Tujina

Vrhovno sodišče ZDA Bidnu prekrižalo načrte glede regulacije izpustov

Washington, 30. 06. 2022 19.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
1

Konservativna večina vrhovnega sodišča ZDA je omejila pooblastila ameriške zvezne agencije za zaščito okolja (EPA) glede regulacije izpustov toplogrednih plinov. Gre za še eno v nizu spornih odločitev sodišča v Washingtonu.

Termoelektrarna na premog v Koloradu.
Termoelektrarna na premog v Koloradu. FOTO: AP

Gre za še en velik politični poraz vlade predsednika Joeja Bidna, ki bi rad ZDA postavil na čelo globalnih prizadevanj proti podnebnim spremembam.

Konservativni sodniki so odločitev oblikovali tako, da lahko v prihodnje vladi onemogočijo tudi regulacije na drugih področjih okoljske politike, kot tudi na spletu ali pri varnosti na delovnih mestih.

Sodišče je odločalo z zvezi s tožbo proti EPA, ker je ta skušala omejiti izpuste toplogrednih plinov iz ameriških termoelektrarn. Predsednik sodišča John Roberts je v odločitvi večine šestih sodnikov zapisal, da zakon o čistem zraku agenciji ne daje takih pooblastil, in dejal, da je rešitev le nov zakon. Tega v zveznem kongresu zaradi nasprotovanja republikancev ne bo mogoče sprejeti.

Nekaj protestnikov se je zbralo pred Vrhovnim sodiščem v Washingtonu, kjer so izrazili ogorčenje zaradi odločitve glede regulacije izpustov.
Nekaj protestnikov se je zbralo pred Vrhovnim sodiščem v Washingtonu, kjer so izrazili ogorčenje zaradi odločitve glede regulacije izpustov. FOTO: AP

Bidnova vlada želi do konca desetletja zmanjšati izpuste toplogrednih plinov v ZDA za polovico, do leta 2035 pa bi v skladu z načrti vlade povsem odpravili izpuste toplogrednih plinov iz energetskega sektorja.

Liberalna sodnica Elena Kagan je v mnenju preostalih treh sodnikov zapisala, da je sodišče agenciji odvzelo pravico odločanja o tako perečem izzivu. "Sodišče je samo sebe postavilo v vlogo sprejemalca odločitev namesto kongresa in strokovne agencije in ne morem si zamisliti česa bolj strah vzbujajočega, kot je to," je zapisala sodnica.

Viri blizu Bele hiše pravijo, da bo ameriška Agencija za zaščito okolja (EPA) kljub tej sodniški odločitvi sprejela ukrepe za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, ki jih proizvajajo termoelektrarne. Ena od možnosti je, da bodo sprejeli predpise znotraj trenutne zakonodaje, kot denimo opremljanje elektrarn na fosilna goriva s sistemi za zajemanje CO2 ali namestitev čistilnih naprav na dimnike.

EPA se je sicer javno zavezala, da bo sprejela predpise glede elektrarn na fosilna goriva do marca 2024. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

škrga škrga
30. 06. 2022 21.37
-1
Ne bi bila presenečena, če bi se vrhovno sodišče odločilo ZDA preimenovati v Gilead....