Tujina

Vrhovno sodišče soglasno potrdilo razrešitev katalonskega predsednika

Madrid, 28. 09. 2020 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.S.
Komentarji
6

Špansko vrhovno sodišče je potrdilo sodbo višjega sodišča, ki je katalonskemu predsedniku Quimu Torri zaradi neposlušnosti za 18 mesecev prepovedalo opravljanje vseh javnih funkcij. To pomeni avtomatično razrešitev Torre s položaja predsednika Katalonije, kar bi lahko vplivalo tudi na politične razmere v Španiji.

Vrhovno sodišče je sporočilo, da potrjuje obsodbo španskega višjega sodišča na leto in pol prepovedi opravljanja javnih funkcij za Quima Torro.

"Večkrat in uporno ni upošteval zahteve španske volilne komisije, naj določene simbole umakne z zgradbe katalonske regionalne vlade med volilno kampanjo," je sporočilo vrhovno sodišče, ki je odločitev sprejelo soglasno.

Tako je zavrnilo Torrovo pritožbo na sodbo višjega sodišča v Barceloni iz decembra lani. To mu je prepovedalo opravljanje javnih funkcij, ker med predvolilno kampanjo pred parlamentarnimi volitvami v Španiji, ki so potekale aprila 2019, ni poskrbel za odstranitev simbolov v podporo katalonski neodvisnosti z javnih zgradb. Poleg tega bo moral plačati 30.000 evrov globe.

Današnja odločitev vrhovnega sodišča pomeni avtomatično razrešitev Torre s položaja predsednika Katalonije. Kdaj bo razrešitev začela veljati, še ni znano.

Quim Torra
Quim Torra FOTO: AP

To bi lahko sprožilo novo krizo v katalonski koaliciji strank Skupaj za Katalonijo, ki jo vodi katalonski predsednik, in Katalonska republikanska levica (ERC). Regionalni parlament sicer lahko izbere novega predsednika. A če se zagovorniki neodvisnosti regije ne bodo uskladili, bodo morali Katalonci na predčasne volitve.

Politična kriza v regiji se je sicer poglobila že v začetku leta, ko ERC Torre ni podprla na glasovanju o odvzemu poslanskega mandata. Torra je zaradi tega napovedal razpis predčasnih volitev, a ga zaradi epidemije covida-19 še ni izpeljal.

Politična kriza v Kataloniji bi lahko vplivala tudi na špansko vlado premierja Pedra Sancheza, ki je bil januarja izvoljen ob tihi podpori ERC. V zameno za to, da se na glasovanju vzdržijo, so zahtevali pogovore med Madridom in Barcelono o vprašanju katalonske neodvisnosti.

Torra bo boj za neodvisnost Katalonije nadaljeval v Evropi

"Še naprej bom neutrudno delal za svobodo Katalonije. Nikoli se ne predam in ne vdam. Ne sprejemam odločitve sodišča, katere namen je odstaviti katalonsko vlado. Če bi to storil, bi sprejel represijo proti našemu cilju katalonske neodvisnosti. Boj za svobodo izražanja in naš cilj bom nadaljeval v Evropi in zmagali bomo," je v prvem odzivu na sodbo povedal Torra.

V nagovoru Kataloncem, med katerim je bil obkrožen s člani katalonske vlade, je poudaril, da je Evropa edini kraj, kjer lahko zagovorniki katalonske neodvisnosti najdejo pravico. "Zagovorniki neodvisnosti se nikoli ne bojimo glasovanja, ne bojimo se šteti glasov, kolikorkrat bo treba. Želimo, da bi se lahko naši državljani vedno izrazili, želimo doseči našo neodvisnost, izvrševati samoodločbo, predvsem pa želimo demokracijo z najvišjimi standardi za našo državo," je povedal.

Priložnost za nov korak v to smer bodo Katalonci imeli na prihajajočih predčasnih volitvah, ki bodo v prihodnjih mesecih, je zagotovil odstavljeni predsednik Katalonije. "Te morajo biti točka preloma. Morajo pomeniti nov mandat za potrditev rezultatov referenduma o neodvisnosti leta 2017," je še povedal. Na referendumu oktobra 2017 so se Katalonci odločili za neodvisnost regije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lutra Lutra 1
29. 09. 2020 10.31
+4
Kje je sedaj EU, ki se je pred kratkim tako ostro odzvala na Lukašenkove nedemokratične rabote v Belorusiji?
borjac
29. 09. 2020 10.18
+2
V Španiji sedaj zelo dobro vidimo kaj pomeni politično obvladovanje vrhovnih in ustavnih sodišč, Trump pripravlja teren za nepriznavanjem volilnih izidov, Orban ima vse to že zrihtano, Vučić tudi, "naš" Janez Janša pa gre uspešno po tej poti, katera pelje v diktaturo.
Vapo
28. 09. 2020 21.09
-4
tovarišinajuriš
28. 09. 2020 16.17
+15
...fašizem po evropsko...
Generacija56
28. 09. 2020 15.32
+14
Ne da jim miru Katalonija.... Morali so pljuniti na karbid....
tovarišinajuriš
28. 09. 2020 16.18
-1
...mi smo hodili pa po minskem polju, IN ???...