Tujina

'Razprave so bistveno bolj politične, kot so bile kadar koli do zdaj'

Bruselj, 19. 07. 2020 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, M.R., N.Š.
Komentarji
139

V Bruslju se nadaljujejo pogajanja evropskih voditeljev o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji koronavirusne bolezni. Sprva je bilo predvideno, da bo šlo za dvodnevno zasedanje, a se je zavleklo še v tretji dan. Neuradno se omenja, da je predvideno nadaljnje zmanjševanje nepovratnih sredstev in večanje obsega posojil, da bi se ustreglo varčni četverici (Nizozemska, Avstrija, Danska in Švedska), ki ob podpori Finske že vseskozi zahteva zmanjšanje obsega nepovratnih sredstev, na veliko nezadovoljstvo Italije in Španije, ki ju je pandemija najbolj prizadela.

Voditelji članic EU so po celodnevnih posvetovanjih v različnih ožjih sestavah na tretjem dnevu zasedanja, na katerem poskušajo doseči dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji covida-19,  imeli skupno večerjo.

Pričakuje se nov pogajalski predlog, v katerem naj bi še dodatno oklestili obseg nepovratnih sredstev in povečali posojila, kar sicer zahteva varčna četverica - Nizozemska, Avstrija, Švedska in Danska - ob podpori Finske.

Sprva je bilo v 750-milijardnem skladu za okrevanje predvidenih 500 milijard evrov za nepovratna sredstva in 250 milijard za posojila, a se razlika med obema ovojnicama vse bolj zmanjšuje.

Po neuradnih informacijah se preigrava več scenarijev. Varčna četverica ob podpori Finske naj bi kot svojo zadnjo ponudbo predlagala sklad za okrevanje v vrednosti 700 milijard evrov, od tega polovico za nepovratna sredstva in polovico za posojila.

Omenja pa se tudi možnost, da bi ohranili krovni obseg 750 milijard evrov ter namenili polovico za nepovratna sredstva in polovico za posojila, kot je ob začetku vrha predlagala Finska.

Poleg razmerja med nepovratnimi sredstvi in posojili so ključna odprta vprašanja v končnici pogajanj še krovni obseg svežnja in rabati za nekatere neto plačnice, izračunavanje nacionalnih ovojnic sredstev za okrevanje, pogojevanje in upravljanje ter novi lastni viri.

Spomnimo

Italijanski premier Giuseppe Conte je po koncu drugega dne pogajanj dejal, da je še vse odprto in da je razprava o nekaterih točkah živahna, tudi trda. Opozoril je, da so vsi v istem čolnu in da bodo na koncu vsi zmagovalci ali vsi poraženci.

Sveženj za obnovo Evrope po pandemiji sicer vključuje prihodnji sedemletni proračun Unije v vrednosti 1074 milijard evrov in sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov. Zapleta se pri razmerju med nepovratnimi sredstvi in posojili pa tudi s pogoji koriščenja sredstev.

Janša: Zahajanje v stranske teme preprečuje osredotočanje na ključne probleme

V Bruslju je tudi slovenski premier Janez Janša, ki je ob prihodu na vrh dejal, da "zahajanje v stranske teme preprečuje osredotočanje na ključne probleme". V ospredju je namreč trenutno vprašanje povezave vladavine prava s proračunom, pri čemer Slovenija po neuradnih navedbah podpira stališče Madžarske in Poljske.

"Pred nami je tretji dan pogajanj o evropskem proračunu in skladu za okrevanje. To so moja tretja pogajanja o evropskem proračunu v moji politični karieri in dejansko gre na žalost bolj za pogajanja kot za usklajevanje," je dejal Janša v izjavi ob prihodu. Novinarji nimajo dostopa do stavbe, kjer zasedajo voditelji, tako da vprašanj ni mogoče zastavljati.

"Razprave so bistveno bolj politične, kot so bile kadar koli do zdaj. Veliko je žal zahajanj v stranske teme, in to preprečuje osredotočanje na ključne probleme," je poudaril Janša.

Janša je ocenil, da je bilo nekaj napredka narejenega in da se je veliko stvari razčistilo. Pričakuje, da bodo danes od stranskih tem prešli na številke, ki so ključne za to, da Evropa čim hitreje okreva po pandemiji ter da se porabi sredstva iz večletnega proračuna Unije za vse zastavljene cilje.

"Upanje umira zadnje. Še vedno obstajajo dobre možnosti, da se dogovorimo, a odprta je tudi še slabša možnost, da se naredi daljši premor, po katerem pa se bojim, da stališča ne bodo bistveno bliže. Močno podpiram nadaljevanje teh pogajanj do uspešnega zaključka," je še izpostavil Janša.

Nemška kanclerka Angela Merkel je ob prihodu na tretji dan zasedanja dejala, da je veliko dobre volje, a da se lahko zgodi, da rezultata danes še ne bo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fronta Rutte - Orban

Madžarski premier Viktor Orban tudi danes vztraja pri nasprotovanju načrtovani povezavi med spoštovanjem vladavine prava in evropskim proračunom. Ob tem je bil oster do nizozemskega premierja Marka Rutteja, češ da ne ve, kaj je oseben razlog Rutteja, da sovraži njega in Madžarsko ter želi državo finančno kaznovati.

Orban je novinarjem dejal, da ostajajo štiri ključna odprta vprašanja: krovni obseg svežnja za obnovo Evrope po pandemiji, razmerje med nepovratnimi sredstvi in posojili, vprašanje nadzora nad izplačilom sredstev iz sklada za okrevanje ter povezava med vladavino prava in proračunom.

Ocenjuje, da obstajajo dobre možnosti za dogovor, saj se vsi zavedajo dramatičnosti položaja in nujnosti dogovora. Ob tem je ocenil, da bo za dogovor verjetno potrebnih še veliko dni, in povedal, da je madžarska delegacija rezervirala hotel za ves teden.

Poudaril je, da je Madžarska "majhno poglavje v veliki zgodbi" in da ne gre za Madžarsko, temveč za evropsko gospodarstvo, da je enotnost edini izhod ter da nič ni pomembnejšega od dogovora – ne počitnice, ne domače teme, niti nogomet.

Kaže, da se lahko vrh zavleče tudi v naslednje dni. Vse pogosteje in glasneje je slišati neuradne ocene, da niso številke tiste, zaradi katerih lahko vrh propade, temveč prav načelno vprašanje vladavine prava.

Med omenjenimi odprtimi temami je izpostavil Ruttejevo vztrajanje pri soglasju pri odločanju o izplačilu sredstev iz sklada za okrevanje. Nekatere države na čelu z Nizozemsko po njegovih besedah želijo nadzor nad izplačilom denarja. Gre za spor med Nizozemsko in Italijo, pri čemer Madžarska odločno podpira Italijo, saj je denar treba dati tistim, ki ga potrebujejo, je poudaril.

Obregnil se je ob rabate za nekatere neto plačnice, češ da je to privilegij bogatih, ki bi se ga radi znebili, saj so ta koncept ustvarili Britanci, ki so odšli iz Unije. Neto plačnice se glede tega niti malo ne premaknejo, kar je po Orbanovih besedah problem.

Položaj glede vladavine prava je Orban opisal kot "čuden". Dejal je, da se strinja z oceno, da je to eksistencialno vprašanje in da podpira pristop, da naj tisti, ki ni pripravljen spoštovati vladavine prava, takoj zapusti EU. Strinja se tudi s krepitvijo finančnega nadzora nad porabo denarja.

A pri aktualnem vprašanju po Orbanovih besedah ne gre za to, temveč za oblikovanje povsem novega mehanizma, kar pa terja veliko časa. Madžarska po njegovih navedbah ni proti, želi pa, da se to temeljito pripravi.

Izpostavlja, da glede vprašanja vladavine prava in Madžarske Unija doslej ni sprejela odločitve. Članice poziva, naj namesto novega mehanizma raje končajo postopek proti Madžarski na podlagi 7. člena pogodbe EU.

Orban je povedal, da je med vrhom predlagal, naj Nemčija jamči, da bodo članice EU odločile o postopku zaradi vladavine prava proti Madžarski. "Naredite, prosim, to, namesto da ustvarjate nov mehanizem (...) Prosim, odločite glede Madžarske čim prej," je dejal.

Postopek na podlagi 7. člena, sprožen že pred leti, ki v skrajnem primeru za kršiteljico temeljnih evropskih vrednot predvideva odvzem glasovalnih pravic, je v razpravah članic Unije zastal, ker ni zadostnega apetita za ukrepanje proti Madžarski. Enako velja v primeru Poljske, ki je prav tako v tem postopku.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
20. 07. 2020 15.59
+1
dr. davčnih utaj pripeljite s seboj... bo šlo vse kot po maslu.
Mr.
19. 07. 2020 21.58
+6
Ko si se Orbanu pripravljen prodati za drobiž... Janez nimam besed... nimam besed niti za tiste, ki to podpirajo!
Sputnik8
19. 07. 2020 21.50
+4
Morate razumeti, da Evropa ljubi neumne komuniste, ki po mizernih cenah razprodajajo Slovensko gospodarstvo.
nitiniti
19. 07. 2020 21.56
+2
kdo je razprodal merkator in propagiral privatizacijo
kolbek460
19. 07. 2020 21.59
+2
Da ni janez in bovčar stisnila jankoviča bi bil merkator po celi jugoslaviji SLOVENSKEM lastništvu ,kam so to zgodbo pripeljali te zgube ,
Bojan-F
20. 07. 2020 10.30
Sputnik ... moj plus (+) ... ta zadnje komuniste bi bilo potrebno odnesti iz vladne palače!
kolbek460
19. 07. 2020 21.46
+4
Višegrajska skupina boh vam pomagaj ,želostno je da sem v tej župi ,dreku ,voditelja pa imamo da glava peče ,doma ima kavijar delavce ,po ulicah vidi zombije ,sodijo komunisična sodišča in o vsem tem poročajo prostitutke ,on pa daje navodila vardi ,policija pa z trga odnaša miroljubne protestnike in jim piše globe ,,,,ne ne nisem se boril za tako državo ,
bojer
19. 07. 2020 21.31
+7
V čem je problem vladavine prava, če si "čist" se ni kaj bati, prav nasprotno.
kolbek460
19. 07. 2020 21.36
+6
Pravno močno obsojeni kriminalec se pogaja za milijarde nepovratnih sredstev ,,izredno kredibilna osebnost ,res ,,kdo ima barvno slepoto ,,
Ici
19. 07. 2020 21.40
-1
Promotor
19. 07. 2020 21.18
-6
LIberalno leva populistično mrtva Eu bi delila denar po političnih načelih, še malo pa bo konec tega družinskega sranja...!
Uros Bezjak
19. 07. 2020 21.22
+8
A EU je tud že komunistična al kaj? A ste janšofili čist zgubil kompas? Amerika tone pod desničarsko diktaturo blodnjavega starca. Podobnost z janšizmom ni naključna.
kolbek460
19. 07. 2020 21.38
+2
Nekaterim še ni kapnalo ker svojo dušo krmijo z zlobo ,hinavčino in zjutraj so jezni nase popoldan pa na celi svet ,z takimi se ne da delati ,
Sputnik8
19. 07. 2020 21.46
-2
Kolbek..a je hudo....boli??? Na neznanem kraju z neznano na neznani način neznano???? Kriv si!!
Rudar
19. 07. 2020 21.02
+11
Sveda so politične, zaradi Orbana in Janše, pa še Poljak malo doda.
kolbek460
19. 07. 2020 21.15
+9
Pr nas je prišlo tako daleč da ne vemo več kdo je zmagal 2sw vojno ,začeli postavljat spomenike izdajalcem in jih sodno rehabilitirajo ,ne moremo se dogovoriti več o barvi dreka ,in anže piše pisma zadi gre pa komandant slovenske varde fehtat denar ,,in to je politika ,pa viste res zašli ,viste bolani ,saj niso nori v evropi ,
Sputnik8
19. 07. 2020 21.47
-1
KOlbek..še enkrat...nobena država po 2 ww ni spremenila politične ureditve. Yugoslavija je spremenila. Slovenija pa v okupacijo komunistov do današnjih dni.
Teflonka
19. 07. 2020 20.38
+8
Če ne zagotavljaš vladavino prava,svobode govora in gibanja,javnih medijev,visoke stopnje demokracije,ni kredita in nepovratnih sredstev.Zakaj? Ker tisti, ki vse to ne zagotavlja, je samodržec,psihopat poln samega sebe,ki bi z denarjem iz Evrope, financiral v glavnem sebe, svojo sekto in sistem,ki je v sramoto moderni družbi.
Sputnik8
19. 07. 2020 21.48
Seveda ni vladavine prava. Kdaj pa so komunisti delali na tak način??? Še vedno obvladujejo vse tv , radije ter časopisje.
intel1
19. 07. 2020 20.38
+3
kot he razpadla juga tko bo tud evropa
kolbek460
19. 07. 2020 20.36
+1
Janša bo z šestimi ribami nakrmil vse slovence ,
kiropraktik
19. 07. 2020 20.00
+10
Vladavina prava? Kaj pa arbitražna sodba?
maverick
19. 07. 2020 21.35
+0
-Ne razumem, saj Janša in SDS trdita , da to ni dobra rešitev in želijo dvostranske pogovore. Kaj se sedaj nekaj ven mečete?
jesenvoyo
19. 07. 2020 19.53
+21
Da smo v EU vse države enakopravne, prosim ne sanjati, razlike so velike in še rastejo. Ta veliki skrbijo najprej zase, potem pa šele pridejo manj vredni na vrsto.
Uros Bezjak
19. 07. 2020 21.24
+3
janša pušigoj bo zrihtal, da bomo enakopravni. Bo jecljal komunistični manifest v polomljeni angleščini v bruseljskem sranjementu.
staridida
19. 07. 2020 19.43
-9
Kolesarji že čakajo, da se jim sociala poviša...
Gorazd Petek
19. 07. 2020 19.39
-11
Definitivno bi moral Rutte utihniti iz enega razloga Tip volitev ni zmagal in vodi manjšinsko vlado torej ne vlado večine.
kamu
19. 07. 2020 19.36
+10
Slovenijo uvrščajo med 3 diktature v EU.Tudi to ni dovolj? SMC, Desus? Naredili boste škodo, ki bo jo težko,težko popravit. Zakaj že? Za 2 leti privilegijev.Posledice janšizma bojo čutili tudi vaši otroki ali vnuki.
No pasaran
19. 07. 2020 19.26
+7
Nič bat!. Če iz Bruslja ne dobimo evrov, bo JJ zrihtal forinte in teror po meri Orbana.
lotmerzanec
19. 07. 2020 19.59
-2
Kaj ti je leva zguba?? Prejšnji teden ste bili proti Italjanom danes ste proti Madžarom v torek boste proti Avstrijcem?? Kakšni luzerji ste levaki nobena sosednja država vam ni pogodu!? Še sreča,da je Amerika daleč sicer bi ji že levanuhi napovedfali vojno!!
Uros Bezjak
19. 07. 2020 21.25
+3
Ammm ... ce ne bi janšofili imeli iq v povprečju 20, bi vedel, da je spravljivi in povezovalni Pušigoj Janša tisti, ki je skregan s vsemi. Razen z Orbanom seveda.
Jagenjcek
19. 07. 2020 19.24
+4
UTD je bodočnost Evropske zveze,če bo seveda le ta preživela
Bassettt
19. 07. 2020 18.35
+16
A da bi imel kakšno boljšo vizijo, npr. da bi začel debato o kakšnem temeljnem univerzalnem dohodku, kot pa trošili čas in denar za dodatne dneve “reševanja” starega, ki propada in davi tiste (npr NAS), ki že imamo TOP najvišje davke v Evropi (= davljenje državljanov za napake, ki niso naše), to pa ne bi šlo?!?! ves dobljen in sfehtan denar za vrniti bo šel za stvari, ki nimajo dna pri nas, ker že leta kličejo po spremembah, ki jih še kar ni... in za to se zadolžujemo!!! Koronaukrepi so le posledica!!! Sicer pa čez par let, ko bodo za vse stroji, potrebe po del.sili vse manj, bi tak tem.dohodek omogočal delo z užitkom za prispevek k družbi in bolj zdrave družine, z bolj zdravimi odnosi do otrok-potencialov naše prihodnosti in skupne zapuščine, skupne usode planeta
Periot222
19. 07. 2020 18.25
+17
UNICEVALCI EVROPE!
TOX6
19. 07. 2020 17.07
-4
kurtz pravi da gre do predlogi v smer držav ki so neto plačnice, kar je tudi pošteno to ni YUgogovnina da se je nagrajevalo za nedelo in parijsko enoumje!!!!!!!
Uros Bezjak
19. 07. 2020 21.27
+6
Ampak partijsko enoumje uvaja Janša. Vsi neSDSovci so levaki, levnuhi in udbovci.