Tujina

Vrnitev v sistem par–nepar in dneve brez avtomobila?

Moskva/New York/Bruselj, 05. 05. 2022 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
1149

Sprejem sankcij proti Rusiji zaradi agresije na Ukrajino spremljajo predvsem napovedi zahodnih voditeljev, da bodo ukrepi ohromili rusko gospodarstvo, Putinov režim in njegovo vojno mašinerijo, precej manj transparentnosti pa je bilo, predvsem na začetku, zaslediti pri posledicah, ki jih ukrepi imajo na evropsko gospodarstvo ter predvsem življenja običajnih ljudi. O njih po navadi šele začnemo govoriti, ko jih neposredno začutimo. Primer je zadnja podražitev goriva. In kako učinkovite so sankcije? Ruska država beleži rekordne dobičke pri prodaji nafte in zemeljskega plina, časnik Financial Times pa opozarja, da bi Moskva lahko brez večjih težav pretrpela posledice evropskega embarga in luknjo zapolnila z izvozom na azijski trg.

V Združenih državah Amerike Joe Biden in njegova administracija krivdo za podražitve poskušata obesiti za vrat Vladimirju Putinu. Pri tem redno uporabljajo novoskovano frazo "Putin price hike" (Putinova rast cen), čeprav so številne ukrepe, ki so neposredno zaostrili razmere na trgu, sprejeli v Washingtonu. V EU so relativno gladko spravili skozi prvih nekaj paketov sankcij, zapletati pa se je začelo okrog ideje embarga na uvoz ruske nafte v EU. Da ne bo lahko, je priznala predsednica komisije Ursula von Der Leyen, več držav pa je zahtevalo izvzetje iz embarga, med njimi Madžarska, Češka in Slovaška. Slovenija je predlog Komisije pozdravila. 

Britanski časnik The Financial Times opozarja, da načrti evropskih voditelj glede embarga ruske nafte s seboj nosijo tveganja in da sankcije ne bodo imele želenega učinka. Rusija je od začetka invazije na Ukrajino podvojila dobičke pri prodaji plin, nafte in premoga. Po zadnjih podatkih je v ruske blagajne steklo 62 milijard evrov, največji uvoznik pa je bila Nemčija. 

Nekdanji viceguverner Ruske centralne banke, Sergej Aleksašenko, je prepričan, da embargo ni močan ukrep, saj so se cene nafte na svetovnih trgih močno dvignile, kar bo nadomestilo izgube na evropskih trgih. Ruski proračun je sicer močno odvisen od izvoza nafte in zemeljskega plina, ki prinašata kar 45 odstotkov prihodkov iz leta 2021.

Ruska nafta in plin poganjata velik del evropskega gospodarstva.
Ruska nafta in plin poganjata velik del evropskega gospodarstva. FOTO: Shutterstock

Ruska mešanica surove nafte Ural se trenutno prodaja po 70 dolarjev za sod, in čeprav gre za precej nižjo ceno v primerjavi z Brentom, je daleč nad proračunskimi potrebami Rusije. Cena za sod Brent, ki velja za merilo naftne industrije, se je v sredo po objavi, da je EU predlagala embargo na uvoz ruske nafte, zvišala za 5 odstotkov na 110,39 dolarja za sod. "Če bo prišlo do dogovora o embargu, se bodo cene nafte verjetno še dvignile, kar bo Rusiji omogočilo, da udobno utrpi udarec, hkrati pa resno obremeni Evropo, ki z rusko nafto pokriva 30 odstotkov svojih potreb. V temu primeru bodo azijski kupci najverjetnejši prejemniki presežkov ruske surove nafte. Zasebne kitajske rafinerije že kupujejo več od ruskih proizvajalcev, čeprav se veliki državni trgovci z nafto izogibajo nakupom zaradi zahodnih sankcij," piše časnik. 

Evropa je pred vojno iz Rusije uvozila 3,8 milijona sodčkov na dan. Te sode bi lahko teoretično nadomestili evropski kupci pri dobaviteljih na Bližnjem vzhodu, katerih izvoz zdaj večinoma poteka v Azijo, pa tudi iz ZDA, Latinske Amerike in Afrike. Toda, kot navaja ameriški ABC News, je za tranzicijo in prilagoditev potreben čas. 

Medtem naj bi Evropa povečala porabo bližnjevzhodne nafte, vendar bi se to lahko izkazalo za večji izziv. Večina evropskih rafinerij je vzpostavljena za predelavo težje ruske surove mešanice Ural in ne lažje bližnjevzhodne. Predelava druge kakovosti surove nafte bo morda zahtevala prilagoditev rafinerij, vendar bi bile naložbe, potrebne za to, v nasprotju z okoljskimi cilji, navaja časnik. Več večjih rafinerij je tudi odvisnih od plinovoda iz Rusije. 

Bi lahko ponovno uvedli nekatere "znane ukrepe"?
Bi lahko ponovno uvedli nekatere "znane ukrepe"? FOTO: Kanal A

Analitiki raziskovalnega centra Bruegel pravijo, da bi morale biti evropske države pripravljene uvesti ukrepe za zmanjšanje porabe goriva, kot je brezplačen javni prevoz in spodbujanje souporabe avtomobilov. Če ti ukrepi ne bi delovali, bi bili potrebni strožji, kot so uvedba vožnje na podlagi sodih in lihih registrskih tablic, opozarjajo. Podobni ukrepi so bili sprejeti med naftnim embargom OPEC leta 1973, ko so v Nemčiji uvedli nedelje brez avtomobilov. "To bi dalo trgom dovolj časa za strukturno preusmeritev stran od ruske nafte," pravijo analitiki.

Ruske težave

Vseeno pa se analitiki sprašujejo, ali bo zasuk na azijske trge za Rusijo enostaven. 60 odstotkov ruskega izvoza nafte gre v Evropo, kar je trikrat več kot na Kitajsko. Prav tako je vprašljiva infrastruktura, saj je večina cevovodov usmerjena k zahodu. Po besedah Craiga Kennedyja, sodelavca na Davisovem centru Harvardske univerze, ostaja nejasno, "koliko apetita" imajo države, kot je Kitajska, za uvoz ruske nafte v obsegu, ki bi v celoti absorbiral trenutni izvoz EU.

Zmogljivosti za prevoz nafte v Azijo po železnici so še bolj omejene kot običajno, po tem, ko je prepoved uvoza premoga v EU že povzročila, da so se ruski izvozniki zavzeli zagotovitev železniške zmogljivosti za pošiljanje dodatnih količin premoga na vzhod. "Rusija se bo soočila z infrastrukturnimi ozkimi grli, negotovim povpraševanjem in logističnimi izzivi za izvoz nafte v Azijo," je dejala Maria Šagina, strokovnjakinja na Finskem inštitutu za mednarodne zadeve. "Rusija bo še naprej prodajala nafto Kitajski in Indiji, vendar ne bosta mogli v celoti nadomestiti izgube evropskega trga."

Analitiki sicer dodajajo, da bodo kratkoročni učinki za Rusijo znosni. Po uvodnem strmoglavljenju se je okrepil tudi rubelj, ki je v primerjavi z dolarjem in evrom dosegel dveletni vrh. Resnične posledice embarga na uvoz nafte pa naj bi Rusija občutila v letu 2023. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
31. 12. 2022 09.39
+2
Bravo EU... Kot izgleda bo vojne v Ukrajini konec ko se bo začela revolucija v Evropi... Dobro vam gre. Najprej prazni želodci za zacetek...
Mmax13
25. 07. 2022 11.15
+4
Klasična igra ZDA in EU za oslabitev europe in reševanje prenatisnjenega ameriškega dolarja.Rusi so opozarjali leta nazaj naj se ne umešavajo v odnose z Ukrajino ampak ne,Američan bi se u....l v gate če ne bi zabijal svojega nosu,kjer mu ni mesto....
c-2040
26. 06. 2022 15.36
+4
Predlagam, da države G7 omejijo izvoz kisika(=zraka, ki piha iz Rusije) iz Rusije! Da ne bi prišlo do pomanjkanje, pa naj svetovni uradniki dihajo zgolj po sistemu par-nepar. ))
Marcus Aurelius
13. 06. 2022 13.23
+1
Zelenski in Ukrajina se norčujeta iz demokracije in ne poznata D od DEMOKRACIJE. Račun za to plačuje EU, krčmar, ki naplačuje pa so ZDA. Poklon Bruslju 🥶🥶🥶
User2324232
13. 06. 2022 11.05
+4
VELIKA VAŠA AMERIKA 🤣🤣🤣 Nima za benz, tampone (bizarno, res) in mleko v prahu za otroke. No, ima pa za ajpede 🤣🤣😂 Haha, višek napredka. In potem se nekaj pritožujete na Rusijo ? Renso ? V Rusiji poteka življenje popolnoma normalno naprej, pa otroc tudi nimajo problema z mlekom. Še manj pa z benzom. Tudi po umiku določenih podjetij gre life dalje. So že zapolnjene kapacitete z drugimi podjetji. Epic. Putin strateg. Rusija pa 100 milijard EUR zaradi sankcij 😎😎 Slovencli pa kot ovce, mislijo da EU drži Rusijo za jaja 🐑🐑 Bee beee 🐑🐑🐏🐏 Vse kar lahko rečem je: Slava RusijiZ👌✌
ElectroVoice
09. 06. 2022 08.38
+1
Zato pa imam še motor...
spaceair
09. 05. 2022 13.45
+6
samo cene nam dvigujejo sankcije ki so pesek v oči! A so ti Evropski voditelji res tako neizobraženi z Toninom vred?
User2324232
13. 06. 2022 11.06
+4
Niso izobraženi, zaostali so. Kratke pameti. V to skupino spada tudi mulc toninček, ki je po vrhu še skorumpiran. Torej 2 v 1em.
Gospod .
09. 05. 2022 11.27
+4
Par ne-par. Kdor ima denar, si kupi dva avta in je zadeva rešena. Seveda velja obratno za tiste, ki denarja nimajo... Taki ukrepi so banalni in porinejo revne v dno še bolj. Mimogrede, sankcije zahoda so zelo slabe, glede na vrednost rublja se ne poznajo nič.
Abrams
07. 05. 2022 17.50
+3
To je tko k Lu...ki vladajo v Evropi. Žal, če se ne bomo zoperstavili rusiji, ker nam ni do spopada, nas bo rusija slej kot prej kaznovala. Sej niso neumni. Vejo, da v evropi vlada feminizem in narcizem. To pa zlahka spraviš na kolena.
Uporabnik1874818
06. 05. 2022 20.55
Vsi ti dobro plačani birokrati naredijo osnovno strateško napako in se navežejo na enega dobavitelja… bravo!!!
User2324232
13. 06. 2022 11.08
+2
Drugega tudi ni. So iskali po svetu in noben ne more dobavit takšne količine kot jih je dajala na voljo Rusija. Tako plina, kot nafte. Drug problem so pa ameriške rafinerije, ki so kompatibilne samo z venezuelsko in rusko nafto.
AemontheWise
06. 05. 2022 18.56
+13
Uvedli smo sankcije sami proti sebi. Rusije ni premaknil Napoleon, ni je Hitler in ne bo jo EU. Rajsi prosimo gospodarja v ZDA da razglasi ukrajinsko nevtralnost. Bo prej konc te norije
športnik66
06. 05. 2022 18.39
+5
Nafte v svetu dovolj, le pravočasno jo je treba kupit in pripeljat v Evropo. Panika s strani novinarja povsem odveč, sam naslov članka povsem neutrezen, zavajajoč. Zakaj je cilj vseh člankov plašiti neuki del prebivalstva in paniko v družbi povzročat??
MUNGATUMBA
06. 05. 2022 19.55
-1
Maxx365
06. 05. 2022 18.15
+9
Bruselj je že zapravil zgodovinsko priložnost, da bi storil vse po diplomatski poti, da se sprti strani pobotata. Tako pa se bo pošiljanjem orožja v Ukrajino ta bojna samo zavlekla v nedogled, Evropa bo pa ostala brez goriva in hrane. Res je pametno pljuvati v lastno skledo s temi bednimi sankcijami, ki Rusov nič ne prizadenejo. Vse kar morajo storiti je, da izvoz energentov in pšenice preusmerijo v Azijo, mi pa s lahko pod nosom obrišemo in drago preplačujemo ameriško in arabsko nafto.
Balki36
06. 05. 2022 18.12
-2
Evo...lewa wlada....se v jugo stilu...par nepar....cakamo se na bone....pa to
Maxx365
06. 05. 2022 18.17
+4
Preberi še enkrat, preden bluziš. Govora je o celi Evropi, ne samo o Sloveniji.
kmkm
06. 05. 2022 18.51
-2
preberi enkrat preperi še drugič in če ti ne bo jasno preberi še 10 pol ti pa lahko samo bog pomaga!
Mirko Tipka
09. 05. 2022 09.50
+1
Balki.. ima 6 računov... admin pa nič... pa živi v paralelnem vesolju... leva vlada? Če nam Janša vlada... to je desna stran.
beware1
06. 05. 2022 18.02
+5
Mah, to zadevo z Ukrakino smo zakuhali MI IN NATO- v obojem smo del verige in včlanjeni in tega se je potrebno zavedati. Posledice te planirane norije bomo nosili vsi tako, kakor pri vsemogočnemu .ovid 19. Toliko
za naše
06. 05. 2022 17.52
+3
To ti je unija o moj bog , rus malo zaropota , pa smo že vsi brez goriva in hrane!! Ostali bi z Madžari ,Čehi ,Poljaki ,višegrajci, ki ne klečeplazijo pred brusljem,kot naši levaki s fa-fajonko na čelu!! Sramota
Maxx365
06. 05. 2022 18.05
+6
Na napačno drevo lajaš. Janša je šel v vojno z Rusijo , ne "Fajonka".
flojdi
06. 05. 2022 17.30
+0
. ne da se mi brat. nič . ne spodaj ne zgoraj . sam povem , če smem , da je na slikci bratec" mojega dobrega jugota . in to celo iste farbe . bil je edini moj avto za ene par let . pol so mi ga občinski odvlekli zaradi prijave sosedov , da stoji" na parker placu . itak , če je počla guma , pretekla registracija , jest pa brez gnarja . po pritožbi občini , o mi rekli , da so morali vlomiti"" , da so ga lahko odpeljali. imel je pa avtek obe tablici , bil je popolnoma cel , pa tank je bil tudi skoraj poln. Hvala jim. Od takrat nimam in nočem avtka . pridem pač kakorkoli komot kamorkoli .
za naše
06. 05. 2022 18.02
-2
če nimaš gnarja in službe si pač petkov biciklist! Kaj čmo
Maxx365
06. 05. 2022 18.07
+2
Razen, če si iz poražene koalicije puklastega. Potem pač dobiš zagotovljeno in dobro plačano državno službo, preden te nova vlada napodi na zavod za brezposelne. Kaj češ.
kmkm
06. 05. 2022 18.52
-1
velika razlika je v glavah v enih ni nič nažalost!
nexus4321
06. 05. 2022 16.52
+6
mislim da se bo evropa sesula in bo šel vsak za svojimi interesi kar se ze dogaja...
Mckay
06. 05. 2022 16.06
+7
Živijo prijateljstvo z RUSIJO, dol z UKRAJINO..
frenkuza
06. 05. 2022 16.58
+0
Sloboda in ples nas bosta rešila, sicer pa je Putin obrnil hrbet največjim zaveznikom Srbom in vi bi sodelovali z Rusi!!!
za naše
06. 05. 2022 18.03
-3
Pa saj vam jankovićć ne bi dovolil zdaj ko jih je Putin užalil
Maxx365
06. 05. 2022 18.08
+4
Kaj Jankovič, spor z Rusijo je zahuhal puklasti.
Woltan
06. 05. 2022 15.09
+4
Par-nepar bi bil itak samo za plebejce.