Tujina

Vročinski val v Kanadi: udari strel zanetili več kot 130 požarov

Ottawa, 03. 07. 2021 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
6

Po rekordnem vročinskem valu zdaj iz zahodnih delov Kanade poročajo o več kot 130 požarih, ki so jih zanetili udari strel. Obrambno ministrstvo je na območje Britanske Kolumbije napotilo več vojaških helikopterjev in letal. Ognjeni zublji so medtem povsem uničili mesto Lytton, kjer so v preteklih dneh beležili rekordne temperature.

V Britanski Kolumbiji je izbruhnilo več kot 130 požarov.
V Britanski Kolumbiji je izbruhnilo več kot 130 požarov. FOTO: AP

V petek so oblasti v Britanski Kolumbiji poročale o 136 aktivnih požarih, ki so posledica več kot 12.000 udarov strel. Več sto ljudi so opozorili, naj se pripravijo na morebitno evakuacijo. Zaradi požarov je zaprtih več glavnih cest. 

Z obrambnega ministrstva so sporočili, da so na pomoč gasilcem, ki se borijo s požari v Britanski Kolumbiji, napotili vojaška letala in helikopterje.

Minister za javno varnost Bill Blair je dejal, da imajo požari uničujoč vpliv na Britansko Kolumbijo. "Ti požari nam sporočajo, da nas čaka še dolgo in zahtevno poletje," je ocenil. 

Mesto Lytton, ki je v preteklem tednu več zaporednih dni beležilo vročinske rekorde, je medtem požar povsem uničil. 

Ogenj je 250 prebivalcev mesta, ki je od Vancouvra oddaljen okoli 250 kilometrov, prisilil v hitro evakuacijo. "V 15 minutah je ogenj pogoltnil celotno mesto," je dejal župan Jan Polderman za BBC. V torek so v Lyttonu namerili kar 49,6 stopinje Celzija, kar je nov kanadski rekord. 

V Severni Ameriki v zadnjih dneh beležijo neobičajno visoke temperature. Strokovnjaki menijo, da bodo podnebne spremembe v prihodnosti še povečale pogostost ekstremnih vremenskih pojavov, kot je recimo trenutni vročinski val v Kanadi in ZDA. 

Požar je popolnoma uničil majhno mestece Lytton, kjer so pretekli teden zabeležili nov kanadski vročinski rekord.
Požar je popolnoma uničil majhno mestece Lytton, kjer so pretekli teden zabeležili nov kanadski vročinski rekord. FOTO: AP

Zdravstvene oblasti so medtem poročale o 719 nenadnih smrtih, ki so posledica hude vročine. Večinoma gre za starejše ljudi, ki so živeli sami.

Temperature so se nekoliko spustile v obalnih mestih, v notranjosti države pa ohladitve še ni na vidiku, zato oblasti opozarjajo pred novimi požari. 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
03. 07. 2021 18.57
+1
Vreme se premika....sonce, zrak, veter, oblaki, dež...v kombinaciji vseh temperatura zemlje in vode...in kot takega zraka. Ali pada topel, ali hladen dež...ali pride veter iz vzhoda, severa...ali juga ali zahoda, vključno z oblaki. Posledično zračna vlaga, glede na višino temperature in če je nebo z veliko oblakov, al sploh ne...leto ima za nas 365 dni...za naravo življenje neomejeno časa...
dante
03. 07. 2021 12.54
Umirajo zaradi vročine al korone al sevov al sevanja, ali pa pridruženih bolezni
Generacija56
03. 07. 2021 11.55
-2
V Kaliforniji je bil krivec slabo el. omrežje... Mislim, da se tukaj nekaj skriva. V teh območjih je skoraj nemogoče dobiti dovoljenje za instalacijo klime... Torej je slabo omrežje?
KrofKrof
03. 07. 2021 11.37
-1
Strela z jasnega?
RamzesII
03. 07. 2021 11.20
-1
Kako ste od vročinskega vala prišli do udarov strel, nekaj manjka, strele ne padajo iz vedrega neba, izjemoma.
Evidence2000
03. 07. 2021 11.17
+0
kolk otrok so pobili neb bilo cudn da zgori vse