Tujina

Vrhovno sodišče ZDA odpravilo pravico do splava: 'To je žalosten dan za državo'

Washington, 24. 06. 2022 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.L., STA, M.P.
Komentarji
438

Ameriško vrhovno sodišče je tesno s petimi glasovi proti štirim odpravilo pravico do umetne prekinitve nosečnosti po celotnem ozemlju ZDA. Razveljavilo je namreč lastno odločitev v primeru Roe proti Wade iz leta 1973, kar pomeni, da lahko zvezne države odslej samostojno uvajajo prepoved splava. Po odločitvi vrhovnega sodišča je spregovoril tudi ameriški predsednik Joe Biden. Da je zdravje in življenje žensk v državi z razveljavitvijo zakona zdaj ogroženo, je dejal ter dodal: "Sodišče nas vodi na zelo nevarno pot."

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Ženske izgubile ustavno zagotovljeno pravico do splava v ZDA
    02:50
    Iz 24UR ZVEČER: Ženske izgubile ustavno zagotovljeno pravico do splava v ZDA
  • Iz 24UR: Pravica do splava
    02:18
    Iz 24UR: Pravica do splava

 

Vrhovno sodišče v ZDA je odločilo, da ni ustavne pravice do splava. S tem so razveljavili tudi precedens, ki je bil postavljen pred 50 leti v prelomni zadevi Roe proti Wade,  ki je dovoljeval splave v prvih dveh trimesečjih nosečnosti po vsej ZDA. Gre za preobrat dolgo uveljavljene zakonodaje, ki bo porušil temelje sodobnih pravic v Ameriki.

Odločitev vrhovnega sodišča je bila pričakovana, potem ko je medij Politico v začetku marca objavil prvi osnutek odločitve o zakonu zvezne države Mississippi proti umetni prekinitvi nosečnosti po 15. tednu, in bo imela v ZDA daljnosežne posledice.

Takoj so pred vrhovnim sodiščem izbruhnili protesti zagovornikov pravic žensk, pričakuje pa se tudi nasilje, zaradi česar so poslopje posebej zavarovali. Okrepilo se je tudi varovanje vrhovnih sodnikov.

Vrhovno sodišče ZDA je leta 1973 sklenilo, da imajo ženske po vsem ozemlju pravico do umetne prekinitve nosečnosti, s čimer je razveljavilo vrsto zakonov posameznih zveznih držav proti splavu.

Od takrat naprej so se nasprotniki splava, ki pravijo, da zagovarjajo pravico nerojenih do življenja, borili za odpravo odločitve v primeru Jane Roe proti teksaškemu okrožju Wade.

Veliko priložnost so dobili potem, ko je nekdanji predsednik ZDA Donald Trump imenoval kar tri konservativne vrhovne sodnike, s čimer se je njihova večina povečala na šest proti tri.

Mnenju konservativnih kolegov se je glede zakona Mississippija pridružil tudi predsednik vrhovnega sodišča John Roberts, ki pa se glede samega primera Roe proti Wade oziroma pravice do splava ni opredelil.

Biden napoveduje ukrepe: 'Ni še konec'

"To je žalosten dan za sodišče in državo," je po odločitvi vrhovnega sodišča dejal ameriški predsednik Joe Biden. Ob tem je dejal, da se je Bela hiša pripravljala na sodbo najvišjega sodišča v državi ter več mesecev načrtovala korake, ki bodo sledili zdaj. Čeprav predsednik države sicer ne more povrniti izgubljene pravice, pa obstaja več drugih korakov, ki so jih pripravili v posvetovanju s političnimi pomočniki, svetovalci in odvetniki.

Med možnostmi je omenil odpravo ovir za prosti dostop do nekaterih zdravil, ki sprožijo splav, ter podporo dostopni kontracepciji. Predsednik bi lahko razglasil tudi izredne razmere na področju javnega zdravja, s čimer bi lahko zaščitil zdravnike pred pravno odgovornostjo ob morebitnem zdravljenju bolnikov v državah, v katerih nimajo licence.

Zagotovil je, da bodo lahko ženske v zveznih državah, kjer veljajo omejitve splava, prosto potovale v druge države, da bi prejele oskrbo za splav. "Moja administracija bo branila to temeljno pravico," je dejal in dodal, da noben uradnik ne bo mogel posegati v pravico žensk do potovanja.

Meni sicer, da se bo zaradi odločitve sodišča smrtnost nosečnic v ZDA povečala. Izpostavil je tudi, da bodo morale nekatere ženske zaradi spremembe donositi otroka svojega posiljevalca oz. otroka, ki je posledica incesta. "To je kruto," je dejal.

V povezavi s pozivom sodnika Clarencea Thomasa, naj sodišče preuči tudi druge sodbe (tiste, ki ščitijo istospolne poroke ter uporabo kontracepcijskih sredstev), dodal: "Sodišče nas vodi na zelo nevarno pot."

Ob tem pa je dodal, da imajo zadnjo besedo lahko še vedno prebivalci ZDA. "Tega še ni konec," je zaključil. Protestnike je sicer pozval, naj ohranijo mirno kri.

Večina Američanov sicer pravico do splava podpira

Umetna prekinitev nosečnosti bo zdaj hitro prepovedana v več kot 20 zveznih državah ZDA, tudi v nekaterih danes bolj liberalnih državah, ki so ga prepovedovale pred letom 1973. Prebivalke teh držav bodo morale na splav v države, kjer bo pravica ostala.

Večina Američanov sicer pravico do splava podpira, demokrati pa so z odločitvijo vrhovnega sodišča sedaj dobili pomembno temo, s katero bodo šli novembra na kongresne in druge volitve sredi predsedniškega mandata.

Konservativni sodnik Samuel Alito je zapisal, da sta bili odločitvi v primerih Roe proti Wade in potem Načrtovano starševstvo proti Casey, ki je pravico do splava potrdilo, napačni in ju je bilo treba odpraviti.

"Ustava ne zagotavlja pravice do splava. Pooblastila za regulacijo splava se morajo vrniti k volivcem in njihovim izvoljenim predstavnikom," je zapisal Alito, ki je že v osnutku namignil, da naj si ženske pač potem izvolijo predstavnike, ki bodo podprli pravico do splava.

Odzivi zagovornikov in podpornikov pri nas

Na odločitev so se odzvali v Inštitutu 8. marec, kjer so zapisali, da omejevanje dostopa do splava ogroža zdravje mnogih žensk, ki bodo splav prisiljene opravljati po nelegalnih postopkih, v neprimernih pogojih pri mazačih. Z omejevanjem pravice do splava bodo ogrožena življenja mnogih, so opozorili.

"Prepoved splava pa se ne bo pokazala samo v številnih smrtih in osebnih stiskah. Prepoved je še en korak hranjenja zasebnega zdravstva, spodbujanja razrednih razlik in vzpostavljanja delitve med tistimi, ki imajo in si lahko privoščijo vse, in tistimi, ki nimajo nič," je v sporočilu izpostavila  direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač. V Inštitutu še poudarjajo, da pravice niso samoumevne, zato se je zanje treba nenehno boriti.

V Pohodu za življenje Slovenija so odločitev vrhovnega sodišča ZDA pozdravili, saj da se "Slovenija zaradi splava in abortivne zakonodaje na družbeni ravni sooča z demografsko zimo in upadanjem števila domačega prebivalstva".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (438)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ariana Ayra Lionwood
04. 07. 2022 19.35
+0
Zemlja potuje nazaj v stari vek.... Zenske se bodo bale imeti spolne odnose z moskim spolom. Koliko moskih bo to izkoristilo pa bodo prekluknjali kondome pa naredili otroke samo z misliki da zdaj nejegova punca ne bo mogla stran od njega? Pa kak je bolano da zahtevajo da zenske nosijo 9 mesecev otroka moskega ki jo je posilil? Mlado dekle ki odkriva prvic sex pa ne uporabi pravilno zascite pa zanosi pri 15, 16, 17...brez sluzbe, po.mpznosti fant nato zapusti, na plecih starsev...a hkrati pa osebi pred 18 dovoljeno posvojoto otroka? Dvolicno! Ogrozeno zivljenje mame a ne sme splaviti? Pa ja. Naj oba kar umreta...Pa kam gre ta svet?...ne ne gre se tu za otroke! Drugace nebi bilo sirot, lacnih otrok, pretepenih otrok, otrok ki se jih izkorica za denar od dezave.... Tu se gre za navaden nadzor, in tam kje amerika se*je...ta drek ponavadi EU gleda z velikim zanimanjem. In spavi bodo, le da jih bo vecina na crno in bodo izgubili vec zivljenj ko bodo se "mame" umrle zaradi slabih razmer....moski pa sloh naj ne cripne o otroku preden se nebo zavezal da bo placeval stroke za otroka pa min. 2 uri na dan do otrokovega 18 leta prezivel z njim pa se z njim igral, sportal, itd. Ker veliko moskih "zeli" imeti otroka a hkrati ga ne zeli imeti. Zeli meti samo potomca. Zato pa je vcasih pri katerih druzinah po 5 hcerk pa zivijo v taki revscini da nimajo za kruh! Pa bi se oce le "rad" mel otroka! Tudi v sloveniji veliko takih primerov!
televizija2000
26. 06. 2022 19.06
+1
Ko mizogeni dedci odločajo o ženskih pravicah. Imam boljši predlog: vazektomija / kemicna kastracija pri prvem prijavljenem napadu na žensko.
zavetnik
25. 06. 2022 12.46
+0
Kje ste zdaj največji zagovorniki ameriške demokracije vse je samo velik naateg in laži tako osvobajajo Ukrajino, da jo potem zasužnijo in izkoristijo naravno bogatstvo, prav tako je z človekovimi pravicami
Granit_kocka_v_čelo
25. 06. 2022 10.55
+4
Krščanstvo je največji scam, vedno bil in vedno bo..
Granit_kocka_v_čelo
25. 06. 2022 10.53
+0
Religija je ubiti tisoče ljudi.
Abrams
25. 06. 2022 10.18
-2
15 let antibaby, 15 let hormonske pospeševalce in slabih odnosov. Kaj pa ima družba od tega ????
User1538643
25. 06. 2022 10.08
+0
Z čem se mi, v življenju ukvarjamo, z leve bankine v desno, z desne v levo, pa spet, namesto da gremo enostavno pravo, in ustvarjamo...
User1538643
25. 06. 2022 10.06
+3
Torej, kar sledi, bo mesarjenje po kleteh, veliko več pohabljenih in umrlih med ali po posegu. Pošiljali bodo policiste, da jih pretepa in lovi.
pozzo
25. 06. 2022 09.18
+3
Ko vidiš kako hitro lahko “Deklina zgodba” postane realnost.
Nimasmisla
25. 06. 2022 08.10
+3
ma kaj nas brigajo ameri tu je problem na vodijo državo in sodišča starčki ki ne morejo več
CorbaMorba
25. 06. 2022 08.01
+4
Minus vojna. Minus vera.
Blokiran Drugi Človek
24. 06. 2022 21.59
+4
Ni važn da strelanja po šolah poberejo več mladih k splavi, teh strelanj smo se že navadil😂😂😂
kajpavzdevek
24. 06. 2022 21.58
-1
Bolj zvesti naj bodo ti američani in se manj žgejo vsepovprek pa bo bolje
Fluxx
24. 06. 2022 21.51
+9
Najprej udrihajo po mansjini potem po gejih potem pridejo na vrsto zenske, revni in nazadnje vsi ki nimajo prave knjizice. Zapomnite si to. Samo se 2 koraka so do krscanskih burk in seriatskega prava.
Abrams
25. 06. 2022 10.17
-1
Macesen
24. 06. 2022 21.41
-21
Splav je ubiti človeka v maternici.
2022
24. 06. 2022 21.46
-17
Old_geezer
25. 06. 2022 11.05
+2
Celjan78
24. 06. 2022 21.38
+5
Apoteka
24. 06. 2022 21.36
+17
ZDA so propadli imperij.
SAMO JEZNI
24. 06. 2022 21.23
+16
Tisti, ki najbolj udrihajo tukaj po gayih in zagovarjajo prepoved splava so sami latentni pervo gayi in akutni mizoginisti. Bogi, le kaj se vam je zgodilo v otroštvu ????
jinkok
24. 06. 2022 21.20
+25
predstavlite si da ste zrtev posilstva pa mores otroka obrzat. mal socutja do zensk lepo prosim. to, da pa neki stari dedi odlocajo o NASIH telesih je pa sam sramotno, kr niti prblizno nevejo cez kaj vse mormo it pa zgleda da ne sam oni se nekateri klele , pa ne recem da moski ne ampak tko pac je🤦‍♀️kam smo prsl pa zivimo v 21. stoletju
pozzo
24. 06. 2022 21.14
+2
3. Prosim razloži mi kaj je politična levica in kaj desnica. Stavim da ne veš.