češka"ter se jim priključiti,ker EU hoče zopet sestaviti nazaj staro yugoslavijo kar je že dokaz z vstopom hrvarške,romunije in tako naprej. Spet se bo golila Slovenija za makedonske ter ostale balkanske lenuhe kot se je za čas komunajzarske diktature.